MEÜ’nin projesine 2 ödül birden

Tarih: 3 Haziran 2022 Cuma 10:10

AstraZeneca Türkiye’ye yapay zekânın sağlık alanında kullanılmasına yönelik katkıları nedeniyle çifte ödül

AstraZeneca Türkiye, yapay zekâ ile kalp yetersizliğinin önceden tespitini mümkün kılan “Art-In-HF: Sağlıkta Yapay Zekâ ile Dijital Dönüşüm” projesi ile IDC'nin düzenlediği CIO Awards 2022'de “En İnovatif Proje” dalında 1'incilik, CXO Medya'nın düzenlediği IT Ödülleri'nde ise “Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Yılın Yöneticileri” dalında ödüle layık görüldü.

AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz desteği ile Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelik liderliğinde hayata geçirdiği, kalp yetersizliğinin erken tanısında yapay zekâ teknolojisi kullanılan yenilikçi tanı protokolü iki ödül birden aldı. AstraZeneca Türkiye, IDC'nin Bilişim Teknolojileri alanında ezber bozan projeleri ödüllendirdiği CIO Awards 2022'de “En İnovatif Proje” dalında 1'incilik, CXO Medya'nın şirketlerin teknoloji liderlerini ödüllendirdiği IT Ödülleri'nde ise “Bilgi Teknolojilerinden Sorumlu Yılın Yöneticileri” dalında ödüle layık görüldü. Ödüller; projenin şirkete, müşterilere ve iş ortaklarına kattığı değer, inovasyon ile iş sonuçlarına etkisi gibi kriterler göz önüne alınarak verildi.

AstraZeneca Türkiye adına ödülü alan AstraZeneca Orta Doğu ve Afrika (MEA) Bölgesi Dijital ve İnovasyon Lideri Tuna Taş, “AstraZeneca Türkiye olarak yaşama değer katan ilaçları keşfetmek amacıyla bilimin sınırlarını zorlarken toplum sağlığının geliştirilmesine destek vermeyi de kurumsal sorumluluklarımız ve önceliklerimiz arasında görüyoruz. Bu kapsamda Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ile yapmış olduğumuz projede ileri düzey yapay zekâ teknolojisiyle, erken teşhis konulan hastaların hayatlarına dokunulmasına ve doğru tedavilerle çok daha erken tanışmalarına olanak sağlamış olduk. Aldığımız bu ödüller, yapay zekâ ve veri kaynaklarından en iyi şekilde yararlanılması için yaptığımız çalışmaların ne denli yerinde olduğunu gösterirken bize daha iyisini yapma yolunda da motivasyon kaynağı oluyor. Teknolojinin gücünü kullanarak hastaların hayatlarını kolaylaştıracak ve yaşamlarında fark yaratacak çözümler sunmaya, projeler geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

Kalp yetersizliğinin erken tanısında yapay zekâ teknolojisinin kullanıldığı “Art-In-HF: Sağlıkta Yapay Zekâ ile Dijital Dönüşüm” projesi kapsamında; Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran hastalara ait röntgen filmleri, hastalara ilişkin kişisel bilgilerden arındırıldı ve hastanenin ana sunucusundan bağımsız bir şekilde özel bir platforma yüklendi. Kişisel bilgilerden arındırılan röntgenler yapay zekâ kullanılarak geriye dönük analiz edildi ve kalp büyümesi ve akciğer etrafında sıvı toplanması dâhil şüpheli röntgenler eş zamanlı olarak tespit edildi. Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Çelik bu şüpheli röntgenleri değerlendirdi ve hastaları ileri analiz ve kesin tanı için çağırdı. Yapay zekâ teknolojisi kullanılarak uygulanan bu yöntemin; tüberküloz, akciğer nodülleri ve boşluklar gibi 29 farklı parametreyi taraması nedeniyle kalp yetersizliği tespitinin yanı sıra akciğer kanseri ve tüberküloz gibi farklı hastalıkların erken tespitinde de faydalı olacağı tahmin ediliyor.


Etiket: mersin, haber, meü


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA