Mersin, 6-11 Kasım günleri arasında 14. Uluslararası Turunçgil Kongresi ev sahipliği yaparken farklı ülkelerde bilim adamları sunum yapacak
Mersin, bu yıl 14’üncüsü düzenlenecek Uluslararası Turunçgil Kongresi hazırlıklarını tamamladı. Düzenlenen toplantı ile organizasyonun son durumu basın mensuplarıyla paylaşıldı. Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Kongre Başkanı Kemal Kaçmaz, Kongre Koordinatörü Prof. Dr. Okan Özkaya, Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bilge Yılmaz, Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Temsilcisi Mehmet Karagöz ve Mersin Yatırımcı İş İnsanları Derneği (MERYAD) Başkanı Coşkun Doğmuş, çalışmalar hakkında bilgi verip merak edilen soruları yanıtladı.
6-11 Kasım 2022 günleri arasında Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenecek kongre, açılış kokteyli ile başlayacak. Ardından genetikten biyoteknolojiye, ıslah çeşitlerinden anaçlar konusundaki son gelişmelere kadar birçok konuda son gelişmeler aktarılacak. Kültürel uygulamalar, stres koşulları, hasat, hasat sonrası işlemler, depolama ve pazara sunma, virüsler, fungal hastalıklar ve mücadele, zararlılar ve kontrolü, sulama, bitki besleme, turunçgil ticareti ve dünya pazarlama trendleri de ele alınacak ana başlıklar arasında yer alacak. Ardından özel sektör temsilcileri ve üreticilerin katılımıyla yeni turunçgil çeşitlerinin geliştirilmesi, ekonomik olarak zararlı kontrolü, hastalıklar, kalıntısız turunçgil yetiştirilmesi ve pazara sunulması, ıslah, genetik çalışmaları, küresel ısınmanın turuçgile etkileri ve gastronomi başlıklarında workshoplar düzenlenip sunumlar yapılacak.
Kongre çerçevesinde Mersin ve Adana’da saha ziyaretleri ve paketleme tesisleri de ziyaret edilerek bir taraftan Mersin tarımı uluslararası heyetlere daha yakından tanıtılırken diğer taraftan kentin turistik yerlerinin görülüp tanınmasına fırsat sunulacak.
Mersin’in ardından 2024 yılında Kore’nin Jeju City kentinde düzenlenecek kongrenin 2028 yılında hangi ülkede organize edileceği ise yine Mersin’de belirlenecek.
Kongrenin ardından başlayacak Mersin Narenciye Festivali ile organizasyonun halkın da katılımıyla coşkuyla tamamlanması hedefleniyor.
Basın toplantısında söz alan Kongre Başkanı Kemal Kaçmaz bugüne kadar yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verirken Vali Pehlivan, “Turunçgilde tarladan sofraya kadar uzanan sürece böylesi kongrelerin önemli katkılar sunacağına inanıyorum” dedi. Bilim kurulu üyeleri ise teknik detayları aktardı.
KIZILTAN: SEKTÖR İÇİN FAYDALI SONUÇLAR ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”
Toplantıda konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise tarımın kent ekonomisi için önemine dikkat çekerek odanın tarımın gelişimi adına yürüttüğü çalışmaları özetledi. Düzenlenecek kongre ile turunçgil sektörüne yönelik önemli sonuçlar ortaya çıkacağına inandığını kaydeden Kızıltan, “Kentimizdeki turunçgil üretimi ağırlıklı olarak sofralık. Bu kongrede umuyorum ki katmadeğer sağlayacak, turunçgilin farklı konularda değerlendirilebileceği sonuçlar da çıkacaktır. Emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
VALİ PEHLİVAN: MERSİN ÖNEMLİ BİR ÜRETİME SAHİP
1960’lı yılından bu yana farklı ülkelerde 4 yılda bir yapılan kongrenin 14’üncüsü Türkiye'de Mersin ev sahipliğinde gerçekleşeceğini ifade eden Vali Pehlivan, "Turunçgil ürünleri portakal, mandalina, limon, greyfurt gibi meyvelerden oluşuyor ve içerdiği C vitamini, bol miktarda mineral ve lif sayesinde insan sağlığı açısından da ziyadesiyle önemli bir ürün. Öyle ki 140 ülkede narenciye üretimi yapılıyor. Elimizdeki son verilere göre dünya genelinde 140 milyon tonun üzerinde narenciye üretiliyor. Bunun yaklaşık 5,5 milyon tonu da Türkiye'mizde üretiliyor. Sahip olduğumuz bu üretim hacmiyle dünyada 8., Avrupa'da da 2. sıradayız. Türkiye'deki üretime veya Türkiye içindeki dağılıma baktığımızda da Mersin gerçekten çok büyük bir üretim payına sahip olduğunu görüyoruz. Örneğin, Türkiye'de yaklaşık 1,5 milyon ton civarında limon üretimi var. Bunun yüzde 55'i, 850 ton civarında limon üretimi ilimizde yapılıyor. Gene portakal, greyfurt, mandalina gibi ürünlerde de ya ikinci ya da üçüncü sıradayız. Dolayısıyla bu kongrenin Mersin'de yapılıyor olmasında, turunçgil üretiminde sahip olduğumuz üretim hacminin, üretim rekoltesinin ve üretim kapasitesinin büyük bir rolü vardır. Kongreye, bilim insanlarının katılımı olacak. Bin civarında bildirinin bu kongre vesilesiyle paylaşılacağını biliyoruz. Kongreler malumunuz sektöre katkı sağlamak için yapılıyor. Sektörün bilimsel yaklaşımlarla, ortaya konan çalışmalarla, daha da profesyonel yapıya kavuşturulması gıda sağlığı şartlarından tutun, üretim şartlarından, pazarlama şartlarına, pazara ulaşma süreçlerine kadar bu çalışmalar teorik bazda da ortaya konuluyor. Bu bilgileri paydaşlarına ulaştırmak suretiyle tarladan sofraya kadar uzanan sürecin daha da verimli, etkin hale getirilmesine önemli katkılar sunuyor" dedi.
Kongrenin ardından Narenciye Festivalini yapacaklarını hatırlatan Vali Pehlivan, "Kongre 11 Kasımda bitecek. Hemen arkasından da Narenciye Festivali başlayacak. Bir faaliyet diğer faaliyeti de aslında desteklemiş olacak. Bilimsel çalışmalar, uluslararası bir kongre ve devamında da gene halkımızın katılımıyla, geniş katılımlı bir festivalle güzel bir final yapılacağına inanıyoruz ki bunun planlamasını da hep birlikte yaptık. Bu süreçte başından beri emeği olan Uluslararası Turunçgil Konseyi Başkanlığına, Kemal beye ve ekibine, Bilim Kurulumuza tabii teşekkür ediyorum. Önceki dönem Hazine ve Maliye Bakanımız Lütfi Elvan beyi, benden önceki Sayın Valimizi de bu vesileyle şükranla anıyorum. Hasılı emeği geçen bütün kişi ve kurumlara herkese, basın mensuplarına teşekkür ediyor, bütün halkımızı bu etkinliklere davet ediyoruz" diye konuştu.
Vali Pehlivan ve diğer konuşmacıların katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından toplantı sona erdi.
|