Türkiye ormanlığında büyük bir öneme sahip olan Mersin’de, Orman Bölge Müdürlüğü 13 yıldır orman zararlılarına karşı biyolojik mücadelesini sürüdürüyor.
Mersin Orman Bölge Müdürlüğü ormanlarında zarar veren Çamkese Böceği ile başlattığı biyolojik mücadele çalışmaları devam ediyor. Mücadelede özellikle çevre dostu, çevreye zarar vermeyen ekolojik dengeyi bozmayan, biyolojik mücadele tercih edilmektedir. 2011 yılından itibaren Mersin Orman Bölge Müdürlüğü, kimyasal mücadele yapıldığı bildirildi.
Bölge müdür yardımcısı Yaşar Yaman Sağlam, Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürü Veysel Önen, Mersin Orman İşletme Müdürü Kenan Çetin, müdür yardımcısı, şefler ve OZM şubesi teknik elemanları ile birlikte laboratuvarda incelemelerde bulunan Mersin Orman Bölge Müdürü Mustafa Yalçın, "Zararlı bir böcek olan çamkese böcekleri çam ağaçlarının ibrelerini yiyerek zarar vermekte, artım kayıplarına neden olmaktadır. Ancak hiçbir zaman kurutmamaktadır. Bu kapsamda, araziden toplanan yaklaşık 2700 adet çamkese böceği yırtıcısı Calosoma sycophanta ergini Davultepe üretim laboratuvarına getirilerek Mart ayı başı itibariyle üretime başlamıştır. Orman Zararlılarıyla Mücadele Şube Müdürlüğümüzün kontrolünde Mersin Orman İşletme Müdürlüğü Davultepe İşletme Şefliğince 27000 adet olarak planlanan Calosoma larvaları çamkese böceği zararı görülen bölgemizin ormanlık alanlarına salınımı Nisan ayı itibariyle başlanmıştır. Yine bu yıl 9 Orman İşletme Müdürlüğümüzün görev alanında bulunan ormanlarda zarar yapan çamkese böceğine karşı 36000 adet Calosoma larvası salınımı ile 1600 hektarlık alanda hedeflerimizi aşarak biyolojik mücadele gerçekleştirilmiştir. Emeği geçen herkese teşekkür ederim" dedi.
|