Sanatçıların kadrosu ellerinden alındı

Tarih: 19 Temmuz 2024 Cuma 16:48

Devlet Opera ve Balesi’nde figüran sözleşmesiyle çalışan sanatçılara yerel mahkeme kararlarıyla verilen kadro hakkı, istinaf mahkemeleri tarafından bozularak, kadro hakları yeniden ellerinden alındı.

Devlet Opera ve Balesi'nde figüran sözleşmesiyle çalışan sanatçılara yerel mahkeme kararlarıyla verilen kadro hakkı, İstinaf Mahkemeleri tarafından bozularak, kadro hakları yeniden ellerinden alındı. Yüzlerce genç sanatçı, daha önce tanınan bir çok hak ellerinden alınırken anayasanın eşitlik ilkesinden de mahrum bırakıldı. 

2023 yılında TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen 657 Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kamuda sözleşmeli çalışan personele kadro hakkı tanınmış, fakat Devlet Opera ve Balesi’nde bahse konu kanunun 4 b, ek 8. Madde uyarınca figüran sözleşmeli çalışan sanatçılar, kapsam dışında tutulmuştu.

Anayasanın eşitlik ilkesinin ihlal edilmesi nedeni ile Kültür Sanat Sendikası Mersin Şubesi, yerel mahkemelere açtığı davalarda, mahkemeler, figüran sözleşmeli sanatçıların diğer sanatçılarla aynı işi yaptığını, bu doğrultuda mahrum kalınan para ve özlük haklarının verilmesine hükmetmiş ve sanatçılar mahkeme kararıyla hak ettikleri kadrolara alınarak mağduriyetleri ortadan kaldırılmıştı.
İstinaf Mahkemeleri, yerel mahkemelerin bu kararını temyiz yolu kapalı olarak bozarak, sanatçıların kadrolarını elinden aldı. Bu kararla diğer sanatçılarla aynı işi yapan sanatçılar, anayasanın eşitlik ilkesinden de mahrum bırakıldı.

Kültür Sanat Sendikası'ndan yapılan açıklamada, "Sanatçılarımızın haklarını savunmaya ve bu adaletsizliğe karşı durmaya devam edecektir. Figüran sözleşmeli sanatçıların, hak ettikleri kadrolara geri dönmeleri için Anayasa Mahkemesi başta olmak üzere tüm yasal yollar kullanılacak ve kamuoyu desteğiyle bu haklı mücadele sürecektir Mevcut kadrolu sanatçılarla aynı işleri yapan figüran sözleşmeli sanatçılar, aynı zamanda aynı sorumlulukları taşımaktadır. Bu nedenle, eşit işe eşit hak talebinden vazgeçilemez. Sanatçıların emeklerinin karşılığını almaları, sadece bireysel bir hak olmayıp, aynı zamanda sanatın ve kültürün gelişimi için de gereklidir. Kamuoyuna destek ve dayanışma çağrımızı yeniliyoruz. Bu süreçte, tüm sanatçılarımızı, sendika üyelerimizi ve kamuoyunu, sanatçılarımızın haklarının iadesi için dayanışmaya ve desteğe davet ediyoruz. Birlikte, adaletsizliğe karşı duracak ve sanatın gücünü savunacağız. Ülkemizin gözde üniversitelerinden mezun olan bu genç sanatçıları sen de yalnız bırakma" denildi.


Etiket: mersin, sanatkültür,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA