Mersin’in Anamur ilçesinde kazı ve restorasyon çalışmaları devam eden, M.Ö. 4’üncü yüzyıllarda kurulduğu tahmin edilen ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anemurium Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınması için teklifte bulunulacak.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan; Anamur İlçesi Ören Mahallesi sınırları içerisinde yer alan M.Ö. 4’üncü yüzyıllarda kurulduğu tahmin edilen ve tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Anemurium Antik Kenti’nde devam eden restorasyon çalışmalarını incelemelerde bulundu. Vali Pehlivan, incelemeler sırasında kazı başkanı Selçuk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Tekocak’tan bilgiler aldı.
Ardından açıklama yapan Vali Pehlivan, "Burası 2 bin yıllık bir antik kent. Yukarı ve aşağı kent olmak üzere iki bölümden oluşan Anemurium’da ilk yerleşimler M.S. 1. yüzyılda başlamış ve M.S. 7. yüzyıla kadar kesintisiz yerleşim ile yaşam devam etmiştir. M.S. 1580’li yıllarda yaşanan depremde büyük yıkımlar gerçekleşmiş, sonrasındaki süreç içerisinde o günün şartlarında bazı onarım çalışmaları gerçekleştirilmiş, burada çeşitli yapılar inşa edilmiştir. Anemurium’daki yapılar içerisinde bazilika, surlar, 3 hamam, nekropol, odeon yer alıyor. Ayrıca tiyatral faaliyetlerin yapıldığı açık hava tiyatrolarının sergilendiği bir yapı da var. Bugün itibarıyle burada Kültür ve Bakanlığımızın himayelerinde yerelde de Valiliğimizin destekleriyle kazı ve restorasyon çalışmaları sürdürülüyor. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın 12 ay esaslı arkeolojik kazı ve restorasyon yapılması talimatları kapsamında çalışmalar devam ediyor" dedi. SOSYAL DONATI ALANLARI OLUŞTURULACAK
Antik kentte kurumsal bir kimlik kazandırılmasının da hedeflendiğini ifade eden Vali Pehlivan, "2 bin yıllık bu tarihi alanın çok daha fazla ziyaret edilmesini sağlamak ve kurumsal bir kimlik oluşturmak adına giriş kısmına bir proje uygulamaktayız. Bu proje kapsamında yapılacak giriş ve karşılama alanı ile hediyelik eşya alışverişinin yapılabileceği bir nokta ve diğer sosyal donatıların olduğu bir yapıyı buraya kazandıracağız. Bu yıl itibariyle bununla ilgili çalışmalar hem Kültür ve Turizm Bakanlığımızın hem de Valiliğimizin destekleriyle başlamış durumdadır. Ayrıca sahil kısmında, ziyaret edenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak nispette bir yapıyı aslına uygun şekilde ve kurulun vermiş olduğu izinler çerçevesinde hazırlayacağız. Burada geçtiğimiz yıllarda başlayan ve kuruldan geçen proje kapsamında Odeon’un restorasyon çalışmaları tamamlandı. Ayrıca 3 hamamdan 1 tanesinin restorasyonu tamamlanmış durumdadır. Ören yerinde restorasyonu tamamlanan Türk mimarisini yansıtan bir ev de mevcuttur. Geldiğimiz nokta itibariyle bu kadar önemli eserlerinin ayakta var olduğu bir antik kentte, daha çok tanıtım yapmak ve buraya daha çok insanın ziyaretini sağlama konusunda da çalışmalarımız giderek artacak. Bir yandan burada kazı çalışmaları yapılırken bir yandan hocalarımız tarafından makaleler yazılıyor. Bu makaleler yayımlanıyor. Malumunuz Mersin, sayısız tarihi eserleriyle, doğal varlıklarıyla, tescilli yapılarıyla büyük bir potansiyele sahiptir ve büyük bir turizm değeri taşımaktadır" diye konuştu. ANEMURİUM ANTİK KENTİNİN DÜNYA MİRASI LİSTESİ'NE ALINMASI İÇİN TEKLİF YAPILACAK
Mersin’in sayısız tarihi eseri, doğal güzellikleri, denizi, kültürel varlıkları, her damak tadına hitap eden gastronomisi ve pek çok yönüyle turizm değeri taşıdığını vurgulayan Vali Pehlivan, "Mersin’de UNESCO'nun dünya kültür mirası listesinde 4 varlığı bulunuyor. Öncelikle bu geçici listedeki varlıkların kalıcı listeye alınmasıyla ilgili çalışmalara hız kazandırmak gayreti içindeyiz. Bununla ilgili Türkçe ve İngilizce bir dergi yayını da gerçekleştirdik. Kültür ve Turizm Bakanlığımız ile koordinasyon içinde, himaye ve destekleriyle bu konudaki çalışmaları devam ettireceğiz. Mersin İlimizde birçok varlığımız, eserimiz bulunmaktadır. Geçici listeye, yeni eserlerimizi varlıklarımızı da teklif edeceğiz. Anemurium Antik Kenti de UNESCO Dünya Kültür Mirası listesine alınmasını teklif edeceğimiz yerlerden birisi olacaktır. Kurulduğu dönemin mimarisini yansıtıyor, zira deprem yaşadıktan sonra başka bir yerleşim olmamış, otantikliğini muhafaza ediyor. Antik kentte yıl boyu devam eden kazı çalışmaları, konservasyon, restorasyon, korumaya yönelik çalışmalar ve devamında restorasyonda yeni projelerin üretilmesiyle birlikte yıldan yıla antik şehir yapısı ortaya çıkartılıyor ve insanı 2 bin yıl öncesine götürüp o dönem sahip olunan koşullar, yapılanlar, yaşananlar adeta bugünlere de taşınmış olunuyor.” ifadelerini kullandı.