Mersin’de yerel yönetişim ve sivil katılım masaya yatırıldı

Tarih: 21 Haziran 2024 Cuma 17:12

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de pilot illerden biri seçildiği ‘Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi İçin Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi kapsamında kentte gelen UNDP proje ekibi, strateji geliştirmeyi konuştu.

Türkiye’de yerel düzeyde sürdürülebilir bir sivil mekanizmanın kurulmasını ve güçlendirilmesini amaçlayan, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin de pilot illerden biri seçildiği ‘Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi İçin Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında yürütülen çalışmalar devam ediyor. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından uygulanan, ana faydalanıcısı Türkiye Belediyeler Birliği, eş faydalanıcısı ise İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü olan proje kapsamında UNDP proje ekibi, 2 gün boyunca Mersin’de ağırlandı.

Proje ekibi ilk gün, ‘Sivil Katılım Görev Gücü ve Sivil Katılım Strateji ve Eylem Planı’nın belediye üst yönetimine aktarılması için Büyükşehir Belediyesi’ni ziyaret etti. Projenin yürütülmesine dair aşamaların konuşulduğu ve Büyükşehir Belediyesi Encümen Salonu’nda gerçekleşen ziyarete; Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok, Genel Sekreter Yardımcısı Serdal Gökayaz, Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça katıldı.

Sivil Katılımı Güçlendirme Eylem Planı’nın taslağı oluşturuldu

İkinci gün ise, ‘Sivil Katılım Görev Gücü ve Sivil Katılım Strateji ve Eylem Planı’ndaki hedeflerin Büyükşehir Belediyesi Stratejik Planı’na entegre edilmesi, uygulanması ve takibine ilişkin stratejilerin geliştirilmesi üzerine toplantı düzenlendi. Büyükşehir Belediyesi MERKON Binası’nda düzenlenen toplantıya; Mersin Kent Konseyi Başkanı Ayferi Tuğcu, Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, çeşitli kurum ve kuruluşların temsilcileri ile STK temsilcileri katılım sağladı. Toplantıda; sivil toplum kuruluşlarının karar alma mekanizmalarına katılımın artırılması, güven ve karşılıklı anlayışa dayalı sivil toplum- kamu iş birliğinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilir bir ortam sağlanmasına yönelik eylem planı konuşuldu.

Akça: Büyükşehir; sivil katılıma ve sivil inisiyatife çok değer veren bir belediye

Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Kent Katılımı ve Sivil Toplum ile İlişkiler Şube Müdürü Başar Akça, 7 pilot ilde uygulanan ‘Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi İçin Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi’nin ayaklarından birinin de Mersin Büyükşehir Belediyesi olduğunu dile getirdi. Akça, “Bu kapsamda tüm sivil katılım ve görev gücü bileşenleri, Mersin’de saha ziyaretlerini gerçekleştirdiler. Büyükşehir 2019’dan itibaren zaten sivil katılıma, sivil inisiyatife çok değer veren, karar alma politikalarına ve mekanizmalarına bu anlayışı dahil eden bir yönetim sistemine sahip. Aslında bu projenin genel amacı da bu. Dolayısıyla Mersin, diğer illere göre bu projenin uygulanmasında, çok daha önceden başlamış özelliğini koruyor” ifadelerini kullandı.

Proje ile birlikte kentte sivil karar mekanizmalarının aktif rol almasını da amaçladıklarını vurgulayan Akça, “Onların fikirlerinin değerlendirilmesi, önerilerin alınması sistemini biz zaten uyguluyoruz. Bu projede, kamu kurum ve kuruluşlarıyla STK’lar bir araya geliyor. Göç, afet, yerinde kalkınma ve girişimcilik konularında sivil toplum ve kamu kurum kuruluşlarının Mersin’e fayda sağlayacak projelerde bir eylem planı kapsamında çalışması ve bu çalışmaların çıktılarının yakın dönemde de sunulması amaçlanıyor” sözlerine yer verdi.

Gültaşlı: Proje, kentte gelişmiş olan sivil katılım kültürüne çok büyük katkı sağlayacak

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nda Kıdemli Uzman Metehan Gültaşlı, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliği yaptığı ‘Türkiye’de Demokratik Yerel Yönetişimin Geliştirilmesi İçin Sivil Katılımın Güçlendirilmesi Projesi’ kapsamında yerel paydaşlarla sivil katılımın güçlendirilmesine yönelik eylem planı oluşturmak için bir araya geldiklerini ifade etti. 2 gün boyunca çok güzel toplantı yaptıklarını dile getiren Gültaşlı, “2 günlük toplantı boyunca hem sivil toplum kuruluşlarının, hem de Büyükşehir Belediyesi’nin üst düzey yöneticileriyle bir araya gelerek, Mersin’de sivil katılımın güçlendirilmesi için neler yapılabilir konusunda çalışmalar yaptık. Özellikle bu eylem planının, Büyükşehir Belediyesi’nin yerel seçim sonrası hazırlamakta olduğu yeni stratejik plana dahil edebilecek nitelikte, onlara da katkı sunacak şekilde özellikle sivil toplum temsilcileriyle iş birliği içinde olmasına dikkat ederek, çok güzel çalışmalar yaptık. Bir eylem planı taslağımız oluştu ve taslağımızı iyice olgunlaştırdık. Büyükşehir Belediyesi ile bu iş birliğinin, özellikle Mersin’de zaten gelişmiş olan sivil katılım kültürüne de çok büyük katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” diyerek, yerelde katkı sağlayan tüm paydaşlara verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.

Girgeç: En büyük katılımın ve en somut çıktıların Mersin’de olması boşuna değil

Mersin Girişimci İş Adamları Derneği ve Mersin Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyesi Alper Girgeç, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin projeye 4 elle sarıldığını söyleyerek, “Hem Büyükşehir’in, hem de Mersin Kent Konseyi’nin, sivil toplumun yerelde güçlenmesi ile ilgili bugüne kadar yürüttükleri çalışmalar vardı. Bunları bu proje kapsamında daha kurumsal hale getirip, daha ileriye taşımak hedefiyle destek olmaya çalıştık. Bu yapıyı sonrasında, Mersin Kent Konseyi üzerinden devam ettirmeye çalışacağız” dedi. Büyükşehir’in, sivil toplumun geliştirilmesi için oldukça hassas bir tutum sergilediğini de belirten Girgeç, “7 pilot ilde yürütülen bu projenin yaratıcılarının da söyledikleri üzerinden örnek verecek olursak, en büyük katılımın ve en somut çıktıların Mersin’de olması boşuna değil. Aynı masa etrafında çok büyük bir istekle ve hevesle katılan çok sayıda sivil toplum örgütü olduk. Bunlar; bugüne kadar hem Büyükşehir’in, hem de Mersin Kent Konseyi’nin yaptığı çalışmalar sonucunda oldu. O yüzden bizler, bu projeyi daha da ileriye taşıyan bir şehir olduğumuzu düşünüyoruz” diye konuştu.

Sakarya: Bu faaliyet ve çalışmalarla farkındalıklar daha da artıyor

Girişimci İş Kadınları Derneği Üyesi Gülçin Sakarya ise, projenin çok kapsamlı olduğunu ve farkındalıkları artırdığını belirterek, “Tüm sivil toplum kuruluşlarıyla beraber bir çalışma platformu oluşturup; farkındalığın daha da artırılması, bizlerin de dahil olup yardımlarda bulunarak bu faaliyetlerin artırılması hedefindeyiz. Günbegün STK’lar artıyor ve insanlar ‘nereye başvurabilirim, nasıl içerisine dahil olabilirim’, bunları öğrenmek istiyor. Her ne kadar dijital ortamlarda bazı bilgiler yayınlansa da, birebir toplantılarda daha çok bilgi sağlandığını düşünüyorum” diye konuştu.


Etiket: mersin,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA