9 bin yıllık geçmişiyle büyük bir arkeolojik öneme sahip olan Yumuktepe Höyüğü’ndeki kazılar sürüyor.
Yumuktepe Höyüğü Kazı Başkanı Prof. Dr. Isabella Caneva, Yumuktepe'nin arkeolojik olarak dünyada nadir bulunan bir yer olduğunu belirterek, Burada yaşam, milattan önce 7 bin yılından itibaren ve kesintisiz olarak orta çağa kadar devam ediyor. Neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı ve orta çağ buluntuları burada yer alıyor. Böyle bir örnek dünyada nadir bulunuyor" dedi.
Mersin Üniversitesi (MEÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Yumuktepe'deki kazı çalışmalarını inceleyerek Kazı Başkanı İtalya Lecce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Isabella Caneva'dan bilgi aldı. Yumuktepe’nin kendisine has yönleri olduğunu ve arkeolojik büyük önem taşıdığını kaydeden Rektör Çamsarı, "Buradaki kazı çalışmaları hakkında çok değerli hocalarımızdan bilgiler aldık ve Yumuktepe'nin kendine has birçok yönünün olduğunu gördük. Yumuktepe, 9 bin yıllık süreç içerisinde birçok değişim yaşanmış ve bizlere gerek ekonomik gerekse de yaşam tarzlarına kadar birçok konuda bilimsel bilgiler sağlayan çok önemli bir yer" dedi.
Yumuktepe’nin arkeolojik olarak dünyada nadir bulunan bir yer olduğunu ifade eden Prof. Dr. Caneva ise "Yumuktepe’nin özelliği çok uzun süre boyunca bir yerleşim alanı olması. Burada yaşam, milattan önce 7 bin yılından itibaren ve kesintisiz olarak orta çağa kadar devam ediyor. Neolitik, kalkolitik, tunç çağı, demir çağı ve orta çağ buluntuları burada yer alıyor. Böyle bir örnek dünyada nadir bulunuyor. Kazı çalışmaları sonucunda belki daha eski dönemlere de ulaşılabilir" diye konuştu.
|