Mersin’de sertifikalı olarak üretilmeye başlanan Narenciye Balı Hasat Şenliği büyük ilgi gördü.
Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mezitli İlçesi Kale Mahallesi’nde gerçekleştirilen “Narenciye Balı Hasat Şenliği”ne katıldı. Vali Pehlivan, arıcılarla birlikte kovanlarda bulunan ballı petek çerçevelerini çıkararak narenciye bahçesine kurulan bal sağım çadırı içerisinde bal sağımı gerçekleştirdi. Programa; Mezitli Kaymakamı Alp Eren Yılmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Adem Kurt,İlçe Tarım Müdürü ve personeli, Mahalle Muhtarı,mahalle sakinleri ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Arıcılık için, Akdeniz bitki örtüsünün zenginliğinin ideal ve arılar için özellikle önemli bir nektar kaynağı olan portakal, limon, mandalina gibi narenciye ağaçları; kekik, lavanta, ada çayı, defne, okaliptüs gibi aromatik bitkilerin olduğu bölgemizde arıların yapmış oldukları balların hasadına katılan Vali Pehlivan, yapmış olduğu açıklamasında; “Bugün narenciye balı hasadını gerçekleştirdik. Bütün üreticilerimize, arıcılarımıza hayırlı ve bereketli olmasını diliyorum. Mersin İlimiz Çukurova'nın bereketli topraklarına sahiptir. Bu topraklarda çok çeşitli tarımsal faaliyetlerde çok çeşitli ürünler yetiştiriliyor ve pazarlanıyor.”
Mersin, arı kovanı sayısıyla da Türkiye genelinde 4. sırada yer alıyor
“İlimizde aynı zamanda iyi düzeyde arıcılık faaliyeti de yapılıyor. İlimiz genelinde yaklaşık 327 bin arı kovanımız var. İlimiz, arı kovanı sayısıyla da Türkiye genelinde 4. sırada yer alıyor. Türkiye genelinde yıllık, toplamda yaklaşık 115 bin ton bal üretiliyor. Bu üretimin 3.500 tonu da İlimizde arıcılarımız tarafından gerçekleştiriliyor. İlimizin; iklimi, coğrafi şartları, bitki örtüsü, arıcılık için ziyadesiyle uygundur. Özellikle nisan, mayıs aylarında narenciye balı dediğimiz ve arıların portakal, limon, mandalina gibi bitkilerden elde ettiği polenlerden oluşan balın ayrı bir yeri var.”
Mersin’de bitki örtüsü itibariyle narenciye bitkilerinin yanında kekik, defne, okaliptüs gibi aromatik bitkilerin oluşunun da ayrı bir nektar kaynağı teşkil ettiğini belirten Vali Pehlivan konuşmasının devamında; “Yüksek rakımlardaki çam ve diğer endemik bitkiler de arının üretmiş olduğu balın kalitesini arttıran nektar kaynağı bitkiler arasında yer alıyor. Hem mevsim itibariyle hem bitki örtüsü itibariyle kaliteli bal üretiliyor.”
“İlimizde, organik bal sertifikasını almış olan üreticilerimiz de var. Mersin İli Arı Yetiştiricileri Birliği’miz de var ve 2003 yılından beri faaliyetini yürütüyor. Yaklaşık 4 bin üyesi bulunuyor. Arıcılarımız, mevsimine göre düşük rakımlarda narenciye balını, bir iki ay sonra sandal balı diye tabir ettiğimiz balı ve yayla mevsimi geldiğinde de yayla balı, kır balı üretimini gerçekleştiriyor. Bu kaliteli ürünlerin en elverişli şartlarda yetiştirilmesi için devletimiz tarafından verilen teşviklerden yararlanmasıyla ilgili Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz aracılığıyla da çeşitli projeler yapıyoruz. Bundan sonra da bu projelerimizi arttırmaya devam edeceğiz.”
Vali Pehlivan, sözlerinin sonunda; “Burada, arıcılarımızın emeği ve alın teri var. Petek çerçevelerinin balla dolu olduğunu görmekten mutlu olduk. Arının ürettiği bal, insanın ağzını tatlandıran bir üründür. İnşallah üreticilerimizin de ağzının tadı hiç bozulmaz. Bu verimli üretim bereketli kazançlara dönüşür, dönüşecektir. Bütün üreticilerimize bu hasat döneminin hayırlı, olmasını, bereketli kazançlara vesile olmasını, emeklerinin karşılığını almalarını diliyorum. Arıcılık alanında yaptıkları üretimle hem İlimizin ekonomisine hem de ülkemizin ekonomisine yapmış oldukları katkılardan dolayı da teşekkür ediyor, narenciye bal hasadımız hayırlı uğurlu olsun” dedi.
|