Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) nisan ayında 1,31 milyar dolar ihracat gerçekleştirerek, Türkiye ekonomisi, ihracatına katkı sağladı.
Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Veysel Memiş, nisan ayında 1,31 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yılın dördüncü ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracat performansında yüzde 1 oranında artış sağladıklarını belirten Başkan Veysel Memiş, en yüksek değerleri Irak, Romanya ve İtalya pazarlarında elde ettiklerini, dış satım hacminde en güçlü ivmelenmeyi Bulgaristan, Fransa ve İtalya pazarlarında yakaladıklarını bildirdi.
‘OLASI RİSKLERİ MİNİMİZE EDEREK FIRSATLARI TÜRKİYE LEHİNE DEĞERLENDİRMEYİ AMAÇLIYORUZ’
Küresel ticaretteki belirsizlikleri ve artan korumacılık eğilimlerini dikkatle takip ettiklerini, olası riskleri minimize ederek fırsatları Türkiye lehine değerlendirmeyi amaçladıklarını vurgulayan AKİB Koordinatör Başkanı Veysel Memiş, “Dünya piyasalarındaki dalgalanmalar ve tedarik zincirlerindeki kırılmalar, Akdenizli ihracatçıların üretim ve lojistik gücünü daha görünür hale getirmiştir. Özellikle Avrupa, Orta Doğu ve Uzak Doğu başta olmak üzere, birçok ithalatçı ülke, güvenilir tedarik noktası arayışında Türkiye’ye yöneliyor. AKİB olarak, yüksek kalite standartlarımız, zamanında teslimat güvencemiz ve stratejik coğrafi konumumuz sayesinde bu pazarlarda güçlü alternatifler sunuyoruz. Artan talepler, ihracatçılarımızın kapılarının daha sık çalınmasına vesile olurken, Türkiye’nin kriz dönemlerinde dahi yükselen bir ekonomik aktör olduğunu da bir kez daha kanıtlıyor. Önümüzdeki süreçte bu ivmenin daha da artması, ülkemizin ihracat hedeflerine ulaşması için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.
‘EN YÜKSEK DEĞERLERE KİMYA, DEMİR-ÇELİK, HUBUBAT VE BAKLİYATTA ULAŞTIK’
Mersin, Adana, Hatay, Kayseri ve Karaman illeri başta olmak üzere Türkiye genelinde 29 bini aşkın üyesiyle büyük bir aile olan AKİB’in nisan ayındaki ihracat performansını bağlı Birliklere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, en yüksek değerlere kimya, demir-çelik ve hububat, bakliyat ve yağlı tohumlar sektörlerinde ulaşıldığını kaydetti. Başkan Veysel Memiş, söz konusu dönemde ihracat hacminde en güçlü artışları ise hazır giyim ve konfeksiyon, mobilya, kâğıt ve orman ürünleri ve yaş meyve sebze sektörlerinde elde ettiklerini, bu sektörleri tekstil ve hammaddeleri ile demir-çelik sektörlerinin izlediğini söyledi.
Başkan Veysel Memiş, “Yılın dördüncü ayında en çok ihracatı 460,4 milyon dolar değer ile Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz gerçekleştirdi. Bu birliğimizi, 287,9 milyon dolar değer ile Akdeniz Demir ve Demir Dışı Metaller İhracatçıları Birliğimiz ikinci sıradan, 138,7 milyon dolar değer ile Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğimiz üçüncü sıradan takip etti. Yine nisan ayında Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliğimiz 118,1 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi. Akdeniz Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliğimiz 95,4 milyon dolar, Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliğimiz 91,1 milyon dolar, Akdeniz Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliğimiz 39,4 milyon dolar, Akdeniz Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliğimiz 31 milyon dolar ihracat değeri elde etti. Söz konusu dönemde hazır giyim ve konfeksiyonda yüzde 53, mobilya, kâğıt ve orman ürünlerinde yüzde 25 ve yaş meyve sebzede yüzde 8 oranında ihracat artışlarına imza attık.” diye konuştu.
‘NİSAN AYINDA BULGARİSTAN’A İHRACATIMIZI 3’E KATLADIK’
AKİB’in nisan ayındaki ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Nisan ayında en fazla ihracat yaptığımız pazarlar Irak, Romanya ve İtalya oldu. Irak’a 108,4 milyon dolar, Romanya’ya 103,1 milyon dolar ve İtalya’ya 83 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Bu ülkeleri Almanya, ABD ve Hollanda takip etti. İhracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeleri incelediğimizde Bulgaristan, Fransa ve İtalya pazarları öne çıktı. Bulgaristan’a yüzde 295 artışla 37 milyon dolar, Fransa’ya yüzde 98 artışla 39,1 milyon dolar ve İtalya’ya yüzde 68 artışla 83 milyon dolar dolar ihracat gerçekleştirdik. Romanya, Suriye, Almanya, Ukrayna ve Suudi Arabistan anlamlı ihracat artışları sağladığımızı diğer ülkeler oldu.”
AKİB Koordinatör Başkanı Veysel Memiş, 2025 yılı Ocak-Nisan döneminde bölge ihracatının yüzde 5,7 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini, yıllıklandırılmış ihracat değerinin ise 17,2 milyar dolar düzeyine ulaştığını sözlerine ekledi.
|