AKMİB’den mayıs ayında yüzde 94 artışla 636,6 milyon dolar ihracat

Tarih: 13 Haziran 2024 Perşembe 18:10

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artışla 636,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 94 artışla 636,6 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. Yılın 5’inci ayında Singapur pazarında 8 haneli devasa bir artış yakaladıklarını vurgulayan AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, Slovenya ve Malta pazarlarında ihracat hacmini 525 kattan fazla artırma başarısı gösterdiklerini belirtti.

'Akdeniz’in ihracatında kimya sektörü açık ara lider'

AKMİB’in Akdeniz İhracatçı Birlikleri’ne bağlı 8 Birlik arasında lider konumda olduğunu, mayıs ayında 1,64 milyar dolarlık bölge ihracatına yüzde 38,68 oranında destek verdiğini kaydeden Başkan Saadettin Çağan, “Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, Türkiye’nin ihracatı mayıs ayında aylık rekora ulaşarak, geçen yıl aynı döneme göre yüzde 11,4 artış ile 24,1 milyar dolar oldu. Mayıs ayında 3 milyar dolar ihracat değerine ulaşan kimya sektörümüz ise yüzde 24,3 artırma başarısı gösterdi. Sektörümüz mayıs ayında en çok ihracat yapan ikinci sektör oldu. Akdeniz bölgesinde de zirvedeki yerimizi açık ara koruduk. Ülkemiz ve bölge ihracatımızın artmasında pay sahibi olan, bu gururu bizlere yaşatan tüm ihracatçılarımızı gönülden tebrik ediyorum.” dedi.

'Bölge ihracatımızın yüzde 77’si mineral yakıtlar ve mineral yağlar'

AKMİB’in mayıs ayı ihracatını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Saadettin Çağan, şunları söyledi: “Sektör ihracatımızın yüzde 77’sini oluşturan mineral yakıtlar ve mineral yağlarda yüzde 202 artışla 452 milyon dolar değere ulaştık. Bunu 52,3 milyon dolar değere ulaşan plastikler ve mamulleri ile 33,2 milyon dolar değer ile anorganik kimyasallar takip etti. Söz konusu dönemde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Hollanda, İspanya ve ABD oldu. Hollanda’ya yüzde 3 bin 473 artışla 88,6 milyon dolar, İspanya’ya yüzde 180 artışla 65,2 milyon dolar, ABD’ye yüzde 1.221 artışla 54,7 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Mayıs ayında ihracat hacminde en güçlü artışları incelediğimizde, Singapur pazarı çok dikkat çekiyor. Geçen yılın aynı döneminde neredeyse hiç ihracat gerçekleştirmediğimiz Singapur’a ihracatımız 38,2 milyon dolar değere ulaştı. Bu ülkeyi 525 kat artış ve 46,8 milyon dolar değer ile Malta, 510 kat artış ve 22,8 milyon dolar değer ile Slovenya takip etti.”

'Döviz bozdurma zorunluluğunun sıfırlanmasını bekliyoruz'

Kimya sektörünün ithalata bağımlı bir sektör olduğunu, bu alanda faaliyet gösteren firmaların ihtiyaç duyduğu hammaddenin yüzde 70’inin yurt dışından tedarik edildiğini vurgulayan Başkan Saadettin Çağan, ihracatçılar için döviz bozdurma zorunluluğunun yüzde 40’tan yüzde 30 indirilmesinin önemli bir adım olduğunu ifade etti. Başkan Saadettin Çağan, “İhracatımızın sürdürülebilir şekilde yükselerek devam etmesi için bu oranların sıfırlanmasını bekliyoruz. Ekonomide alınan tedbirlerin olumlu yansımalarının önümüzdeki dönemde görülmeye başlanacağına, enflasyonda düşüş sağlanması ile birlikte dengelenme sürecine girileceğine de inanıyoruz.” dedi.

 


Etiket: ekonomi, ihracat, döviz, işdünyası,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA