Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, 2024 yılında 1,54 milyar dolar ihracata imza atan birliğin, Çukurova Bölgesi’nin bu yıl da sektör ihracatının lokomotifi olduğunu söyledi.
Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, Türkiye’nin 2024 yılındaki yaş meyve sebze ihracatının 3,4 milyar dolara ulaştığını açıkladı. Yaş meyve sebze sektörünün koordinatörlük ve sekretarya hizmetlerini yürüten Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 2024 yılında 1,54 milyar dolar ihracata imza attığını vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, Çukurova Bölgesi’nin bu yıl da sektör ihracatının lokomotifi olduğunu belirtti.
Türk yaş meyve sebze sektörünün aralık ayını 350,5 milyon dolarlık ihracatla geçtiğini ve bu dönemde bölge ihracatının 198 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini kaydeden Başkan Gürüz, yıllık performansta en çok talep gören ürünlerin mandalina, domates ve limon olduğunu, en yüksek değerleri Rusya, Almanya ve Romanya pazarlarında elde ettiklerini bildirdi.
‘SEKTÖRÜN GELİŞİMİNE YÖN VEREN ULUSLARARASI FUARLARDA ETKİN TANITIMLAR YAPIYORUZ’
Başkan Ferhat Gürüz, “Yeni pazarlar oluşturmak, var olan pazarlardaki faaliyetlerimizi genişletmek, uluslararası alanda bilinirliğimizi arttırmak, ülkemiz ürünlerinin en iyi şekilde tanıtımını yapmak ve yeni bağlantılar kurmak üzere sektörün gelişimine yön veren uluslararası fuarlarda ülkemizin milli katılım organizasyonlarını 2024 yılında da başarıyla gerçekleştirdik. Rusya, İspanya, Almanya, Hong Kong ve Kanada’daki fuarlar, yaş meyve sebze sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getirerek ürünlerin tanıtımı ve yenilikçi teknolojilerin sergilenmesi için önemli platform oluşturuyor. Biz de tarladan sofraya güven veren sürdürülebilir, kaliteli ve zengin ürün çeşitliliğimizi uluslararası fuarlarda ön plana çıkarıyoruz.” dedi.
‘RUSYA, ALMANYA VE POLONYA PAZARLARINDA TANITIM KAMPANYALARI YÜRÜTÜYORUZ’
Türk ürünlerinin uluslararası pazarlarda tanınırlığını artırmak için tanıtım kampanyalarına da büyük önem verdiklerinin altını çizen Başkan Ferhat Gürüz, Turquality programı kapsamında, Rusya, Almanya ve Polonya pazarlarında tanıtım faaliyetlerine öncelik verdiklerini, bu ülkelerde düzenledikleri kampanyalarda kalite, ürün imajı, doğal-organik ve sağlıklı nitelikler, fiyat ve rekabetçilik ve sürdürülebilir tarım gibi yönleriyle Türk yaş meyve sebzesini ön plana çıkaran içerikler ile tanıtım filmleri, TV programları, sosyal medya ve outdoor çalışmaları yaptıklarını dile getirdi.
‘2028 YILI İHRACAT HEDEFİMİZ 6,2 MİLYAR DOLAR’
Orta Vadeli Program’a göre Türkiye’nin 2028 yılındaki toplam mal ihracatında 375 hedef belirlediğini anımsatan Başkan Ferhat Gürüz, “Ülkemiz genelinde yaklaşık 55 milyon dolarlık yaş meyve sebze üretiminin ortalama 5 milyon tonu ihraç ediliyor. Dış satım rakamlarını iki katına çıkaracak potansiyelimiz fazlasıyla var. Finansman, gümrük kapasitesi, lojistik, üretim, iş gücü, teknik engeller, mevzuat, teknoloji konularında makro ihtiyaçları karşılayarak 2028 yılı sonu itibarıyla 6,2 milyar dolar tutarında yaş meyve sebze ihracatı yapılmasını hedeflemekteyiz.” diye konuştu.
‘TOPLAM İHRACATIMIZIN YÜZDE 27’SİNİ RUSYA’YA GERÇEKLEŞTİRDİK’
Sektörün yıllık ihracatını ürün gruplarına ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Gürüz, şunları söyledi: “Geride bıraktığımız yılda 4 milyon 193 bin ton ürünü uluslararası pazarlarda değerlendirdik. Söz konusu dönemde en çok ihraç ettiğimiz ürün listesinde 476 milyon dolar değer ile mandalina birinci, 427 milyon dolar değer ile domates ikinci, 357 milyon dolar değer ile limon üçüncü sırada yer aldı. Geçen yıl ihracat hacminde en yüksek artışları patates, erik, şeftali, portakal, kayısı, nar ve incirde yakaladık. Sektörümüzün en fazla ihracat yaptığı ülkeler listesinde ilk üç sırada Rusya, Almanya ve Romanya oldu. Rusya’ya 872,3 milyon dolar, Almanya’ya 354 milyon dolar ve Romanya’ya 289 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. 2024'te ihracat hacminde en yüksek artışları sağladığımız ülkeler Irak, Gürcistan ve Suudi Arabistan oldu.”
|