Mersin Büyükşehir Belediyesi bünyesinde; matematiği soyut olmaktan çıkartarak eğlenerek öğrenmeyi hedefleyen ‘Aratos Matematik Evi’nde denge oyunu, imkansız üçgen, sinevizyon odası, sonsuz ayna tüneli gibi materyallerin bulunduğu sayısız bölüm yer alıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi eğitimde fırsat eşitliği yaratmaya ve öğrencilerin bilime olan ilgilerini arttırmaya devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Şube Müdürlüğü bünyesinde bulunan ‘Aratos Matematik Evi’ Tarsus’ta faaliyete başladı.
Tarsus merkez Şehitlertepesi Mahallesi Kasın Ekenler Bulvarı üzerinde yer alan Aratos Matematik Evi’nde müze ve atölye olmak üzere iki ayrı bölüm yer alıyor.
İki kattan oluşan ve ortaokul öğrencilerinin faydalanacağı ‘Aratos Matematik Evi’nde matematiğe olan ön yargıları kırmak ve matematiğin mantığının daha iyi şekilde anlatılması hedefleniyor. Matematiği soyut olmaktan çıkartarak eğlenerek öğrenmeyi hedefleyen ‘Aratos Matematik Evi’nde denge oyunu, imkansız üçgen, sinevizyon odası, sonsuz ayna tüneli gibi materyallerin bulunduğu sayısız bölüm yer alıyor.
Yapay zeka ile Atatürk başta olmak üzere, tarih boyunca matematiğe katkı sunan bilim insanlarının sunumlarının da yer aldığı ‘Aratos Matematik Evi’nde matematiğin hayatın tam ortasında yer aldığı vurgulanıyor. Antik çağda yaşamış filozof, şair, astronom ve matematikçi Aratos’un adının verildiği Matematik Evi’ni gezmek isteyen okullar, TEKSİN üzerinden randevu oluşturabilecekler.
CEM KARAKUŞ: AMACIMIZ MATEMATİĞE OLAN ÖN YARGILARINI KIRMAK
Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Eğitim Hizmetleri Şube Müdürü Cem Karakuş, matematik müzesi ile matematik atölyesini bir çatı altında buluşturduklarını kaydederek, “Tarsus Aratos Matematik Evi’miz öğrencilerimizin hizmetine girmiş bulunmaktadır. Aratos Matematik Evi’miz de biz ortaokul öğrencilerimize hizmet vereceğiz. Burada amacımız matematiğe olan ön yargılarını kırmak ve öğrencilerimizi eğlendirerek matematiği sevdirmek. Bu tür projelerde inceliğimizde yalnız matematik müzesi, ayrıca matematik atölyesi şeklindeydi. Biz bu ikisini de birleştirip tek çatı altında Aratos Matematik Evi’ni oluşturduk” dedi.
SİBEL KARAKAYALI: MATEMATİK ATÖLYESİ ÇOK GÜZEL
Velilerden Sibel Karakayalı, Aratos Matematik Evi’nin çocuklar için çok faydalı olacağına inandığını söyleyerek, “Belediyemizin çalışmalarından bu matematik atölyesi çok güzel. Çocuklarımızın en azından matematik fobisi dediğimiz korkusunu yenmesi için yardımcı olmaya çalışıyorlar. Biz memnunuz, umarım devamı gelir. Daha güzel şeylerle karşılaşırız çocuklarımız için” diye konuştu.
ESİN GÜR: MATEMATİK DAHA EĞLENCELİ OLUNCA BELKİ DAHA İYİ MOTİVE OLURLAR
Oğullarıyla birlikte Büyükşehir Aratos Matematik Evi’ni ziyaret eden velilerden Esin Gür ise “Çok güzel olmuş. Herkesin emeğine, yüreğine sağlık. Matematik, çocuklarımız için daha eğlenceli olunca belki daha iyi motive olurlar” dedi.
EMİŞ SU FİDANOĞLU: HER ÖĞRENCİNİN GELİP, GÖRMESİ GEREKEN BİR YER OLDUĞUNU DÜŞÜNÜYORUM
Matematik Evi’ni ilk ziyaret eden grup içinde yer alan 8. sınıf öğrencisi Emiş Su Fidanoğlu, “Çok eğlendim gerçekten. Çok keyifli zaman geçirdik. Matematiğin keyifli olduğunu anladım. Hiç böyle bir yer görmemiştim, gerçekten çok güzel bir yerdi. Oldukça ilgimi çekti, her öğrencinin gelip, görmesi gereken bir yer olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
SELAH ÇINAR: ZİHİNSEL İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAYAN ÇOK VERİMLİ BİR YER OLMUŞ
Öğrencilerden Selah Çınar’da, öğrencilerin zihnen beslenebilecekleri bir hizmet olduğunun altını çizerek, “Zihinsel ihtiyaçlarımızı karşılayan çok verimli bir yer olmuş. Matematik bilimi, bütün bilim dallarının temeli aslında. Böyle Türkiye’ye örnek olabilecek bir yapının Tarsus’umuzda olması gurur verici. Matematiğin tarihini, önemli insanları, yapay zekayla zenginleştirilmiş videolarla gösteren eğitici, öğretici bir yapı var. Çok verimli bir yer” dedi.
|