Dinçer: Yerli firmalar kapanıyor

Tarih: 17 Ekim 2024 Perşembe 17:16

CHP Mersin Milletvekili Dinçer, hükümetin ekonomik krizi çözme iddiasıyla sürekli ek vergiler ve zamlar getirmesi nedeni ile yerli firmaların kapandığını söyledi.



 

161 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi üzerine konuşan CHP Mersin Milletvekili Dinçer, hükümetin ekonomik krizi çözme iddiasıyla sürekli ek vergiler ve zamlar getirdiğini ancak aynı zamanda bazı büyük ulusal ve uluslararası firmaların hazineye ödemesi gereken vergi, lisans bedeli ve gelirlerinden vazgeçtiğini dile getirdi.
Hükümetin ekonomik politikalarını eleştirilerin Dinçer, “Ülkemizde 12.500 TL’lik emekli maaşıyla geçinmeye mahkûm edilen emeklilerimize aylardır tek kuruş artış yapılmazken, yüksek enflasyon, faiz yükü ve maliyetler altında ezilen esnaf, sanatkâr ve küçük işletmelere destek verilmiyor. Vergi kaçırmasınlar diye iş yerlerine 'hasılat tespiti' adı altında vergi memurları gönderiliyor. Çiftçilere ve üreticilere maliyet desteği verilmezken, bordrolu çalışan işçi ve memurlar ek iş yapmak zorunda bırakılıyor. Gençlere umut olunmazken, yeni mezun olan öğrenciler KYK borcunu ödeyemediği için hesaplarına bloke konuluyor. Bütün bunlar olurken hangi mantıkla hazine gelirlerinden vazgeçiyorsunuz?” diye sordu.
Dinçer, Türkiye'de 35 bin civarında yerli ve milli e-ticaret platformunun olduğunu hatırlatarak, hükümetin bu firmaları küresel devlerle rekabete zorladığını vurguladı. "Neden yerli ve milli firmalarımıza destek vermek yerine bu küresel devlere avantaj sağlıyorsunuz?" sorusunu yönelten Dinçer, “Küresel firmaların hazineye ödeyeceği milyarlık lisans bedellerinden vazgeçerek ekonomiyi düzeltemezsiniz. Emekliyi, çiftçiyi, esnafı, işçiyi ve memuru rahatlatamazsınız. Kendi vatandaşına cimri, yabancılara bonkör bir politika izleyen başka bir hükümet yoktur. Yüksek enflasyon, faiz ve maliyetler nedeniyle yerli firmalar küçülüyor, işsizlik artıyor ve vergi gelirleri düşüyor. Bu yanlıştan bir an önce dönülmeli ve yasa teklifi geri çekilmelidir. Milyarlık alacaklarımızdan vazgeçecek kadar zengin bir ülke değiliz" dedi.
AKP’nin yasa yapma alışkanlıklarını da eleştiren Dinçer, “Torba yasalarla gizli kapaklı yasa yapmayı alışkanlık hâline getirdiniz. Milletimize, Meclisimize ve halkımıza açık olun. Bu ihracat ve teşvik düzenlemeleri olmasaydı küresel firmalar 2024’te ne kadar lisans bedeli ödeyecekti? Bu yasa kanunlaşırsa, 2024, 2025 ve 2026 yıllarında tahmini ne kadarlık gelirden vazgeçilecek? Kaç firma bu indirim ve teşviklerden yararlandı? Her kesimden vergi almak için çabalarken, neden küresel firmaların ödeyeceği milyarlık gelirlerden vazgeçiyorsunuz?" diye sordu.
Dinçer, son 10 yılda bazı inşaat devlerinin milyarlık vergilerinin silindiğini belirterek, "Cengiz İnşaat’ın 30, Kolin İnşaat’ın 36, Makyol İnşaat’ın 24, Kalyon İnşaat’ın 24 ve Limak İnşaat’ın 19 kez hazineye ödeyecekleri vergiler silindi. Peki, büyük maliyetler altında ezilen, yaşam mücadelesi veren yerli küçük ve orta ölçekli işletmelere ne yapıldı? Hiçbir şey!" diyerek sözlerini sürdürdü.
Son olarak, hükümetin her fırsatta vergide adalet ve kayıt dışı kazancı kayıt altına almak gerektiğini savunduğunu belirten Dinçer, "Yerli ve milli işletmeler ağır maliyetler altında ezilirken, mültecilerin kayıt dışı çalışmalarına göz yumuluyor. Bu, hükümetin uygulamalarındaki en bariz çelişkilerden biridir" dedi.

 


Etiket: mersin, talatdinçer,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA