Tarsuslu filozoflar adına özel PTT posta pulu

Tarih: 2 Temmuz 2024 Salı 16:08

Mersin’in Tarsus ilçesinde 2004 yılından bu yana yayın yapan Aratos Dergisi’nin 20’inci yıl anısına Aratos pulu bastırıldı.

Mersin'in Tarsus ilçesinde gazeteci-yazar Uğur Pişmanlık’ın kurucusu olduğu ve yayın yönetmenliğini yaptığı Aratos Felsefe Dergisi 20. yılı anısına bu kez Tarsuslu filozoflar adına özel PTT posta pulu basıldı bastırıldı.

Daha önce MÖ. 315’te Tarsus’ta doğmuş olan şair, matematikçi ve gökbilimci Tarsuslu filozof Aratos adına anma pulu basılmıştı. Bu aynı zamanda Türkiye'de Anadolulu bir filozof adına basılmış ilk posta pulu olma özelliğini taşıyordu.

Bu kez yine Aratos Felsefe Dergisi’nin Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık’ın girişimiyle, antik çağda yaşamış Tarsuslu filozoflar adına özel bir anma pulu basılmış oldu.

Pul üzerine antik çağda yaşamış 45 Tarsuslu filozoftan sadece öne çıkan altısının olduğu bir resim ve yanlarında 11 filozof ismi yer alıyor. Pul üzerinde yer alan Tarsuslu filozofların isimleri şunlar; Aratos, Khrisippos, Hermonia, Athenedoros, Zenon, Areios, Hermogenes, Antipater, Herodotos, Krates, Diogenes.

Yapılan açıklamada, pul üzerinde filozofların adları dışında, büyük harflerle “Tarsuslu Filozoflar” yazısı, “Felsefenin Kenti Tarsus” mottosu ile “Aratos Felsefe Dergisi” yazısı bulunuyor.

PTT, bir adet de bu büyük boy Tarsuslu Filozoflar pulunu poster olarak Uğur Pişmanlık'a takdim etti.

Aratos Felsefe Dergisi’nin Yayın Yönetmeni Uğur Pişmanlık, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Aratos’un Tarsus’un en uzun soluklu ve tek entelektüel yayını olduğunu ifade ederek, “2004 yılında yayın hayatına başlayan dergimizin 20. yılı anısına Dergiye adını verdiğimiz Tarsuslu filozof Aratos bir gökbilimci (astronom) olması nedeniyle özel bir posta pulu bastırmıştık. Şimdi yine, başta Aratos olmak üzere Tarsuslu filozoflar temalı bir pul daha bastırdık. Tarsuslu filozoflar imajlı bu özel pulu yeni yıla kadar hem postalama işleminde hem de anı olarak edinmek isteyenler ve arşiv için değerlendirilecektir” dedi.

Uğur Pişmanlık açıklamasında felsefenin toplumsallaşması için çaba gösterdiklerini belirterek, “Aratos Felsefe Dergisi olarak, Tarsus’un kültürel gelişmesine katkıda bulunmaya ve uygun olan her koşul ve aracı da kullanarak Tarsuslu filozof Aratos ile diğer filozoflarımızı tanıtmaya çalışıyoruz. Aratos ve Tarsuslu filozoflar adına bastırdığımız PTT posta özel anma pulları bir semboldür. Felsefe adına yürüttüğümüz çalışmaları simgeler. Günümüzden 2 bin yıl öncesinde Tarsus’taki felsefe okullarında yetişmiş 45 kadar filozofumuz var. Bu Tarsus’un hem kültürel gelişimi hem de kimliği açısından çok önemli. Felsefe olmadan aydınlanma olmaz ilkesiyle yayıncılık ve kültürel faaliyet yürütüyoruz. Bu nedenle Tarsus’un felsefe kenti olması için uğraşıyoruz.” diye konuştu.


Etiket: mersin, tarsus,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA