Projeli üretimde üzüm hasadı

Tarih: 27 Haziran 2024 Perşembe 11:42

Mersin’in Tarsus ilçesinde Tarsus Tarım Kampüsünde yürütülen ‘Bağa Baktım Üzüm Oldu, Yemeye Yüzüm Oldu’ projesi kapsamında düzenlenen üzüm hasadı büyük ilgi gördü.

 

 



Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün Tarsus İlçesi Sayköy Mahallesinde bulunan Tarsus Tarım Kampüsünde yürütülen ‘Bağa Baktım Üzüm Oldu, Yemeye Yüzüm Oldu’ projesi kapsamında düzenlenen üzüm hasadı programına katıldı.
Tarsus Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Tarsus Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Akkılıç, AK Parti İlçe Başkanı Abdurrahman Altınsucu, Tarsus Ziraat Odası Başkanı Veyis Avcı, Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli, Sayköy Mahalle Muhtarı Rıza Türkmen ve çiftçilerin hazır bulunduğu etkinlikte konuşan Vali Pehlivan, Tarsus Tarım Kampüsünde, Tarsus’un coğrafi işaretli ürünü olan Tarsus Beyazı üzümünün hasadının yapıldığını belirterek, "Tarsus Tarım Kampüsü, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü bünyesinde kurulmuş olan ve 2023 yılında 56 dekar alanda faaliyete geçen bir kampüstür. Bu kampüste; bölgeye özgü keçi boynuzu olarak bilinen ve organik olarak yetişen harnup, Tarsus'un coğrafi işaretli organik ürünü olan Sarıulak Zeytini, yine Tarsus’un coğrafi işaretli diğer ürünü olan Tarsus Beyazı Üzümü ve diğer endemik bitkilerin üretimi ve fidanlarının yetiştirilmesi yapılmaktadır. Bu kampüs öncelikle Tarsus'a has coğrafi işaretli ürünler başta olmak üzere, bir nevi yaparak öğrenmek ve yaparak öğretmek maksadıyla kurulmuş bir kampüstür. Burada kurulan bağlarda yetiştirilen Topacık üzümü olarak da bilinen Tarsus beyazı üzümünün bugün hasadını gerçekleştireceğiz.” dedi.

EN VERİMLİ TOPRAKLAR TÜRKİYE’DE

Türkiye’nin coğrafi konumu, yapısı, verimli toprakları, uygun iklim yapısı, emektar çiftçileri, üretken girişimcileriyle ve tarıma dayalı sanayisiyle bir tarım ülkesi olduğunu ifade eden Vali Pehlivan; “Mersin, bu bağlamda ülkemizin tarımına en çok ve en verimli katkıları yapan İllerden bir tanesidir. Birçok üründe öndeyiz. Birçok ürünü İlimizde üretiyoruz. Özellikle 10 ürünümüzün 1. sırada yer alması, 30 üründe ilk 3’te, 50 üründe de ilk 10’da yer almamız ve 100’ün üzerinde ürün yetiştiriyor olmamız Çukurovamızın bereketini Mersin'imizin ne kadar verimli bir şekilde yansıttığını, emektar çiftçilerimizin emeğiyle birlikte nasıl güzel ürünlere dönüştüğünü hep birlikte görüyoruz. Üzüm; kayıtlara bakıldığında özellikle jeolojik ve arkeolojik çalışmalarda dünya üzerinde milyonlarca yıl önce de var olduğu kabul edilen bir ürün çeşididir. Kutsal kitaplarda incir ve zeytinle birlikte en çok adı geçen ürünlerden birisidir. Dünya tarihi kadar eski olduğuna göre elbette ki insanlık tarihi kadar da kadim bir üründür. Dünya genelinde 73 milyon ton üzüm üretilmektedir. Bunun 3.4 milyon tonu ülkemizde üretilmekte ve bu üretim miktarıyla ülkemiz dünyada 6. sırada yer almaktadır. Ülkemizde Mersin'imiz toplamda 380 bin ton üzüm üretmekte olup ve bu üretimiyle İlimiz Türkiye'de 2. sırada yer almaktadır. Tarsus’umuz da 260 bin tonun üzerinde üretimle İlimizde ilk sırada bulunmaktadır” diye konuştu.
 Vali Pehlivan, en büyük arzunun emektar çiftçilerin emeklerinin karşılığını bulması olduğunu kaydederek, “İlimizde sayı olarak ifade etmiş olduğumuz ürünlerde çiftçilerimizin üretimi, hasadı ve bu hasadın ve ürünlerin değerinin piyasada karşılığını bulması hepimizi ziyadesiyle mutlu etmektedir. Çiftçinizin emeğinin karşılığını alarak yüzünün gülmesi, elbetteki hepimizi memnun etmektedir. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığımızın tarımsal ve hayvansal üretimde birçok üründe çok sayıda destekleri, teşvikleri var. Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde sağlanan desteklerin çiftçilerimizle buluşması ve sahaya, ürüne, hasılaya ve piyasaya yansıtılması konusunda ilgili birimlerimizle, başta İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüz olmak üzere arkadaşlarımızın sürekli sahada olmasını istiyoruz” ifadesini kullandı.

‘ÇİFTÇİMİZ NEREDEYSE BİZ DE ORADAYIZ'

Vali Pehlivan, “Çiftçimiz neredeyse biz de oradayız’ sloganıyla ilgili birimlerimiz ve personelimiz ile birlikte üreticilerimizin, emektar çiftçilerimizin her zaman yanlarındayız. Bu uygulamamız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bu şekilde devam edecektir. Çiftçimiz bugün olduğu gibi üzüm tarlasındaysa rafa olacağız. İlimizin önde gelen ürünleri olan muzda, çilekte, limonda ve 100’ün üzerinde üründe emektar çiftçilerimiz nerede, ne yapıyorsa biz de devletimiz adına Tarım ve Orman Bakanlığımızın ekipleriyle ve çiftçilerimizin yanında olmaya ekiplerimizle beraber devam edeceğiz.  Bunu yaparken de tarım paydaşı olarak ifade ettiğimiz, gerek meslek kuruluşları, odalarımız, birliklerimiz, kooperatiflerimiz, çiftçi örgütlerimiz, a'dan z'ye ilgili kamu kurum ve kuruluşlarımız ile bu konuda iş birliğini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğiz ki sahip olduğumuz verim ve kalite düzeyini hep birlikte çok daha yukarı seviyelere çıkartalım” şeklinde konuştu.
Vali Pehlivan konuşmasının sonunda; “Ben öncelikle bu kampüsün vücuda gelmesinde emeği geçen başta Tarım ve Orman İl ve Müdürlüklerimiz olmak üzere A'dan Z'ye herkese, bütün kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum. Burası örnek bir projedir. Bir okuldur. Bir eğitim kampüsüdür. Burada bir yandan ürün üretilecek bir yandan da adeta bir okul gibi çalışacaktır. Buraya tarım liselerimizden, üniversitelerimizden öğrencilerimiz ve çiftçilerimiz gelecektir. Akıllarına takılan her konuda herhangi bir soruları veya sorunları varsa soracak ve kendilerine cevapları uygulamalı bir şekilde verilecektir. İlimizin tamamında ekilen, biçilen, hasılaya dönüşen, piyasaya sürülen bütün ürünlerimizde elbette ki alnı terli, eli nasırlı çiftçilerimizin emeği var. En büyük teşekkürü de kıymetli çiftçilerimize etmek isterim. Onların bu gayreti, bu yüksek sıcağın altındaki çabası, özverisi, fedakarlığı olmasa bu ürünler vücuda gelmez. Burada bulunan, kıymetli çiftçilerimiz şahsında bütün çiftçilerimize. Hasadımız hayırlı ve bereketli olsun.” dedi.
Programda, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ da bir konuşma gerçekleştirdi.
İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hayri Erdoğan tarafından Tarım Kampüsü hakkında bilgilendirme sunumu yapıldı.
Tarsus İlçe Müftüsü Murat Akçay tarafından yapılan duanın ardından Vali Pehlivan ve beraberindeki heyet Tarım Kampüsü içerisinde bulunan üzüm bağında bereket dilekleriyle hasat gerçekleştirdi.


Etiket: mersin, hasat,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA