CHP’li Dinçer’den Aksıfat için soru önergesi

Tarih: 16 Temmuz 2024 Salı 22:31

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Erdemli-Silifke için yaşamsal öneme sahip projelerden biri olan Aksıfat Sulama Projesi için TBMM’ye soru önergesi verdi.

Cumhuriyet Halk Partisi Mersin Milletvekili Talat Dinçer, Erdemli-Silifke için yaşamsal öneme sahip projelerden biri olan Aksıfat Sulama Projesi 11 Aralık 2013 temelinin atıldığına dikkat çekerek, 3.35 milyara mal olacak projenin, 2024 yılında ayrılan 150 milyon TL ödenekle 2027 yılında nasıl tamamlanacağını soran Dinçer, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı tarafından yanıtlanması istemiyle bir soru önergesi verdi.

Soru önergesinde Dinçer, “Mersin İlinin, Silifke İlçesin de Toroslardan süzülerek Akdeniz’e servet akan Lamas Çayı üzerine Aksıfat Barajı 11 Aralık 2013 yılında temeli atılmıştır. Burada depolanacak, yaklaşık 61 milyon metreküp su ile 67 bin 520 dekar tarımsal arazinin sulanması sağlanacak ve böylece sadece tarımsal ekonomiye yıllık 571milyon TL katkı sağlanacaktır. Ayrıca depolanacak su ile Silifke ve Erdemli ilçelerine bağlı; 9 farklı mahallesinin Kumkuyu, Limonlu, Kocahasanlı, Kızkalesi, Ayaş, Narlıkuyu, Esenpınar, Kayacı ve Uzuncaburç yıllık 8,3 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlanacaktır. Aksıfat Barajı, enerji faydası ile Türkiye Yüzyılı’na yaraşan projeler arasında kendisine önemli bir yer edinmektedir.2,25MW kurulu gücüne sahip Aksıfat HES sayesinde, yıllık ortalama 8.100.000KWh enerji üretilmesi planlanmakta, bunu somutlaştıracak olursak, burada üretilen enerji ile elektrik enerjisi ülke ekonomisine yıllık yaklaşık 15 Milyon TL katkı sağlayacaktır.” İfadelerini kullandı.

Dinçer, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’dan şu soruların yanıtlanmasını istedi:
1 - Aksıfat Sulama Projesi’nin 3 milyar 334 milyon 923bin 445 TL maliyetle bitirilmesi düşünülürken proje için bugüne kadar 484 milyon 467 bin 171 TL harcanmış, 2024 yılı için 150 milyon TL ayrılmıştır. Geride kalan 11 yılda harcanan para toplam bütçenin yüzde 14’ü kadardır. Proje için 2024 bütçesinde ayrılan para ise kalan giderlerin yüzde 5’i kadardır. Bu maliyet ve düzensiz gider hesaplamasını nasıl açıklayabilirsiniz?
2- Bölge için önemi çok büyük olan Aksıfat Barajı’nı projede belirttiğiniz 2027 yılında eksiksiz faaliyete geçirmeyi düşünüyor musunuz?
3- Alınan yatırım tasarruflarından Aksıfat Barajı da etkilenecek mi, konu hakkında net açıklama yapabilir misiniz?
4- Bu projelerin tamamlanması halinde çiftçi açısından girdi maliyetinde ciddi oranda düşüş olacaktır. Bu durum tarımda enflasyonu düşürecek midir? Bu konuda net açıklama yapabilir misiniz ?


Etiket: mersin, talatdinçer,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA