Mersin’de İklime Dirençli Ormancılık Projesi (İDOP) kapsamında; ORKÖY desteği alan orman köylüler tükettikleri elektriği kendileri üretiyor.
Orman Genel Müdürlüğü ile Dünya Bankası arasında imzalanan anlaşma gereği İklime Dirençli Ormancılık Projesi (İDOP) kapsamında Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, Tarsus Orman İşletme Müdürlüğü sorumluluk sahasında bulunan Hacıhamzalı, Kösebalcı, Sayköy, Taşkuyu ve Ulaş köyleri olmak üzere toplam 61 hanede şebekeye bağlı çatı tipi güneş enerjisinden elektrik üretimi (ŞEBGES) kurulumu tamamladı.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, orman köylerinde farkındalık oluşturmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarıyla destek olmak üzere köylülerin ihtiyaç duyduğu elektrik enerjilerini kendileri üretebilmeleri için İklime Dirençli Ormancılık Projesi (İDOP) kapsamında 5 milyon 612 bin lira kredi ve 1 milyon 403 bin lira hibe olmak üzere toplam 7 milyon 15 bin lira sıfır faizli yüzde 20 hibeli 2 kW gücünde 7 yıl geri ödemeli 20 yıl ekonomik ömrü olan şebekeye bağlı çatı tipi güneş enerjisinden elektrik üretimi (ŞEBGES) projesi uygulandı.
Hayata geçirilen proje ile yaklaşık 140 kW güneş enerjisi kurulum gücüne ait tesisin 100 kg nitroz (N2O), 120 kg kükürtdioksit (SO2) ve 140 ton karbondioksit (CO2) emilimi yaparak sera gazı emisyonları ve hava kirliliğini azaltması hedefleniyor.
Güneş enerjisi elektrik üretimi fosil yakıtların kullanımının yol açtığı çevresel etkileri azaltarak ekosistem ve yaşanabilir bir dünya için doğal yaşam alanlarının tahrip olmasını önleyerek daha yaşanabilir bir dünya için ORKÖY desteklerinin orman köylülerine verileceği bildirildi.
|