CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, son üç yıldır vergi ödemediği kesinleşmiş olan şirketlerin tamamı yerine neden sadece yüzde 27’sinin incelendiğini, buna karşın küçük esnafın yoğun denetimlere maruz bırakıldığını
CHP Mersin Milletvekili Talat Dinçer, son üç yıldır vergi ödemediği kesinleşmiş olan şirketlerin tamamı yerine neden sadece yüzde 27’sinin incelendiğini, buna karşın küçük esnafın yoğun denetimlere maruz bırakıldığını vurguladı. Dinçer, büyük şirketlerin vergiden kaçınırken esnafın üzerindeki vergi yükünün artmasına dikkat çekerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bir Meclis Araştırması Önergesi sundu.
Milletvekili Talat Dinçer, önergesinde yıllardır haksız kazanç sağlayarak vergi ödemediği söylenen bu şirketlerin inceleme sonucunda cezai uygulama yapılacak mı? yoksa yine özel af yasası mı çıkarılacak. Vatandaşlık görevlerinden birisi olan vergi ödemeyi yapmayan milyar dolarlık şirketlerin durumlarının incelenmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesinin önemini belirterek, Anayasa'nın 98, TBMM İçtüzüğü ‘nün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını talep etti.
Araştırma Önergesinde Dinçer “Vergi mükellef odaklı çözüm üreten, mükellef haklarını gözeten, toplumsal düzeyin arttırılmasına destek sağlamak üzere yeterli geliri, adil, şeffaf, tarafsız ve verimlilik ilkeleri çerçevesinde toplayan, vergiyi tabana yayan ve mükellefe kaliteli hizmet sunan bir politika izlenmesi, sağlam bir vergi sisteminin olduğunu gösterir. Oysa günümüzde yapılan kanun teklifinde özellikle 3. Maddesinde yapılan değişiklik çok düşündürücü olup uygulaması orta ölçekli işletmeleri ve küçük esnafın işyerlerini taciz etme ve işleyişini engelleyecek kapsamdadır. 3. Madde der ki; Mükellefler nezdinde yapılacak yoklamalar ile günlük hasılat tespiti ortalaması alınıp, aylık, yıllık hasılat tutarı tespit edilip, mükellefin beyan ettiği yıllık hasılat tutarı ile karşılaştırılıp %20’den fazla olması durumunda Vergi Usul Kanununda yer alan 'İzaha davet müessesesi' kapsamında izaha davet edilecek. Yani esnafın işyerine ayda üç kez sabahtan akşama kadar vergi memurunun kasasında oturup, güvensiz işyeri görüntüsü verilerek rencide edici bir durum yaşatılacak ve bu yılda 36 kez uygulama yapılacak, Onlarca verginin altında ezilen işletmeciyi birde güvensiz kılıp, insanların ticari onuru zedelenecektir. 12 Temmuz 2024 tarihinde İzmir’de yaşanan, üzücü olayda yağmur birikintisine basarak elektrik akımına kapılan Özge Ceren DENİZ ve İnanç ÖKTEMAY hayatını kaybetmiştir. Yapılan araştırmalarda GDZ Elektrik Dağıtım A.Ş’nin sorumlu olduğu tespit edilerek şirket incelemeye alınmıştır. Yapılan incelemelerde firmanın üç yıldır kurumlar vergisi ödemediği ortaya çıktı. Sosyal medyanın dikkati diğer büyük şirketlere odaklandı ve son üç yılda hiç kurumlar vergisi, ödemeyen (matrahsız) şirketler ard arda yayınlanmaya başladı. Cengiz Holding, Demirören Medya, Rönesans, Çalık Holding, Kalyon İnşaat, Kolin İnşaat, Amazon, Sasa, Atasay, Sinpaş, Trendyol, Yıldız Holding, Limak gibi şirket isimleri yer alırken Getir, Yemeksepeti gibi büyük firmalar kurumlar vergi ödemeyip, burada çalışan kuryelerden, lux restoran sahibi şirketler kurumlar vergisi ödemediği ifade edilirken, iken orada çalışan garsonun bahşişinden vergi alınması için çalışma yapılmıştır. Hatta milyarlık ihalelere sıfır kurumlar vergisi! Dikkati çekiyor. Taş Yapı son beş yılda 28 milyar 333 milyon 527bin775 liralık adrese teslim ihale alınmasına rağmen hiç kurumlar vergisi ödemeyip, Özgün İnşaat, Söğüt İnşaat Özaltın İnşaat da son yıllarda kurumlar vergisi ödemediği ifade edilen şirketler arasında, Saray iktidarının 190 milyar liralık adrese teslim kamu ihaleleriyle ihya ettiği 20 inşaat patronunun 8’i 2023’te hiç kurumlar vergisi ödemediği ifade edilen, yine dört Büyükşehir Sanayi Odası Başkanlarının sahip olduğu şirketlerinin kurumlar vergisi ödemediği yine medyada dile getirildi" dedi
Milletvekili Dinçer, son günlerde sosyal medyada gündem olmasından dolayı Hazine ve Maliye Bakanlığı yaptığı açıklamada 2 bin 815 büyük mükellefin toplam yüzde 27‘si nezdinde vergi incelemelerinin devam ettiğini ifade ederek, "Bu kapsamda vergi mahremiyeti nedeni ile mükellef bazında detaylı bilgi paylaşılması mümkün olmamakla birlikte, mükellefler arzu ederse kendilerinin ilgili açıklama yapabileceklerini ifade ettiler. Üç yıldır vergi ödemediği net olan şirketlerin neden tamamında değil de yüzde 27’sinde inceleme başlatıldı. Esnafın kasasına oturtacağınız memurları bu şirketlere yönlendirip hepsini incelemeye alabilirsiniz. Yıllık hasılatının yüzde 20 oranı geçince Vergi Usul Kanununda yer alan 'izaha davet müsessesi'ni biran önce uygulamaya geçirerek, esnaftan önce milyar dolarlık şirket patronlarından izah alabilirsiniz. Her geçen gün bir yenisini eklediğiniz, bir türlü bitmeyen vergiler hatta yıl sonun da vergi dilimleri sayesinde yok olan maaşlar, memurun, esnafın, işçinin, motorlu kuryenin kazandığı ekmeğin yarısını vergi olarak geri alırken, fakirden al zengine ver mantığı uygulanmaktadır. Yıllardır haksız kazanç sağlayarak vergi ödemediği söylenen bu şirketlerin inceleme sonucunda cezai uygulama yapılacak mı? yoksa yine özel af yasası mı çıkarılacak. Vatandaşlık görevlerinden birisi olan vergi ödemeyi yapmayan milyar dolarlık şirketlerin Anayasamızın 98’nci Türkiye Büyük Millet Meclisi İç tüzüğü’nün 104 ve 105’nci maddeleri gereğince Meclis Araştırmasını arz ederim.” ifadelerini kullandı.
|