Makedonya Büyükelçisi Jovan Manasijevski, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile bir araya gelirken, var olan kardeşlik ilişkilerinin ticarete de yansımasını istediklerini söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Kuzey Makedonya Büyükelçisi Jovan Manasijevski ile bir araya geldi. Ziyarette ayrıca; Kuzey Makedonya Büyükelçiliği Ekonomi Müsteşarı Suzana Tuneva ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkan Danışmanı İbrahim Evrim de yer aldı.
Başkan Seçer ziyarette yaptığı konuşmasında; Kuzey Makedonya Büyükelçisi Manasijevski’yi kentte ağırlamaktan dolayı duyduğu mutluluğu dile getirdi. Mersin’in hem Türkiye hem de bölge açısından önemli bir noktada yer aldığından söz eden Seçer, “Bölgemiz sektörel anlamda oldukça hareketli. Birçok sektör burada faaliyet gösteriyor. Bunlar; ticaret, sanayi, tarım, lojistik ve kısmi olarak da turizm. Birçok sektör hem Türkiye ekonomisine hem de şehrimizin ekonomisine yüksek potansiyel sağlıyor” dedi. Mersin Limanı’nın Türkiye’nin en büyük limanlarının başında geldiğinden bahseden Seçer, “Mersin Limanı Akdeniz çanağında dünyaya açılan bir kapı. Bizim resmi nüfusumuz yaklaşık 2 milyon ama burada fiili olarak yaklaşık 2,5 milyondan fazla insan yaşıyor” diye belirtti.
'İkinci 5 yıl için göreve devam ediyoruz'
31 Mart Yerel Seçimlerinin ardından rekor bir oyla tekrar Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçildiğini de aktaran Seçer, “Geçtiğimiz ay sonunda seçimden galip ayrıldım ve yüzde 60 ile seçimi kazandım. İkinci 5 yıl için göreve devam ediyoruz” ifadelerini kullandı. Seçer, Büyükelçi Manasijevski ile ilk kez bir araya geldiklerinden bahsederek, bu ziyaretin ikili ilişkilerin gelişmesine katkı sunacağından söz etti ve bundan sonra da bu ilişkilerin tahkim edileceğini söyledi.
Büyükelçi Manasijevski: Çok ortak ve üretken bir geçmişe sahibiz
Kuzey Makedonya Büyükelçisi Jovan Manasijevski de Türkiye ve Kuzey Makedonya arasında tarihi ve kültürel anlamda çok ortak bir geçmişe sahip olduklarını anlatarak, “Çok ortak ve üretken bir geçmişe sahibiz. İnsanların kültürel değerleri ve kentlilik anlayışında da bu ortaklıktan bahsedebiliriz. Çok kültürlü ve etnik kökenli bir topluluğumuz var. Osmanlı tarihi mirasının yanı sıra biz sizlerle modern Cumhuriyet anlamında da benzer tarihi paylaşıyoruz” dedi.
Büyükelçi Manasijevski, Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün babası Ali Rıza Efendi’nin de Kuzey Makedonya’da doğduğundan söz ederek, Atatürk’ün de ilk eğitimlerini orada aldığını belirtti. Büyükelçi Manasijevski, “Biz, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü Makedonya’nın bir evladı gibi görürüz ve dolayısıyla da Türkiye’nin modern Cumhuriyeti ile ilgili kendimizde pay görüyoruz” diye konuştu. Türkiye ve Kuzey Makedonya ikili ilişkileri üzerine konuşan Büyükelçi Manasijevski, ekonomik, politik ve kültürel ilişkileri geliştirmek adına iş birliğini artırmak adına Mersin’i ziyaret ettiklerinden söz etti.
'Kardeşlik ilişkimizi ticarete de yansıtmak niyetimiz var'
Büyükelçi Manasijevski ayrıca, Mersin Valiliği ve MTSO ile bir görüşme yapacağından bahsederek, “Burası çok önemli bir liman kenti ama çok önemli de bir ticari merkez. Bu kardeşlik ilişkimizi ticarete de yansıtmak niyetimiz var” dedi. Büyükelçi Manasijevski, ikili ilişkileri sürdürmenin ve kültürel değerlerin yaşatılmasının önemine vurgu yaparak, Kuzey Makedonya’da Türkler ile beraberce ve uyum içerisinde yaşamaya özen gösterildiğinden bahsetti ve Türkiye ile ilişkileri geliştirmenin önemine dikkat çekti.
Ziyarette ayrıca; Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ‘Uluslararası Tarsus Festivali’ ile 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda gerçekleştirilen ‘Uluslararası Çocuk Festivali’nde de Kuzey Makedonya’dan gelen halk dansları ekiplerinin yer aldığından ve bunun da ikili ilişkilere olan katkısından söz edildi.
Ziyaret sonunda; Başkan Seçer tarafından Büyükelçi Manasijevski’ye Roma Mitolojisi’nde çiçek ve bahar tanrıçası olan Flora büstü hediye edilirken; Büyükelçi Manasijevski tarafından da Seçer’e aralarındaki dostluğun sembolü için Taş Köprü Üsküp resmi hediye edildi.
|