Üniversite kendi elektriğini üretecek

Tarih: 16 Mart 2024 Cumartesi 14:30

Mersin Üniversitesi, dahil olduğu Türkiye’de Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi ile hayata geçireceği GES sayesinde ödediği elektrik faturasında 5 milyon tl, yıllık ise 60 milyon tl civarında tasarruf sağlanacak.

 

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın mali güvencesinde yer alan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı desteği ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından uygulanan ve Dünya Bankası'nın da fonladığı "Türkiye'de Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesine (KABEV)" kabul edilen ilk Üniversite olan Mersin Üniversitesi, proje ile kendi enerjisini üretecek ve yıllık 60 milyon TL tasarruf sağlayacak.
Proje kapsamında Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi otoparkına kurulacak güneş enerjisi panelleri inşaatını gezerek medya mensuplarına bilgi veren Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın gösterdiği yenilenebilir enerji payını yükseltme ve net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda; Mersin Üniversitesi olarak önemli adımlar atmaya devam ediyoruz. Üniversitemiz, Kamu Binalarında Enerji Verimliliği Projesi (KABEV) kapsamında hazırladığı projeyle Dünya Bankasından 400 milyon TL civarında bir finansman sağladı. Bu finansman ile Üniversitemiz Hastanesi, Tıp Fakültesi, Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakültesine enerji verimliliğini sağlayacak önemli yatırımlar yapılacak" dedi.
'PROJE İLE ELEKTRİK FATURASINDA 5 MİLYON TL, YILLIK İSE 60 MİLYON TL CİVARINDA TASARRUF SAĞLANACAK'
Projenin temel omurgasını Tıp Fakültesi Hastanesi, Tıp Fakültesi ve Mimarlık Fakültesi otoparklarına kurulan güneş enerjisi santrallerinin oluşturduğunu belirten Mersin Üniversite Rektörü Prof. Dr. Erol Yaşar, "Bu proje ile otoparkların üstleri güneş enerjisi panelleri ile kaplanacak ve elektriğimizi güneş enerjisinden üreteceğiz. Bu şekilde yaklaşık 3 megavat gücünde elektrik üreterek Üniversitemiz hastanesi yüzde 40 civarında elektrik faturasında tasarrufa gidecek. Bu tasarruf üniversitemizin aylık ödediği elektrik faturasında 5 milyon TL, yıllık ise 60 milyon TL civarında bir azalmayı sağlayacak. Bu sadece üniversitemizin tasarruf etmesi anlamına gelmiyor. Nitekim ülkemiz enerji ithal eden bir ülkedir. Bu tasarruf miktarında enerji ithal edilmeyerek ülkemiz ekonomisine de katkı sağlanmış olacak" ifadelerini kullandı.
'ÜNİVERSİTE OLARAK ORTAK GELECEĞİMİZE VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİN YÜZYILINA PROJELERİMİZLE KATKI SUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
Projenin sadece güneş enerjisi santrali yapmakla sınırlı olmadığını dile getiren Rektör Prof. Dr. Erol Yaşar, "Üniversitemiz Hastanesi ve Mimarlık Fakültesinin eskimiş olan mekanik ısıtma-soğutma ve aydınlatma sistemlerinin yenilenmesi de bu proje dahilinde gerçekleştirilecek. Ayrıca proje kapsamında bu sistemlerdeki yazılım programları da aktif olarak kullanılacak. Örneğin akşam kapanan bir bölümün aydınlatma, ısıtma-soğutma sistemleri otomatik olarak devre dışı bırakılarak tasarruf miktarı arttırılacaktır. Bizler için çok önemli bu projenin hastanemize, Üniversitemize, Mersinimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum" şeklinde konuştu.
Projenin tamamlanmasıyla ısı yalıtımı, aydınlatma, elektrik kullanımı, havalandırma, ısıtma, soğutma, geri dönüşüm, bina otomasyonu ve su kullanımı alanında köklü tadilatlar da yapılarak önemli ölçüde enerji tasarrufu sağlanacak.


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA