Mersin’in Tarsus ilçesinde Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, ilçenin Türkiye’ye örnek olacak projelerle büyüyüp geliştiğini söyledi.
Mersin'de Tarsus Belediye Başkanı Dr. Haluk Bozdoğan, katıldığı bir radyo programıyla soruları yanıtladı. Başkan Bozdoğan, Tarsus'un geleceğine yönelik önemli projeleri anlattı. Kentin kalkınması ve yaşam kalitesinin artırılması için yürütülen çalışmalar hakkında detaylı bilgi verdi. Toplumun beklentilerine ve ihtiyaçlarına odaklanarak, şehrin sosyal ve ekonomik gelişimine katkı sağlayacak projelerin hayata geçirilmesi için çaba harcadıklarını vurguladı.
'SOSYAL BELEDİYECİLİĞİ CİDDİ BİR ÇALIŞMAYLA BÜTÜN KÖYLERE BÜTÜN MERKEZLERİNE YAYDIK'
Tarımıyla turizmiyle, tarihiyle Tarsus’un önemli bir kent olduğunu belirten Başkan Bozdoğan, “Yakın bir zamanda havalimanı faaliyete geçecek 9 milyonun insan nakli yapılacak, yolculuk yapacak ve bununla ilgili kentin genel durumunda nüfus açısından bile baksanız 500 binleri geçen bir Tarsus var artık. Yani bir ilçe demeye dilim varmıyor. Burası çok ilden biri büyük bir yer. Sadece basit özellikleriyle değil, tarihi ile geçmişi ile tarımıyla, turizmiyle, medeniyetiyle. En önde olması gereken iller açısından da en önde olması gereken bir yer tarz. Belki de 34 yıl içerisinde nüfusu bir milyona varacak bir kentte de projelerin hiçbir zaman basit kalmaması gerekiyor. Özellikle belki de 40 yılda olmayan Tarsus da sosyal belediyeciliği ciddi bir çalışmayla bütün köylere şehrin bütün merkezlerine yaydık. En azından bir sosyal belediyecilik anlamında sosyal. Hizmetler yönetmeliğini çıkartarak halkımıza daha çok ulaşabilir olduk bunu. Mecliste de anlattım. Merkez hükümetlerin sosyal vakıflar aracılığıyla verdiklerinin 2 buçuk katını veren bir Tarsus Belediyesi var artık.” dedi.
'TARSUS ÇOK DEĞERLİ BİR KENT'
Sözlerine devam eden Başkan Bozdoğan, “Kentin böylesine bir gelişim içinde olması, büyüme eğiliminin olması, lojistik bir merkez olması ki 4 tane ulaşımın da mevcut olan bir Tarsus. Böyle bir yer çok nadirdir Türkiye’de. Konumu itibariyle baktığınız zaman da yapılacak olan projelerin hep buna doğru yönlenmesi gerekir. Yani açık konuşmak gerekirse büyük Tarsus hareketi aslında çok ciddi bir hareket yani. Sadece bir belediyecilik hizmetiyle değil, bir kentin sallanışı bir marka kent haline gelmesi için önemli bir şey ya düşünün. Mecburen tabii sadece Tarsus plajının açılması değildi. Oradaki yapılan tesisler golf tesisleri. Tarsus içinde yeni bir kent oluşuyor. Bu bizim bir denize girebilmek için. Tatil yapabilmek için en az 30-35 km giden bir Tarsus vardı. Şimdi en fazla 7 km 7 dakika içerisinde plajımıza çok rahat ulaşabiliriz. Onunla ilgili de 3 tane önemli projemiz var. Bakanlığa verdiğimiz projemizde var. Yani bunlara genel olarak baktığınız zaman artık pırıl pırıl parlayan bir Tarsus var artık.” dedi.
TARIMDA ZİRVE YAPAN TARSUS
Tarsus Belediyesi’nin tarıma yönelik çalışmalarından bahseden Başkan Bozdoğan, “84 tane 6 tohumunu özellikle biriktirdik. Çiftçilerimize de zaten durumlar malum bayağı sıkıntı içindeler. Yani ürettikleri sonuç olaraktan para etmiyor. Hatlarını, özellikle alın terlilerin alın terinin karşılığını alamıyorlar. Biz de küçük üreticilerimizi desteklemek için çetelerimizi küçük hayvancılık yapan çiftçilerimizi desteklemek için belediye olarak şöyle bir karar aldık. Bizler o küçük üreticilerimize, çiftçilerimize hayvancılık yapan köylülerimizi. Bakanlığın verdiğinin yaklaşık 3 katını verdik. Yani düşünün bir belediyeyi ki 7 milyon fide dağıttı. 500 binin üzerinde fidan dağıttı. Bugün mantar seralarımız bile var. Birçok seranın yanında ayrıca toprak analizleri yapan. Çiftçilerimizin tarlasının içerisinde yaptığımız yanına kadar gittiğimiz makinelerimiz var, bunları temin ettik. Topraklarının verimini gösterdik. Ne itmesi gerektiğini, bunların nasıl onlara geri döneceğini ziraat mühendislerimiz çok iyi bir şekilde anlattı.” dedi.
2. EKMEK FABRİKASI ÇOK YAKINDA FAALİYETE GEÇİYOR
Tarsus’ta sürdürülen projelere değinen Başkan Bozdoğan, “Fırınımız 30 binle 50 bin arasında ekmek üretiyor. Ve Türkiye’nin en ucuz ekmeğini satan bir belediyeyiz. Biz şu an bile fiyatımız 4 buçuk lira, 210 g ekmek, 4 buçuk liraya satılıyor. Glütensiz ekmekler ücretsiz olarak veriliyor. Sadece Tarsus’a değil, Mersin’in ilçelerini de gönderiyoruz glütensiz ekmekleri. Ramazan ayında bir liraya satıyoruz. Yine bir liraya satacağız. Ramazan ayında halkımızın çok rahat olması için ama bu rakamı yükseltmemiz gerekiyordu. Yeni ekmek fabrikamız kapasite olarak buradaki fırınla birlikte üretimimiz 120 bini geçecek. Yani Tarsus’a kazandırdığımız en önemli projelerden biridir. Bizim 134 tane köyümüz var. Buradaki ekmek fabrikasındaki ekmekler öncelikle köylerimize gönderilecek. Ucuz fiyatla bu ekmeğe onlara sağlamış olacağız. Çünkü o insanların her gün gelip ekmek alma gibi bir şey olamaz ama onların ayaklarına kadar ekmekleri götüreceğiz” ifadelerini kullandı.
'HALK RESTORAN’DAN BİNLERCE VATANDAŞIMZ FAYDALANIYOR'
Tarsus’un Halk Restoran’a yoğun ilgisinden bahseden Başkan Bozdoğan, “Restoranımızda her gün düzenli olarak 5 çeşit yemek çıkıyor, 4 çeşit yemek 40 TL, 5 çeşit yemek de 50 liraya temin ediliyor. Bugün Türkiye’de bu kadarı 5 çeşit yemeyen 40 liraya satıldığı yer pek bulamazsınız ve inanılmaz bir kalabalık oluyor. Çorba fiyatları da 10 lirayla 15 TL arasında sabah çorbalar başlıyor. Orta gelirli insanlarımız için çok önemli bir yer. Esnaflarımızın da çok işine yarıyor böyle restoranların olması. Bizler halk lokantasını daha çok arttıracağız. Buradaki olayı gördükten sonra bu kadar kalabalığı gördükten sonra ihtiyaç olduğunu da gördük. Tabi çok sayıda da öğrencilerimiz faydalanıyor zaten, etüt merkezlerindeki öğrencilerimize çorbalar ücretsiz, kuru pastalar, yaş pastalar ücretsiz olarak veriliyor. Onların rahat ortamda ders çalışmaları da sağlanıyor. Onlardan herhangi bir ücret alınmıyor. Onlar için varız.” dedi.
'TARSUS İÇİN ÇALIŞMAYA DEVAM EDECEĞİM'
Tarsus için durmadan çalışmaya devam edeceklerini ifade eden Başkan Bozdoğan, “Ben bu memlekette 36 yıl doktorluk yaptım. Halkımın ne koşullarda nasıl olduğunu çok iyi bilen bir insanım. Sabahın altısında başlardım, gecenin ikisine kadar muayene ederdim. Nasıl koşullarda olduklarını çok iyi bilen bir insanım. Yani sosyal olarak onlara destek olmak veya kazandığımı onlarla paylaşmak kadar beni mutlu eden hiçbir şey yoktur. Evet, ben de vefa duygusu önemli ama halkımın bana olan vefasını da dün zaten gördüm. Mahalle gezileri yaptım. Onlar o kadar çok bir özlem dolu ki o kucaklaşmayı görmelisiniz insan o kadar mutlu ediyor ki. Bu kentte doğan bir insanım, 6 yaşından beri çalışıyorum, çalışmaya da devam edeceğim” dedi.
'BU KENT KÜLTÜR MERKEZİ VE KENT MEYDANI’NA KAVUŞUYOR'
75. Yıl Kültür Merkezi için verilen uğraşlardan bahseden Başkan Bozdoğan, “Örneğin bir kültür merkezinden bahsediyoruz. Düşünün 29 yıl kültür merkezini ruhsatsız olarak kullanan bir Tarsus vardı. Biz gittik Kültür Bakanlığından aldık burayı. Önce ruhsatını çıkarttık. O ruhsat çıktıktan sonra da bütün çalışmalar devam ediyor. Yani bir kent var, kent meydanı yok. Hâlbuki kentler bir meydanla anılır ve o meydana göre o kentin özellikleri ortaya konulur. Çok önemli bir tarihi kent meydanı yapıyoruz ve Türkiye proje ödülünü aldık biz. O kadar güzel bir proje ki.. Ve 100 yıl Cumhuriyet Meydanı olacak orası. Tam 100 yılımıza denk geldi.” dedi.
'ÖNÜMÜZDEKİ 5 YILLIK STRATEJİ PLANIMIZ HAZIR'
Tarsus için 5 yıllık strateji planında yüzde 90’lara varan bir başarı olduğuna değinen Başkan Bozdoğan, “Anketlerde halkın tercihi eğer birinci sıraya beni koymasaydı, ben tekrar aday olmazdım. Ama anketlerde ki bu kadar farklı çıkan sonuçları gördükten sonra elbette ki halkımız bu görevde devam etmemi istiyorsa devam ederim. Halka verdiğim sözlerin her birini tuttuğumu görsünler bilsinler. Çünkü bizde göreve geldiğimizde 5 yıllık strateji planı yaparız. Benim önümüzdeki 5 yıllık strateji planım da hazır. Göreve geldiğimde de yaptım. Bu strateji planını ve bunların takibini de yapıyorum. Bir belediye başkanının başarılı olmasının göstergesi hem halkının onu takdir etmesidir hem de strateji planının yüzde doksanları geçmesidir. Bizim yaptığımız projelerde örneğin 6 tane kreş açacağım dedim. Bir tane kreşi vardı belediyenin şu an 10 tane var ve 10 tane daha açılıyor. Yani toplam 20 tane.” ifadelerini kullandı.
'TÜRKİYE’NİN ÖRNEK ALACAĞI PROJEMİZ YAKINDA HALKIN HİZMETİNDE'
Konuşmalarına devam eden Başkan Bozdoğan, “Bu dönem ne yaptığımızı çok iyi bilen bir insan önümüzdeki dönem neler yapacağını düşünemiyorum bile demişti. Çünkü onun hayran kaldığı bir projemiz vardı İş Sağlığı, İş Güvenliği ve Sporcu Sağlığı Yerleşkesi. 5 defa çalıştay yaptık. İkisi uluslararası çalıştay ve bunun kitabını hocamızla birlikte çıkarttık. Sona geldik, içinde hijyen laboratuvarı olan, sporcu sağlığı merkezi, gıda laboratuvarı ve ortak sağlık güvenlik birimini içeren ciddi bir şey ve Türkiye’de bir ilk dünyada bir ilk. Yani sadece bakanlık tarafından takip edilen bir proje değil, aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü tarafından bile takip edilen bir proje. Ve eminim büyük şehirlerin çoğu da bu projeyi bizden alacaklar, yapacaklardır yani.” ifadelerini kullandı.
'TARSUS BÜYÜMESİNE PARALEL OLARAK BELEDİYEYİ DE BÜYÜTECEK'
Tarsus için 201 proje yaptıklarına ve daha nice projelerin de Tarsus’a kazandırılacağına değinen Başkan Bozdoğan, “Belediye artı değer kazandıracak bu projelerin önümüzdeki 5 yıl içerisinde Tarsus’u belediye olarak bütçesinin ne kadar katlayacağını çok iyi biliyorum. Önümüzdeki o 5 yıllık süreç içerisinde 201 tane bitmiş olan ve toplamda da şu an elliden fazla yapacağımız projelerle ki bunları martın sonuna kadar yetiştiririz. Önümüzdeki 5 yılı çok rahat geçirecek. Tarsus büyümesine paralel olarak belediyeyi de büyütecek, daha doğrusu belediyeyi daha aktif hale getirecek. Büyük Tarsus Hareketi o yüzden var, projeler çok önemli gelecek için. bir tarafta organize sanayi bölgesi düşünün. Lojistik merkezi, tarihi, turizmi, havalimanı, sahil bandı.. Emin olun kişi başına geliri en yüksek olan üç yer say deseler 1. Tarsus olur. Bu kentin şehir tiyatrosu var, çocuk korosu var, yüzyılı geçen belediyenin yapamadıklarını 5 yıllık içinde yaptık.” ifadelerini kullandı.
|