Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı ’tasarruf genelgesi’, Türkiye Gazeteciler Sendikası Mersin İl Temsilciliği öncülüğünde bir araya gelen basın mensuplarınca protesto edildi.
Mersin'de görev yapan yerel medya mensupları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasını taşıyan 'tasarruf genelgesi' ile kamu kurum ve kuruluşlarına gazete alınmaması, zorunlu ilanlar dışında ilan yayınlatılmaması yönündeki talimatını, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İl Temsilciliği öncülüğünde düzenlenen basın açıklaması ile protesto etti. Birçok STK temsilcisi tarafından da desteklenen gazeteciler, genelgenin iptalini istedi.
Atatürk Parkı içerisindeki Uğur Mumcu Anıtı önürde bir araya gelen basın mensupları, 'basın öne eğilmesin, birlikte güçlüyüz, medya kıyımına son, gazetecilik hapsedilemez' yazılı döviz ve pankartlar taşıyıp, 'özgür basın susturulamaz' sloganları attı. Konuya ilişkin açıklama yapan TGS İl Temsilcisi Hediye Eroğlu, tasarruf tedbiri adı altında alınan kararın, basın camiasında üzüntüye neden olduğunu söyledi.
"HABERDEN TASARRUF OLUR MU?"
Kararın yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracağının altını çizen Eroğlu, "Tasarruf edilecek alan burası mıdır? Haberden, bilgiden tasarruf olur mu? Gerçeğe, doğru bilgiye daha fazla ihtiyaç duyulan bu günlerde alınan bu karar tüm toplumun zararınadır. Öte yandan bu karar, pandemi, ekonomik kriz ve dijitalleşme ile zaten büyük zorluklar yaşayan yazılı medyaya ölümcül bir darbe vuracaktır. Kamu kuruluşlarının abonelikleri ve ilânlardan başka bir geliri olmayan yerel gazetelere uygulanacak bu ambargo onların tek tek kapanmasına, yerel basında çalışan binlerce meslektaşımızın işsiz kalmasına neden olacaktır. Yerel gazeteler devletten destek beklerken bu genelge ile nefes alamaz hâle gelecektir" dedi.
"GENELGENİN İPTALİNİ İSTİYORUZ"
Gazetelerin kamu faaliyeti yürüttüğüne dikkat çekerek, haber almanın bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Eroğlu, "Haber hepimize ekmek ve su gibi lazımdır. Halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkının tesis edilmesi demokrasilerin gereğidir. Gazetecilerin işlevini yerine getirebilecekleri koşulların yaratılması hükümet edenlerin görevidir. Toplumun kültürel gelişimi ve doğru bilgiye ulaşması için çalışan gazetelerin bir tasarruf aracı olarak görülmesi doğru değildir. Kamu kuruluşlarına gazete aldırmayarak yapılacak tasarruf devede kulak bile olmayacaktır. Eğer tasarruf ile ekonomik sorunların çözüleceği düşünülüyorsa tasarruf yapılacak kalemlerin yeniden belirlenmesine ihtiyaç vardır. Yerel basını öldürmeyin. TGS olarak bu genelgenin iptalini istiyoruz" diye konuştu.
Öte yandan, Eğitim-Sen, Tabip Odası, Eczacılar Odası, Mersin Çevre ve Doğa Derneği (MERÇED), Mersin Perakendeci İş Adamları Derneği (MEPİAD) ve İnsan Hakları Derneği (İHD) gibi sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de açıklamaya katılarak, gazetecilere destek verdi.
|