AYMSİB 122,4 milyon dolar ihracata ulaştı

Tarih: 12 Haziran 2024 Çarşamba 16:29

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Türkiye yaş meyve sebze ihracatına büyük bir destek vererek, bölge ihracatını 122,4 milyon dolar düzeyine ulaştırdı.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ferhat Gürüz, mayıs ayında Türkiye yaş meyve sebze ihracatının geçen yılın aynı dönemine oranla yüzde 14 artış göstererek 284 milyon dolar değere ulaştığını açıkladı. Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak sektörün bu performansında yüzde 43 oranında payları olduğunu vurgulayan Başkan Ferhat Gürüz, söz konusu dönemde bölge ihracatının 122,4 milyon dolar düzeyinde gerçekleştiğini belirtti.

'En çok şeftali, kiraz-vişne ve domates ihraç ettik'

Türkiye yaş meyve sektörünün yılın 5’inci ayında 354 bin 282 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştürdüğünü belirten Başkan Gürüz, söz konusu dönemde en çok ihraç edilen ürünlerin; şeftali, kiraz-vişne ve domates olduğunu bildirdi. Başkan Gürüz, “Mayıs ayında 81,2 milyon dolar ile şeftali birinci sırada, 34,6 milyon dolar ile kiraz-vişne ikinci sırada, 28,6 milyon dolar ile domates üçüncü sırada yer aldı. Yılın 5’inci ayında ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ürünler de; greyfurt, karpuz ve kiraz-vişne oldu” dedi.

'Irak, Almanya, Libya, Çekya ve Gürcistan pazarlarında ciddi artışlar sağladık'

Türkiye’nin mayıs ayındaki yaş meyve sebze ihracatını ülkelere göre değerlendiren Başkan Gürüz; “Sektörümüzün mayıs ayında en fazla ihracat yaptığı ülkeler; Rusya, Irak ve Almanya oldu. Rusya’ya 81,3 milyon dolar, Irak’a 49,8 milyon dolar, Almanya’ya 31,3 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Irak pazarında yüzde 339, Almanya pazarında yüzde 126 oranında artışlar sağladık. İhracat hacminde anlamlı artışlar sağladığımız diğer ülkeler; Libya, Çekya ve Gürcistan oldu.”

'Çin ile zirai karantina protokollerinin imzalanması narenciye ihracatımız için çok önemli'

Türkiye’nin yaş meyve sebze ihracatında en önemli ürün grubunun narenciye olduğunu dile getiren Başkan Gürüz, geçen sezon 1,7 milyon ton olan narenciye ihracatının içinde bulunulan sezonda 2,3 milyon ton olarak gerçekleşmesini öngördüklerini, narenciye dış satımının artarak devam etmesi için Çin Halk Cumhuriyeti ile zirai karantina protokollerinin imzalanmasının büyük önem taşıdığını vurguladı.

Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin narenciye ihracatının yüzde 75’ine imza attığını kaydeden Başkan Gürüz, geçen mayıs ayında Mersin’de gerçekleştirilen Üretim Planlamasında Turunçgil Yol Haritası Çalıştayı çıktılarının hem üreticileri hem de ihracatçıları daha iyi noktalara getireceğine inandığını belirterek şöyle konuştu: “Ülkemizde narenciye üretiminde arz fazlalığı olduğu aşikardır. Plansız üretimin bu sezon da yol açtığı zararları dikkate aldığımızda Tarım ve Orman Bakanlığımız tarafından hazırlanan ve 1 Ocak’tan itibaren yürürlüğe konulan Tarımsal Üretimin Planlanması Hakkında Yönetmelik narenciye sektörü için kritik önem taşıyor. Narenciye üretimini iki grupta değerlendirmemiz gerektiği kanaatindeyim. Tarsus ve Adana’da geniş arazilerde yeni çeşitlerle ve modern tarım teknikleriyle üretim gerçekleştiren çiftçilerimiz artan maliyetlere rağmen üretimlerine devam edebilmektedir. Diğer taraftan, bölgemizde küçük ölçekli bahçelerde üretim yapan çiftçilerimiz zarar etmekte, ayakta kalmakta güçlük çekmektedir. Bu noktada, küçük ölçekli üreticilerimiz, önümüzdeki 5-10 hatta 15 yıllık iklim değişikliği öngörülerini dikkate alarak üniversitelerimiz, Tarım ve Orman Bakanlığımız ve sivil toplum kuruluşlarımızın görüşleriyle yeni meyve türleri ekmeye yönlendirilmelidir. Bu yeni narenciye türlerini eken çiftçilerimizin ekonomik gelir elde edilinceye kadarki 4-5 yıllık sürede yaşayacağı gelir kayıpları, Bakanlığımızca telafi edilmelidir.”


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA