Başkan Özyiğit: Akıllı Şehir Stratejik Planı’mızı hazırlıyoruz

Tarih: 6 Haziran 2024 Perşembe 14:47

Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan ’Akıllı Şehir Olgunluk Değerlendirme Modeli’ne katılan Türkiye’deki ilk ilçe belediyesi oldukların söyledi.

Bilişim sektörünün öncüleri, kamu kurumları, özel sektör ve akademik dünyayı bir araya getirerek bilgi ve deneyim paylaşımını teşvik etmek amacıyla Mersin Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Anadolu Bilişim Buluşmaları”nın açılışına katıldı. Açılışta konuşan Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesinin teknoloji ve dijitalleşme süreçlerinden nasıl yararlandığını ve bu kapsamda hayata geçirdiği çalışmaları katılımcılarla paylaştı. Günümüzde dijital dönüşümün etkisinin her geçen gün daha fazla hissedildiğini ifade eden Başkan Abdullah Özyiğit, bu dönüşüm sürecinde, yerel yönetimlerin de teknolojiye ayak uydurması ve bu yenilikleri halkın hizmetine sunmasının önemine dikkat çekerek, “Yenişehir Belediyesi olarak biz de bu dönüşümün bir parçası olmak için yoğun bir çaba sarf ediyoruz.” diye konuştu.

“Hem uzun vadede sürdürülebilirliği hem de vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını kolaylaştıracak projeler geliştiriyor ve hayata geçiriyoruz.” diyen Başkan Özyiğit, “21. yüzyılda şehirler, hızla artan nüfus ve buna bağlı olarak ortaya çıkan sorunlarla karşı karşıya. Bu zorluklarla etkili bir şekilde başa çıkmak için şehirlerimizi akıllı hale getirmeli, bilgi ve teknolojiden en yüksek seviyede yararlanmalıyız. Akıllı şehirleşme, bilgi ve teknolojilerin şehirlerin hizmet ve altyapılarını iyileştirmek için kullanılması olarak ifade edilebilir. Bu, enerji verimliliğini artırmak, ulaşım sistemlerini optimize etmek, su ve atık yönetimini daha etkili hale getirmek ve vatandaşların yaşam kalitesini artırmak için teknolojiden yararlanmak demektir. Hem uzun vadede sürdürülebilirliği hem de vatandaşlarımızın günlük yaşamlarını kolaylaştıracak projeler geliştiriyor ve hayata geçiriyoruz.” ifadelerini kullandı.

'Dijital teknolojiler kullanarak, Yenişehir ile ilgili veriler topluyor ve simüle ediyoruz'

Dijital İkiz projesi ile kentin üç boyutlu sanal modelini oluşturduklarını söyleyen Başkan Özyiğit şunları söyledi: “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan ‘Akıllı Şehir Olgunluk Değerlendirme Modeli’ne katılan Türkiye’deki ilk ilçe belediyesi olduk. Bakanlığın yayınladığı ‘Ulusal Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planı’nı göz önünde bulundurarak, ‘Mersin Yenişehir Belediyesi Akıllı Şehirler Stratejik Plan 2030’u hazırlamaya da başladık. Hava kalitesi ölçümleri, ısı haritaları, akıllı otopark sistemleri, bina enerji yönetimi gibi alanlarda ekolojik çalışmalar gerçekleştireceğiz. Hayata geçirdiğimiz ‘Dijital İkiz’ projesi ile kentimizin üç boyutlu sanal modelini oluşturduk. Bu model ile simülasyonlar gerçekleştirerek projeler ile ilçemizin gerçek işleyişi, altyapısı ve kaynakları dijital ortamda canlandırıyoruz. Yani Yenişehir’in kentsel ısı adası, rüzgâr akış, taşkın, görünebilirlik ve güneşlenme süresi gibi analizlerini yapabileceğiz. Veri analizi, yapay zekâ ve diğer dijital teknolojiler kullanarak, Yenişehir ile ilgili veriler topluyor ve simüle ediyoruz. Bu şekilde kaynakların daha verimli kullanılması, olumsuz çevresel etkilerin azaltılması ve şehrin yaşam kalitesinin arttırılmasını sağlıyoruz. İklim ve Enerji için Avrupa Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzaladık. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı(SECAP)’mızı hazırladık. 2050 yılı karbon nötr emisyon eylemlerini hazırlayan Türkiye’nin ilk ilçe belediyesi olduk. Mersin Üniversitesi ile birlikte Yenişehir’in kent sağlığı profilini hazırladık.”

'Dijital dönüşümün önemli bir parçası olan mobil aplikasyonlar geliştiriyoruz, projeleri bu uygulamalar sayesinde daha efektif ve erişilebilir kılıyoruz'

Hizmetler için mobil aplikasyonlar oluşturduklarını belirten Başkan Abdullah Özyiğit, “Bu yatırımlar, sadece bugünün sorunlarını çözmekle kalmaz, aynı zamanda gelecekte karşılaşabileceğimiz sorunları da önceden öngörmemize ve çözüm üretmemize yardımcı olur. Yenişehir Belediyesi olarak biz de bu bilinçle hareket ediyor ve geleceğin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak çalışıyoruz. Dijital dönüşümün önemli bir parçası olan mobil aplikasyonlar geliştiriyoruz, projeleri bu uygulamalar sayesinde daha efektif ve erişilebilir kılıyoruz. Öğrenci’Ye ve Yenişehir Çevreci Halk Kart uygulamamızı örnek olarak gösterebiliriz. Bu iki projemiz tamamen bu uygulamalar üzerinden koordine ediliyor. Enerji verimliliğini artırmak ve yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak, akıllı şehir projelerimizin önemli bir parçasını oluşturuyor. Güneş enerjisi ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yatırım yaparak, çevre dostu enerji çözümleri üretiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Gelişime ve geleceğe ayak uydurmaları gerektiğine dikkat çeken Başkan Özyiğit şunları söyledi: “Çözümler üretmeliyiz. Yenişehir’i, Türkiye’nin en ileri teknolojilere sahip, en yaşanabilir şehirlerinden biri haline getirmek için var gücümüzle çalışacağız. Bilime, teknolojiye ve inovasyona yaptığımız bu yatırımların, Yenişehir’in yaşam kalitesini artıracağına, çevresel etkileri minimize edeceğine ve ekonomik kalkınmayı destekleyeceğine yürekten inanıyorum. Atatürk’ün de işaret ettiği gibi, bilimi rehber edinerek, her zaman daha ileriye, daha güzele ulaşmayı hedefliyoruz.”


Etiket: mersin, yenişehir,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA