AHBİB’den 81 milyon dolarlık ihracat

Tarih: 10 Haziran 2024 Pazartesi 13:26

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) 81 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AHBİB) Yönetim Kurulu Başkanı Veysel Memiş, mayıs ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22 oranında artış sağlayarak 181 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı.
Yılın beşinci ayında tüm ürün gruplarında en fazla ihraç ettikleri ürünün kırmızı mercimek olduğunu belirten AHBİB Başkanı Veysel Memiş, Tunus, İran, Avusturya, Fas, Güney Sudan, Kosova ve Kazakistan pazarlarında 58 kata varan oranlarda rekor artışlara imza attıklarını bildirdi.

'Eylül ayında gerçekleştirilecek 2 fuar ve 2 ticaret heyetine odaklandık'

AHBİB olarak geleneksel pazarlarda daha etkin olmak ve pazar çeşitliliğini artırmaya yönelik prestijli fuarlarda tanıtımlar yaptıklarını ve ticaret heyetleri düzenlediklerini kaydeden AHBİB Başkanı Veysel Memiş, eylül ayındaki 2 fuar 2 ticaret heyetine odaklandıklarını söyledi.
Başkan Veysel Memiş, “31-Ağustos-4 Eylül tarihleri arasında Çin’in Shenzen şehrinde Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nin organizasyonu ile Çin Ticaret Heyeti’ne katılacağız. 3-6 Eylül tarihleri arasında TİM 
Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektör Kurulu ve bünyesinde bulunan tüm İhracatçı Birlikleri’nin destekçisi olduğu Uluslararası Gıda Ürünleri ve Teknolojileri Fuarı- WorldFood İstanbul’da dünyanın gıda devleriyle buluşacağız. 17-20 Eylül tarihleri arasında Worldfood Moskova Fuarı’nda ürünlerimizi vitrine taşıyacağız. 25-28 Eylül tarihleri arasında ise AHBİB üyesi firmalara yönelik İtalya Sektörel Ticaret Heyeti gerçekleştireceğiz. Bu önemli organizasyonlarda yapacağımız tanıtımlarla ihracat performansımızı daha üst seviyelere taşıyacağımıza inanıyorum.” dedi.


'Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 17 oranında destek verdik'

Mayıs ayında 1 milyar 66 milyon dolarlık Türkiye geneli sektör ihracatına yüzde 17 oranında destek veren AHBİB’in performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Veysel Memiş, şunları söyledi: “Mayıs ayında AHBİB bölgesinde sektörümüz 204 bin 278 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştürdü. En yüksek ihracat değerlerini bakliyatlar, pastacılık ürünleri ve değirmencilik ürünlerinde elde ettik. Bakliyatlarda 50,7 milyon dolar, pastacılık ürünlerinde 32,8 milyon dolar, değirmencilik ürünlerinde 27,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Söz konusu dönemde tüm ürün gruplarında en fazla ihraç ettiğimiz ürün yüzde 205 artış ve 41,2 milyon dolar değer ile kırmızı mercimek oldu. Mayıs ayında 143 ülkeye ihracat yapan Birliğimiz, en yüksek değerleri Irak, İran ve Suriye pazarlarında elde etti. Irak’ta 40,3 milyon dolar, İran’da 19,2 milyon dolar ve Suriye’de 7,4 milyon dolar ihracata imza attık. Yılın beşinci ayında ihracat hacminde en güçlü artışları yakaladığımız ülkeler arasında Tunus, İran, Avusturya, Fas, Güney Sudan, Kosova ve Kazakistan pazarları dikkat çekti. Tunus’a yüzde 5 bin 856 artışla 4,7 milyon dolar, İran’a yüzde 610 artışla 19,2 milyon dolar, Avusturya’ya yüzde 958 artışla 1,5 milyon dolar, Fas’a yüzde 573 artışla 794 bin dolar, Güney Sudan’a yüzde 583 artışla 274 bin dolar, Kosova’ya yüzde 1.016 artışla 219 bin dolar ve Kazakistan’a yüzde 756 artışla 140 bin dolar ihracat gerçekleştirdik.”

Ocak-Mayıs döneminde AHBİB’in ihracatı 876 milyon doları aştı

Başkan Veysel Memiş, AHBİB’in 2024 yılı Ocak-Mayıs ayları arasındaki ihracatının yüzde 6 artışla 876,8 milyon dolar değerine eriştiğini, son 12 aylık dış satım performansının ise yüzde 1 artışla 2,18 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiğini sözlerine ekledi.


Etiket: ekonomi, ihracat, döviz, işdünyası,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA