Yukarıdaki sözü 'insan yakınındaki, yöresindeki şeylerin kıymetini bilmez' sözüyle genişletmekte mümkündür. Ulaşılabilir yakınlıktaki insanlar, doğal güzellikler, turistik mekanlar da öyledir. Misal deniz, deniz kenarında yaşayanlar için çok önemli değildir.
Uzaktakiler daha nesnel daha objektif değerlendirme yaparlar. Bir ülkeyi, bir şehri başka ülkelerin, başka şehirlerin insanları, daha iyi değerlendirir, anlatır diye düşünüyorum.
Çanakkaleli bir gezgin 'Mersin'e neden gitmeliyiz?' başlıklı yazı kaleme almış. Yazı o denli davetkar ki Mersin'de değil de başka bir şehirde yaşasaydım, Mersin'i mutlaka görülmesi gereken yerler listesine eklemek isterdim. Oysa aynı şehirde her gün önünden, yanından geçtiğimiz onca güzelliğin farkına bile varmıyoruz.
Mersin'de yaşayan bir tanıdığım gemide çalışmaya gitmişti. Bir kaç sene gemiyle işi gereği dünyayı dolaştı. İnanın döndüğünde toprağı öptü. 'Mersin'e özür borçluyum' demişti hiç unutmam.
Eğer bir deniz tatili planlamıyorsanız, aşırı nemli, sıcak temmuz -ağustos aylarında Mersin'e gelmeyi pek önermem. Zira aşırı nemli havalarda insan enerjisi düşüyor ve birçok konuda kısıtlayıcı etki oluşuyor. Bana sorarsanız Mersin için ideal gezi günleri ekim-mayıs tarihleri arasındadır ki Mersin'de o aylarda dahi denizden yararlanmak mümkündür.
Çanakkaleli gezgin arkadaşımız "Mersin'e neden gitmeliyiz?" yazısında, buna yedi soruyla cevaplar aramış. İlk sıraya tarihî zenginlikleri ve antik kentleri koymuş. Roma dönemi kalıntılarıyla ünlü Mersin'in simge bölgesi olarak Kızkalesi'ne yer verilmiş.
Eşsiz plajlar ve deniz keyfî ikinci sırada konumlanmış. Berrak deniz ve mükemmel plajlar arasında Ayaş plajı, Kızkalesi plajı, Silifke ve Anamur sahilleri sayılmış.
Üçüncü olarak mutfağıyla damakları şenlendirmek hatırlatılmış. Zengin bölge mutfağının başına tantuni konmuş ki tantuni aslında tam bir Mersin yemeği sayılmaz. Ardından kebab çeşitlerine tatlı ve bõreklere yer verilmiş. Nar ekşisi, limon gibi ürünler de unutulmamış tabii.
Doğal güzellikler ve yürüyüş rotaları da Mersin'e gelme sebepleri arasında yer bulmuş. Mersin dağları, ormanları yürüyüş rotaları bakımından farklı seçenekler sunuyor. Cennet-Cehennem Obruğu, Yaylalar, Gözne -Silifke-Anamur kaleleri ziyaretleri önerilmiş.
Festivaller ve kültürel etkinlikler başlığı altına Mersin Uluslararası Müzik Festivali ve Mersin Tiyatro Festivali adları konmuş.
Alışveriş ve yerel pazarlar da Mersin seyahati için önerilen bir diğer başlık. Burada hem modern alışveriş merkezlerine hem de geleneksel pazarlara dikkat çekilmiş.
Yedinci ve son sıraya sıcak iklimi ve misafirperverliği Mersin'e gelme sebebi sayılmış. Misafirperver halkına bir diyeceğimiz elbette olamaz ama sıcak iklimi bizim Mersin'i o dönemde terk etme sebebimizdir. İyi gezmeler.