CHP’li Kış’tan, orman yangınlarına sert tepki

Tarih: 19 Ağustos 2024 Pazartesi 12:28

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, orman yangınlarına müdahale konusunda sert tepki göstererek, “Yetersiz uçaklarla yangınları söndüremezsiniz” dedi.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, Türkiye’de son dönemde artan orman yangınlarıyla ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya bir soru önergesi verdi. Kış, 2024 yılı içerisinde meydana gelen yangınların sayısı, yoğunlaştığı bölgeler ve yangınların çıkış nedenleri hakkında detaylı bilgi talep etti.

CHP’li Kış, yangın söndürme çalışmalarında kullanılan ekipman ve teknolojilerin yetersizliğine dikkat çekerek, özellikle yangın söndürme uçakları ve helikopterlerinin sayı ve kapasitelerinin yeterli olmadığını vurguladı. Gece görüşlü yangın söndürme uçaklarının yeteri kadar bulunmaması nedeniyle geceleri yangınlara müdahale edilememesini sert bir şekilde eleştirdi.

Kış, 22 yıldır iktidarda olan hükümetin bu soruna kalıcı bir çözüm bulamaması hakkında “Bu süre zarfında orman yangınlarıyla mücadelede gerekli önlemleri almayan iktidar, parayı sadece saraya ve lüks harcamalara aktardı. Yangınlar karşısında yetersiz kalan bu duruma yeterli yatırımı yapmadı” dedi.

Ayrıca, orman yangınlarıyla mücadeledeki bu eksikliklerin telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabileceğini belirterek, Türkiye’nin bu alanda daha etkili ve hazırlıklı olması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, yangın söndürme uçakları için yapılan anlaşmaların durumunu da sorgulayan Kış, bu anlaşmalarda yaşanan gecikmelerin ve toplam maliyetlerin kamuoyuna açıklanmasını istedi. CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış önergesinde bakanlığa şu soruları sordu:

1. 2024 yılı içerisinde ülkemizde meydana gelen orman yangınlarının sayısı nedir? Bu yangınlar hangi illerde ve bölgelerde yoğunlaşmıştır?

2. Yangınların çıkış nedenleri konusunda bir inceleme başlatılmış mıdır? Eğer başlatılmışsa, bu incelemeler sonucunda tespit edilen yangın nedenleri nelerdir?

3. Yangın söndürme çalışmalarında kullanılan ekipman ve teknolojilerin yeterliliği konusunda Bakanlığınızın bir değerlendirmesi var mıdır? Yangın söndürme uçakları ve helikopterleri gibi araçların sayısı ve kapasiteleri yeterli midir?

4. Yangınlara müdahale etmek için gece görüşlü yangın söndürme uçaklarının kullanımı konusunda Bakanlığınızın bir çalışması veya planı var mıdır? Eğer bu uçaklar mevcutsa, bunların sayısı ve kapasitesi nedir?

5. Yangın söndürme uçakları için yapılan anlaşmaların ne kadarı tamamlanmıştır? Anlaşmalarda herhangi bir gecikme yaşanmış mıdır? Eğer yaşandıysa, bu gecikmenin nedenleri nelerdir?

6. Yangın söndürme uçakları için yapılan anlaşmaların toplam maliyeti ne kadardır? Bu maliyetin ne kadarı ödenmiştir ve kalan tutar ne kadardır?


Etiket: mersin, gülcankış,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA