Tekli: MTOSB ciddi projelere imza atıyor

Tarih: 25 Eylül 2024 Çarşamba 17:53

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (MTOSB) çalışmalar ve son gelişmeler, bölge içindeki Model Fabrika’da düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla paylaşıldı.

Gerçekleştirilen basın toplantısına MTOSB Başkanı Sabri Tekli, MTOSB Yönetim Kurulu Üyeleri, Seyfetullah Işık,  Hasan Yıldırım, Mehmet Orgun, Denetim Kurulu Üyeleri Bedri Akyüz, Mehmet Atilla, Müteşebbis Heyet Üyesi Ali Kıraç, MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz, MTOSB Bölge Müdür Yardımcıları Pınar Özal Kanık, Hasan Çay, Mersin Gazeteciler Cemiyet Başkanı Kaya Tepe, Tarsus Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Emre Geçim, Tarsus Üniversitesi Mersin Tarsus OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Topraklı, Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Esma Kök, Model Fabrika ve Yenilik Merkezi Direktör Yardımcısı Bahittin Aslan, MTOSB Özel Esra Şemsi Çocuk Bakımevi Müdürü Arzu Yılmaz Demiroğlu ve çok sayıda basın mensubu katıldı.
Gerek üretim gerekse istihdam noktasında Mersin’in kalbi konumunda olan Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi yatırımlarını sürdürüyor. Gelişen ve büyüyen MTOSB’nin tamamlanan ve yapımı devam eden projelerindeki gelinen süreçle ilgili basın toplantısı düzenleyen MTOSB Başkanı Sabri Tekli, MTOSB’nin her geçen yıl kalkındığını ve ülke ekonomisine ciddi oranda katkı sağladığını belirtti.
‘DEMİRYOLU İLE LİMANA BAĞLANILACAK’
Başkan Tekli, “Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Mersin’de ki hiçbir belediye, kurum ve kuruluşla sorunumuz yok. Üniversiteler, STK’lar ve özellikle MTSO ile birlikte ciddi projelere imza atıyoruz. Çalışmalarımızın içinde öncelikle okulumuzun yoğun talep görmesinden kaynaklı olarak 2. ve 3. Bölgede okul alanımıza 24 derslik okul temeli atmak üzereyiz. Bununla ilgili başvurumuzu yaptık.  Bölgemizdeki sanayicilerimizin yüzde 10’u yabancı sermayeli olmakla birlikte, yüzde 10’luk bir kısmı ise kurumsallığını ispatlamış fabrikalardan oluşuyor. İSO 500 içerisinde yer alan 20 fabrikamız var. MIP ile yaptığımız işbirliği neticesinde demiryolu çalışmalarını kılçık hat ile 1. ve 4. Bölgemiz ayrı, 2. ve 3. Bölge ayrı bir kılçık hat olmak üzere projeye koydurduk. Bugün ülkemizin, hükümetimizin en büyük hedefi, ülkenin dört bir yanını demiryolu hattı ile doldurmaktır. Biz de müracaatımızı yaptık ve bu kılçık hatların yapımını ise MIP üstlendi. Limanda yer alan konteynerlerin büyük bir kısmı MTOSB’de yer alan fabrikalar oluşturuyor. Kazancın büyük bir kısmı bizim fabrikalarımızdan kaynaklanıyor. Bu nedenle lokasyonunu düşündüğümüz demiryolu hatlarının önüne de yaklaşık 250 bin metrekarenin üzerinde kara terminali düşünüyoruz. Yani burada artık sanayicimizin kendi geçireceği konteynerleri bölgemiz sınırları içerisinde depolama konusunda girişimlerimiz olacak’ dedi.
‘HEDEFİMİZ 50 BİN İSTİHDAM’
Başkan Tekli, ‘Savunma sanayinde kısa süre içerisinde ciddi bir yol aldık ve bu alanda faaliyet gösteren firmalarımızın sayısı giderek artıyor. MTOSB olarak bugüne kadar hiçbir şekilde kredi kullanmadık, bakanlıktan hibe almadık, biz OSB’mizin her geçen gün sayısını artıracak şekilde, OSB kriterlerine uyacak şekilde, şehrin yapısına zarar vermeyecek şekilde büyütmeye çalışıyoruz. 5. Bölgemizi şu anda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız imzaladı, Tarım ve Orman Bakanlığımızdan da sözünü aldık, herhangi bir eksiğimiz yok. Kısa süre içerisinde de imzalanmasını bekliyoruz. Burada da kamulaştırmada sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyorum. 5. Bölgemizin de yüzde 50 arazisi MTOSB’ye aittir. 1-2 yıl gibi kısa bir süre içerisinde de 5. OSB’mizi ayağa kaldırmayı hedefliyoruz. 5. Bölge onaylandıktan sonra 6. Bölgemizin yeri de hazır.  Bakanlığımızın hedefinde Türkiye’deki OSB’ler yapılanmasında mevcut yapıyı iki katına çıkarma için çok ciddi çalışmalar var. Biz de buna katkı olarak 5. Bölge’nin tamamlanması ile birlikte 50 bin kişiye istihdam sağlamak istiyoruz.  Teknolojinin gelişmesi ile birlikte OSB’de çıkan herhangi bir yangına yetişme süremiz şu anda en geç 4 dakika. Bu konu da bizim en çok önem verdiğimiz konulardan biridir. Basıncı artırma ve drone teknolojisi ile yangın söndürme noktasında da çok ciddi adımlar atıyoruz" dedi.
‘HAVAALANI MEYVESİNİ VERMEYE BAŞLADI’
Tekli, "Çukurova Uluslararası Havaalanı meyvesini vermeye başladı. Özellikle havaalanından sonra bölgeye talep gün geçtikçe artıyor. 5. Bölgeyi de tamamen en az 50 bin metrekare olmak üzere yüksek kapasiteli firmalara vermek için sabırsızlıkla bekliyoruz. Planları çıktıktan sonra da bu firmaların ismini duyabilirsiniz.  Bölgedeki tüm sanayicilerimizden fazlası ile memnunum. Hepsi birbirleriyle yarış halinde. Sanayicilerimizi Allah yanımızdan eksik etmesin. Biz de onların ihtiyaçları halinde sosyal faaliyetlerde onların yanındayız. Ben bu göreve geldiğim günden itibaren hiçbir zaman sanayi eksiye düşmedi. Mersin’e de bu yakışır. Mersin’de sanayinin büyümesi, limanın büyümesi, havaalanının uluslararası olması büyük önem taşıyor. Artık her türlü imkanlarımız var ve bunları iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Mersin artık bir Kocaeli havzası gibi görünmeye başlandı. Tarsus bunu değerlendirirse, Adana bize destek olursa, burada çok güzel bir yapılaşma olacağına inancım tamdır. Bugünlere gelmemizi sağlayan başta Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Sn. Mehmet Fatih Kacır’a, her zaman yanımızda olan ve bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan aynı zamanda Müteşebbis Heyet Başkanımız olan Mersin Valimiz Sn. Ali Hamza Pehlivan’a, Müteşebbis heyet üyelerimize, MTOSB Yönetim Kurulu’na ve emeği geçen bütün ekibe teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
MTOSB’nin büyüme oranlarına dair bilgiler aktaran MTOSB Bölge Müdürü Halil Yılmaz “Bilindiği üzere MTOSB iki ayrı lokasyonda hizmet vermektedir. Türkiye’de şu anda 404 organize sanayi bölgesi yer almaktadır. Bunların 282’si faaliyette. Bu 282 organize sanayi bölgesi arasında Türkiye’nin en büyük organize sanayi bölgesinde yer almaktan gurur duyuyoruz. Birinci bölgemiz şuanda 18 bin istihdam ile 380 hektarlık alanda hizmet veriyor. 2. Organize Sanayi Bölgemiz, 6 bin istihdamla üretime devam ediyor. 3. Organize Sanayi Bölgemiz ise 3 bin kişi istihdam ediliyor; tüm firmalar üretime geçtiği zaman istihdam rakamı 15 bini bulacak. 4. OSB ile birlikte 823,5 hektarlık alanda faaliyet gösteriyoruz. 5. Bölgenin onaylanması ile birlikte 1083,5 hektarlık alanda faaliyet göstermiş olacağız” dedi.
EĞİTİME BÜYÜK ÖNEM
Özel Şişecam Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin eğitim öğretim faaliyetleri ile ilgili bilgi veren Okul Müdürü Esma Kök ise, “2011 yılında eğitim hayatına başlayan okulumuz, 2013 yılından itibaren Mersin Valiliği, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve MTOSB ile imzalanan protokol ile özel okul haline geldi. Şu anda 870 kişilik kontenjanımız dolmuş durumda. Okulumuz 5 ayrı alanda eğitim öğretime devam ediyor. Bu alanlar; elektrik elektronik, makine teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı,  gıda teknolojisi ve metal teknolojisi.  Okulumuz 2013 yılından bu yana bin 739 mezun vermiştir. Bu öğrencilerimizin de hala takibini yaparak, nerede çalıştıklarından kaç tane çocuğu olduğuna kadar biliyoruz. Okulumuz her geçen yıl gelişiyor ve daha iyi bir eğitim öğretim anlayışına bürünüyor” dedi.
Tarsus Üniversitesi Mersin Tarsus OSB Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nun sistemi hakkında bilgiler veren Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hüseyin Topraklı “Tarsus Üniversitesi’nin 2020 yılında kurulması ile birlikte MTOSB ve Tarsus Üniversitesi arasında protokol imzalanarak 2020 yılında yüksekokulumuz kurulmuş oldu. Yüksekokulumuz, 6 programda öğrenci almaktadır. 6 programdaki öğrencilerimize, Doçent, Yardımcı Doçent ve Dr. Öğretim Üyesi olmak üzere personellerimiz eğitim vermektedir. 4 tane Doçent, 10 tane Dr. Öğretim Üyesi ve 4 tane de öğretim görevlimiz ile birlikte öğrencilerimize in iyi eğitimi ve öğretimi vermeye gayret gösteriyoruz. Toplamda 543 öğrencimiz var. 2 yıllık programda ön lisans eğitimi veriyoruz” dedi.
Model Fabrika ve Yenilik Merkezi’nin fabrikalar üzerindeki etkisini anlatan Direktör Yardımcısı Bahittin Aslan ise, “ Model Fabrika ve Yenilik Merkezi 2021 yılında hizmete başlaması ile birlikte 3 yıldır faaliyetlerini aralıksız sürdürüyor. Model Fabrika ve Yenilik Merkezi Operasyonel mükemmeliyet tekniklerini deneyimsel olarak firmalara aktaran bir araçtır. Bizler burada firmaların gelişimine katkı sağlıyoruz. Amacımız firmaların gelişim süreçlerinde onları doğru yönlendirmektir” dedi.
Özel Esra Şemsi Gündüz Bakımevi hakkında bilgiler aktaran Kreş Müdürü Arzu Yılmaz Demiroğlu da “Özel Esra Şemsi Gündüz Bakımevi kadrosu olarak çocuklarımızı birer küçücük tohum olarak görmekteyiz. Çocuklarımız ilgi ve sevgiyle beslendiğinde onlardan nasıl rengarenk çiçekler açacağını çok çok iyi biliyoruz. Kreşimiz 2.800 metrekare alanda, 6 derslik ve 120 öğrenci kapasitesi ile hizmet vermeye devam ediyor. Kreşimizin asıl kuruluş amacı; çalışan ailelerin çocuklarını güvenle bırakacakları bir eğitim alanı oluşturmak. Bunu da kısa bir süre içerisinde faaliyete geçirdik.” İfadelerine yer verdi.
Konuşmaların ardından soru cevap kısmına geçildi ve basın mensuplarının sorular cevaplandı.


Etiket: mersin, mtosb, sabritekli,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA