Başkan Engin: Dünyanın acilen barışa ve istikrara ihtiyacı var

Tarih: 2 Mart 2022 Çarşamba 12:18

MESİAD Başkanı Hasan Engin, dünyanın acilen barışa ve istikrara ihtiyacının olduğunu söyledi.

Mersin Sanayiciler ve İş Adamları Derneği'nin (MESİAD) Başkanı Hasan Engin, Rusya-Ukrayna savaşının iş dünyasını alarma geçirdiğini dile getirerek, acilen barışa ve istikrara ihtiyacının olduğunu söyledi.
MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Engin, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin Türkiye ekonomisine olası etkilerini değerlendirdi. Başkan Engin, Türkiye’nin bulunduğu jeopolitik konumdan dolayı, başta turizm ve doğalgaz olmak üzere gıda, inşaat, demir-çelik gibi sektörlerin de bölgedeki gerginlikten olumsuz etkileneceğini belirterek önlemler alınması gerektiğini dile getirdi.
MESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Engin, Karadeniz havzasında yaşanan olağanüstü durum Türkiye'yi her anlamda yıpratacağına dikkat çekerek, "Gıda sektöründe; buğday, arpa, ayçiçeği gibi ürünlerde ithalat kaynağımız Rusya ve Ukrayna’ dır. Yaşanan bu kriz sebebi ile fiyatların yükselmesinin ardından hammaddeye erişim konusunda da sıkıntılar yaşanabilir. Turizm sektörü açısından değerlendirmek gerekirse; verilere göre geçtiğimiz 2021 yılında ülkemize Rusya’ dan 4 milyon 700 bin turist, Ukrayna’ dan ise 2 milyon turist geldiği görülüyor. Bu durumda, bölgedeki savaşın Türkiye’ ye 4-5 milyar dolarlık gelir kaybı yaratabileceğini ön görebiliriz. Ayrıca; petrol ve enerji fiyatlarındaki hızlı yükseliş ve olası tüm olumsuz senaryolar iş dünyasını alarma geçirdi" dedi.
Son yıllarda Türkiye’ nin dış ticaretinde en hızlı büyüyen pazarlar olarak Rusya ve Ukrayna’nın yer alması, Türk yatırımcıların bölgedeki gelişmeleri kaygıyla takip etmesine neden olduğunu belirten Başkan Engin; "Rusya ve Ukrayna, şu an dünyanın en önemli tahıl ihracatı gerçekleştiren ülkelerdir. Dünya da buğday ihracatının yüzde 20’si Rusya, yüzde 10’nu Ukrayna tarafından sağlanıyor. Rusya-Ukrayna arasındaki savaşın, ülkemizin tarım ve gıda piyasalarını da doğrudan etkiledi. Türkiye buğday, arpa, mısır, yem sanayisinde kullanılan küspe ve kepek gibi ürünleri ithal eden bir ülke. Türkiye"nin en fazla tarım ürünü ithal ettiği iki ülkenin savaş halinde olmasının olumsuzluklara yol açıyor. Çözüm olarak ülkemizin üretim odaklı politika benimsemesi gerekmektedir" diye konuştu.
Türkiyenin doğalgazda ithalatçı bir ülke olduğunu kaydeden Başkan Engin, "Bilindiği gibi Türkiye’ nin en çok doğalgaz ithal ettiği ülke Rusya'dır. Isınma amaçlı kullanılan doğalgazın bir diğer kullanım alanı da doğalgaz çevrim santrallerinde elektriğe çevrilmesi sonucu ülkemizin elektrik ihtiyacının karşılanması için kullanılıyor. Rusya'dan ithal edilen doğalgazda kesinti veya kısıtlama gibi bir durumun söz konusu olması halinde ise ısınma ve elektrik kesintilerinin de yaşanacaktır. Ülkemiz için Rusya ve Ukrayna demir-çelik sektörü için önemli bir konumda yer alıyor. Rusya ve Ukrayna savaşından dolayı tedarikte yaşanacak aksaklığın demir-çelik sektöründeki üretime olumsuz yansımaları olacaktır. Ülkemizin kuzeyinde devam eden Rusya-Ukrayna savaşı daha önce Ortadoğu’da yaşandı. Emperyal devletler arasındaki ticaret savaşları zayıf ve güçsüz ülkeleri etki altında bırakır. Savaşın sona ermesi gerek. Türkiye'nin Rusya ve Ukrayna ile ekonomik işbirliği ve ticaret bağlantıları vardır. Bölgemizde ateşkesin sağlanması, savaşın bitmesi ve barışın tesis edilmesini iş dünyası olarak temenni ediyoruz" ifadelerini kullandı.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA