Geleceğin yapay zeka uzmanları Mersin’de yetişecek

Tarih: 2 Haziran 2024 Pazar 16:38

Mersin’de hayırsever Seyyit Serdar Akyurt’un yaptığı bağışlarla, 17 okulda bulunan Bilişim ve Teknoloji Atölyeleri Yapay Zekâ Atölyesine dönüştürülürken, geleceğin yapay zeka uzmanları Akdeniz’de yetişecek.

Mersin Valisi  Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz İlçesi’nde bulunan Mersin Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde hayırsever Seyyit Serdar Akyurt’un yaptığı bağışlarla, İlimiz genelinde 17 okulda bulunan Bilişim ve Teknoloji Atölyelerinin Yapay Zekâ Atölyesine dönüştürüldüğü projelerden olan Yapay Zekâ Atölyesinin açılışını gerçekleştirdi.
Programa; Akdeniz Kaymakamı Zeyit Şener, AK Parti İl Başkanı Adem Aldemir, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Fatih Burğut,hayırsever iş insanı Serdar Akyurt, kurumların STK’ların temsilcileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
‘AKDENİZ 17 OKULUMUZDA YAPAY ZEKA ATÖLYELERİ KURULDU’
Saygı Duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından, törende yaptığı konuşmasına böylesine anlamlı bir bağış ile oluşturulan yapay zeka atölyelerinin hayırlı olmasını dileyerek başta eğitime verdikleri desteklerinden dolayı hayırsever Serdar Akyurt olmak üzere atölyenin kurulmasında emeği geçen herkese teşekkür ederek başlayan Vali Pehlivan “Yapay zeka, son dönemde dikkat çeken ve en çok tekrarladığımız, duyduğumuz kavramlardan birisidir. Dünyada baş döndürücü bir hızda, bilimde ve teknolojide gelişmeler yaşanıyor. Yapay zekanın dünyadaki gelişimine baktığımızda temellerinin çok eski dönemlere dayandığını görmekteyiz. Geçtiğimiz aylarda yapay zeka zirvesi yaptık. Orada bu konuyu etraflıca ele aldık. Aslında yapay zekanın temeli Aristo'ya kadar ulaştığından bahsettik. Tarih boyunca özellikle de yerleşik hayata geçiş ile birlikte insanlık hem zorlayıcı günlük işlerden kurtulmak hem de üretim artış ve verimini sağlamak gayesiyle çeşitli makinelerin icadına hep kafa yormuştur. Aristo’nun günlük yaşamda kullanılan araç gereçlerin bir komutla kendi kendine çalışması fikri temelinde otonom makinelerin kullanımına yönelik pek çok fikir ortaya atılmıştır. Yapay zeka ile iştigal edenler çıkış noktasını bu ifadeye kadar dayandırmaktadırlar. 19. yüzyılda, 20. Yüzyılda ve 2. Dünya Savaşı sonunda artık otonom makineler teknolojik sahada iyice yerleşiyor, kullanılır hale geliyor. Otonom makinelerden sonra yapay zekanın ilk defa zikredilişi 1950’li yıllara dayanıyor. Ülkemizde de bu konudan ilk zikreden 1959 yılında Ordinaryüs Profesör Cahit Arf’tir. Bu konu ile ilgili yazılar yazıp öngörülerde bulunmuştur"  dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yapay zeka konusundaki insan odaklı bir anlayışla adım atmanın zamanının geldiğinin ifadelerinin bulunduğuna dikkat çeken Vali Pehlivan, "İnsan odaklılığı düşüncesi, Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından vurgulanmış ve bununla birlikte 2021-2025 yıllarını kapsayan Ulusal Yapay Zeka Strateji Belgesi yayınlanmıştır. Ayrıca 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planında yapay zekaya özel bir başlık açılmıştır. Özellikle de ‘Dijital Türkiye’ vurgusu yapılmaktadır. Milli teknoloji hamlesinin içerisinde insansız hava araçları, insansız deniz araçları ile sağlık, eğitim, ticaret, finans alanlarında teknolojinin ve özellikle de yerli ve milli teknolojinin kullanılması en üst düzeyde başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere bütün ilgili Bakanlıklarımız tarafından çok önemsenmektedir. Özellikle savunma sanayinde yerlilik oranı %80-85’lere ulaştı. Atılan ve atılacak olan adımlarla bilim, teknoloji sahasında yapay zekada dahil olmak üzere çok daha ileri noktalara geleceğiz.” ifadelerini kullandı.
Vali Pehlivan, eğitimde kişiselleştirilmiş programlardan, sağlıkta yapay organlardan, finans sektöründe risk takibi yapan dijital sistemlerden, ticarette yönetim kademelerinde yapay zeka asistanlığından bahsedildiğini vurgulayarak, "En nihayetinde yapay zeka bir insan ürünüdür ve esin kaynağı insandır. Nasıl ki otonom makineler, komutla çalışan makineleri üretmeyi hedef koymuş ve bunu üretmişse, insan beyninden esinlenerek de o beyni taklit eden bir sistem geliştirebilir miyiz diye kafa yorulmuş ve bu noktalara gelinmiştir. Millî Eğitim Bakanlığımızın, yeni müfredatında da bundan sonraki atılacak adımlarda da nasıl ki bilgisayar hayatımıza girdiğinde bilgisayar teknoloji sınıflarını ve bilgisayar atölyelerini ve yaparak öğrenmeye yönelik dene-yap atölyelerini kurduk. Şimdi de yaygın bir şekilde yapay zeka atölyeleri kuruyoruz. Elbette devletimiz bir yandan bugün içinde bulunduğunuz bu okulda olduğu gibi fiziki şartları iyileştirirken sayısız yatırımları hayata geçirirken bir yandan da hayırseverlerimizin katkısıyla ilave adımlar atmak da ayrı bir anlam taşımaktadır” diye konuştu.
Vali Pehlivan konuşmasının sonunda; “Kamu eliyle yapılan birçok yatırım, faaliyet hayırseverlerimizin katkısıyla daha da artmakta, ivme kazanmaktadır. O yüzden bugün burada bir tören yapmamızın sebebi konuya dikkat çekmek, bununla birlikte hayırseverlerimizi de teşvik etmektir. Bugün Seyyit Serdar Akyurt Bey, yarın başka hayırseverlerimizi hayır konularında teşvik etmeye devam edeceğiz. Hayır yapanlara müteşekkiriz. ‘Allah razı olsun’ diyoruz ve devamını da hep beraber getirmek üzere burada bir hedef belirliyoruz.Bugün Akdeniz İlçemizde bulunan 17 okulumuzda yapay zeka atölyeleri kuruldu. Sevgili gençler; kurulan okulumuz, dersliklerimiz, atölyelerimizin hepsi sizlere hayırlı uğurlu olsun. En iyi şekilde değerlendirmenizi ve başarılarınızın artarak devam etmesini diliyorum" dedi.
Programda, Akdeniz İlçe Milli Eğitim Müdürü Adem Şimşek ve hayırsever iş inşanı Seyyit Serdar Akyurt birer konuşma gerçekleştirdi.
Konuşmaların ardından Vali Pehlivan, protokol üyeleri ile birlikte açılış kurdelesini kesti ve sınıfta bulunan öğrenciler ile bir süre sohbet etti, yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler aldı.
Öğretmenler odasında öğretmenler ile bir araya gelen Vali Pehlivan, kentte yürütülmekte olan eğitim ve öğretim hizmetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, idareci ve öğretmenlerin sürece ilişkin tespit, görüş ve önerilerini dinledi, bilgiler aldı, başarılı çalışmalarının artarak devam etmesi temennisinde bulundu.

 


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA