Mersin’de ’Su Ürünlerinin Geliştirilmesi Projesi’ kapsamında yapay resif blokları Akdeniz’in tabanına yerleştirildi.
Mersin'in Erdemli ilçesinde Akdeniz'deki biyolojik çeşitliliği artırılması için başlatılan 'Su Ürünlerinin Geliştirmesi Projesi' kapsamında 796 yapay resif düzenlenen törenle Akdeniz'in tabanına yerleştirildi.
Vali Ali Hamza Pehlivan, 'Su Ürünlerinin Geliştirilmesi Projesi' kapsamında yapay resif bloklarının deniz tabanına yerleştirilmesi programına katıldı Erdemli Balıkçı Barınağı Balıkçılık İdari Binası’nın açılışını gerçekleştirdi.
Programı kapsamında ilk olarak Erdemli Balıkçı Barınağı Balıkçılık İdari Binası’nın açılışını gerçekleştiren Vali Pehlivan, devletimizin balıkçılık sektörüne olan desteklerinin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğini kaydederek, idari binanın hayırlı olmasını temenni etti.
Vali Ali Hamza Pehlivan, daha sonra yine Erdemli Balıkçı Barınağında düzenlenen yapay resif bloklarının deniz tabanına yerleştirilmesi programına katıldı. Programa Erdemli Kaymakam Vekili Abdullah Aslaner, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı, Sahil Güvenlik Akdeniz Bölge Komutan Yardımcısı Albay Çağın Taşkın, Erdemli Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Yalçın Sakın, ilçe protokolü üyeleri ve balıkçılar katıldı.
Programda yaptığı konuşmasında Vali Pehlivan, "Yapay Resif Projesi, Tarım ve Orman Bakanlığımızın himayesinde Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nün destekleriyle yine Valiliğimizin himayesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüzün genel koordinasyonunda geliştirildi. Bilimsel boyutu çok önemli bir proje. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü ile iş birliği yapılarak 2-3 yıl alanda bilimsel araştırmalar yapıldı ve bu resiflerin imalatına geçildi. Toplamda 796 adet resif imal edildi. Buradaki amaç denizde biyolojik çeşitliliği artırmak, balıklar için balık türleri için barınma alanları, çoğalma alanları üretmek ve bunu yaparken de doğayla uyumlu denizdeki o doğal yapıyı bozmayacak, şekilde bir tablo ortaya koymak. 321 kilometre kıyısı olan bir ilde bu tür faaliyetler çok önemli" dedi.
Yapay resif blokların denizin doğal yapısına uyumlu bir şekilde yapıldığına dikkat çeken Vali Pehlivan, “Bu bloklar deniz tabanına bırakıldıktan sonra sürekli izleniyor. Nitekim bu projenin en az 2,5 yıl takibi gerçekleştirilecek. Ne yönde seyrettiği takip edilecek. Bu anlamda da balıkçılığın gelişmesine, biyolojik türün, balık türlerinin artmasına, üretim kapasitesinin artmasına katkı sağlaması hedefleniyor." ifadelerini kullandı.
Vali Pehlivanın da katılımıyla yaklaşık 796 adet her biri 1,5 tonluk yapay resif blokları Mersin Erdemli Balıkçı Barınağı'ndan vinçli tekneye yüklenerek bir mil açıkta denize tabanına yerleştirildi. 02.06.2022
|