AKMİB 390,4 milyon dolar ihracata ulaştı

Tarih: 19 Mart 2024 Salı 11:25

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB), şubat ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 56 artış sağlayarak 390,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdi.

Akdeniz Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (AKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Saadettin Çağan, şubat ayında geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 56 artış sağlayarak 390,4 milyon dolar ihracat gerçekleştirdiklerini açıkladı. İhracat hacmi artışlarında Slovenya pazarında 6 haneli rakamlara ulaşarak rekor kırdıklarını belirten AKMİB Başkanı Saadettin Çağan, Arnavutluk, Libya, ABD ve Mısır’da da güçlü performans sergilediklerini vurguladı.
'Banyo ve mutfakta Türk kalitesi ABD’de vitrine çıktı'
2024 yılında hedef pazar olarak belirledikleri ülkeler arasında bulunan ABD’de 
Türk mutfak ve banyo ürünlerinin yeni pazarlara girişi ile global markalaşma için önemli bir platform olan Las Vegas KBIS Uluslararası Mutfak ve Banyo Fuarı’na katıldıklarını belirten Başkan Saadettin Çağan, “Bu yıl 27-29 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen Las Vegas KBIS Uluslararası Mutfak ve Banyo Fuarı’na Türkiye’den 16 firma katıldı. Mobilya, kimya ve demir-çelik sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımız, banyo ve mutfak ürünlerinde yıllık 40 milyar doları aşkın ithalat yapan ABD’nin en kalabalık şehirlerinden Las Vegas’ta etkin tanıtımlar yaparak yeni ihracat bağlantıları kurdular.” dedi.
Las Vegas KBIS Uluslararası Mutfak ve Banyo Fuarı’nda Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Maden, Metal ve Orman Ürünleri Daire Başkanı Ali Rıza Oktay, AKİB Koordinatör Başkanı ve Akdeniz Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Yönetim Kurulu Başkanı R. Onur Kılıçer ve AKMİB Yönetim Kurulu Üyesi İmam Gazali Hıradağı ile birlikte Türkiye’yi temsil ettiklerini kaydeden Başkan Saadettin Çağan, “Türk firmaların stantlarını ziyaret ederek, ihracatçılarla ABD pazarının banyo ve mutfak ürünlerindeki potansiyeli, ihracatta yaşanan sorunlar, talepler ve beklentiler üzerine istişarelerde bulunduk. Daha sonra New York Ticaret Müşavirliğimizi ziyaret ettik. Ticaret Müşavirimiz Filiz Köseyener’in mihmandarlığında New Jersey’deki Türk mobilya mağazalarını gezip görüşmeler yaptık. Ardından 3-5 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen IBS New York Güzellik Fuarı’nı ziyaret ederek kimya, kozmetik ve hijyen ürünleri başta olmak üzere ABD pazarında araştırma ve inceleme faaliyeti gerçekleştirdik.  ABD’li tüketiciler, kaliteli ve yenilikçi ürünlerimize yoğun ilgi gösteriyor. İlerleyen aylarda yaptığımız tanıtımların ihracat performansımıza pozitif yansımalarını göreceğimize inanıyorum.” diye konuştu.

'Şubat ayının yıldız pazarı Slovenya oldu'
AKMİB’in şubat ayındaki sektör ihracat performansını ürün grupları ve ülkelere göre değerlendiren Başkan Saadettin Çağan, şunları söyledi: “Şubat ayında 528 bin 463 ton ürünü uluslararası pazarlarda değere dönüştürdük. En çok ihraç ettiğimiz ürün grupları arasında mineral yakıtlar ve mineral yağlar 221,7 milyon dolar değer ile birinci sırada yer aldı. Bölge ihracatımızın yüzde 64,8’ini oluşturan bu ürün grubunun ardından plastik ve mamulleri 50,5 milyon dolar değer ve yüzde 14,8 pay ile ikinci sırada, anorganik kimyasallar 32,4 milyon dolar değer ve yüzde 9,5 pay ile üçüncü sırada yer aldı. Şubat ayında AKMİB’in sektör ihracatını ülkelere göre incelediğimizde en fazla ihracat yaptığımız ülkeler Slovenya, ABD ve Hollanda oldu. İlk sıradaki Slovenya’ya 1.731 kat artışla 55 milyon dolar, ABD’ye yüzde 528 artışla 41,7 milyon dolar, Hollanda’ya yüzde 54 artışla 30,8 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. İhracat hacmi artışında 6 haneli yükseliş yakaladığımız Slovenya’nın yanı sıra Arnavutluk’ta yüzde 5 bin 651 artışla 29,5 milyon dolar, Libya’da yüzde 4 bin 545 artışla 27,6 milyon dolar ve Mısır’da yüzde 298 artışla 28,9 milyon dolar ihracata imza attık. Bu parlak sonuçlara ulaşmamızda emeği geçen üyelerimizi tebrik ediyor, şükranlarımı sunuyorum.”


Etiket: ekonomi, ihracat, döviz,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA