Karadeniz’de fındık bahçelerine dadanan, üreticiye büyük darbe vurarak evlere kadar giren, insan sağlığını tehdit eden ‘Kahverengi Kokarca Böceği, Çukurova Bölgesi’ndeki narenciye bahçelerini de tehdit ediyor.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Karadeniz’in birçok şehrinde fındık bahçelerine dadanan, üreticiye büyük darbe vuran ve artık evlere kadar giren, insan sağlığını tehdit eden ‘Kahverengi Kokarca Böceği’nin hızla yayıldığını, tehlikenin Çukurova Bölgesi’ndeki narenciye bahçelerine kadar geldiğini söyledi.
Samsun, Giresun, Ordu, Sinop ve Bartın, Trabzon, Rize, Sakarya gibi Karadeniz Bölgesi’nde ve Marmara’da Sakarya ilindeki bahçelerde yoğun olarak görülmeye başlayan ve evlerde de görülen ‘Kahverengi Kokarca Böceği’nin insan ve toplum sağlığını tehdit etmeye başladığını, böceğin Çukurova Bölgesi’ndeki narenciye bahçelerini de tehdit eder hale geldiğini kaydeden Dr. Şevkin, TBMM’nin konuyla ilgili Araştırma Komisyonu kurmasını talep etti.
“TEHDİT UNSURU HALİNE GELDİ”
Üreticiyi büyük zarara uğratan, insan sağlığını tehdit eden Kahverengi Kokarca Böceği’ne karşı önlem alınması, üreticinin ve vatandaşların mağduriyetinin giderilmesini isteyen Dr. Şevkin, Araştırma Önergesi’nde şu gerekçelere yer verdi:
“Fındık başta olmak üzere tarım ürünlerine zarar veren ancak yok edilemeyen, mücadele eksikliği nedeniyle hızla yayılan ‘Kahverengi Kokarca Böceği’ artık evlerdeki kombilerin içinde yaşamaya başlamıştır. Tarım haşeresi olduğu için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tarım arazilerinde mücadele etmesi ve evlere kadar giren zararlıyı kapsam dışında tutması gözleri Sağlık Bakanlığı’na çevirmiştir. Evlerinde binlerce kokarca böceğini gören vatandaşlar şaşkınlık içerisinde, ne yapacağını bilemez halde Sağlık Bakanlığı’nı acilen göreve çağırmaktadır. Vatandaşlar, evlere kadar giren, kombileri, banyoları, balkonları, çatıları istila eden insan sağlığı açısından büyük tehdit oluşturan, oldukça kötü koku yayan kahverengi kokarca böceğine karşı Sağlık Bakanlığı’na acil önlem çağrısında bulunmuştur.
Bitkisel materyallerle, ulaşım araçlarıyla, erginlerin uçuşu ve ithalat süreçleriyle hızlı bir yayılma süreci yaşayan kahverengi kokarca böceklerine karşı etkili bir önlem alınmaması durumunda sadece Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde değil yurdun birçok bölgesinde olumsuz etki göstereceği öngörülen zararlının insanlara daha çok zarar vermemesi için müdahalede gecikilmemesi gerekmektedir. Zira bu böcek sadece Karadeniz ve Marmara Bölgesi’ni değil başta narenciye ürünleri olmak üzere Akdeniz ve Çukurova Bölgesi ile diğer bölgelerde de büyük tehdit unsuru haline gelmiştir.”
|