Mersin’de kadınların, istihdamın her alanında yer alabilmesi için ‘Her işe hakkımız var’ sloganıyla ‘Mersinli Kadın Ustalar’ projesini hayata geçiren Büyükşehir, eğitimleriyle kadınların istihdama katılmasına olanak sağlıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin ‘Mesleklerin cinsiyeti olmaz’ anlayışıyla hayata geçirdiği meslek edindirme kursları, her geçen gün kalifiye eleman yetiştirmeye devam ediyor. Kadınların, istihdamın her alanında yer alabilmesi için ‘Her işe hakkımız var’ sloganıyla ‘Mersinli Kadın Ustalar’ projesini hayata geçiren Büyükşehir; mobilya imalat ve montaj, alçı-sıva, çelik-kaynak, makine bakım ve inşaat boyacılığı eğitimleriyle kadınların istihdama katılmasına olanak sağlıyor. Projeden faydalanan kadınlar da, yetenekleriyle montaj, sıva ve kaynak gibi işlerin ‘erkek işi değil, ustalık işi’ olduğunu gösteriyor ve mesleklerin cinsiyeti olduğu algısını bir bir yıkıyor. Projeden faydalanan kadınlara, mezun olduktan sonra verilen Mesleki Yeterlilik Belgesi de iş hayatına katılmalarında kadınlara kolaylık sağlıyor.
Mersin Büyükşehir Belediyesi 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde Tırmıl Mercek’te gerçekleştirdiği ‘Mersinli Kadın Ustalar Tanıtım Toplantısı’ ile Türkiye’ye örnek olacak projeyi duyurdu. Tanıtım toplantısına Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve eşi Meral Seçer’in yanı sıra; Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Mersin Milletvekili Gülcan Kış, CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl, CHP Mersin İl Başkanı Koral Ömür, CHP Mersin İl Kadın Kolları Başkanı Gülşah Yıldırım Genç, CHP Akdeniz İlçe Başkanı Semih Palamut, Derin Yoksulluk Ağı’ndan Hacer Foggo, sivil toplum kuruluşlarının başkan ve temsilcileri, Meclis üyeleri ve Meclis üyesi adayları, Büyükşehir bürokratları, projeden faydalanan kadınlar ve yurttaşlar katıldı.
Mersinli Kadın Ustalar programı için 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü bilinçli olarak seçtiklerini; 8 Mart’ın, kadın mücadelesini sembolize ettiğini ve tarihsel süreç boyunca kadınların hep bir mücadele içinde olduğunu vurgulayan Başkan Seçer, “5 yıldır kadınların bu mücadelesine katkı vermek için çalıştık. ‘Kadınlar için ne yapılabilir? Kadınların sorun alanları nelerdir? Biz nasıl yardımcı olabiliriz?’ diye düşünerek katkı sunacak çalışmaların içinde olduk” dedi.
Günümüzde en büyük sorun alanının işsizlik değil; iyi yetişmiş kalifiye eleman bulmak olduğunu kaydeden Seçer, “İyi bir marangoz ustası, metal işleri yapan usta ya da iyi bir sıvacı, boyacı, badanacı, otomobil tamircisi zor bulunuyor. Belediye Başkanınız olarak toplumun gerçek sorunlarına; cesurca konuşarak, cesurca programlar yaparak temas etmeye ve çözmeye çalışıyorum” dedi.
“Kent dinamikleriyle ortaklaşırsak, birçok sorunu daha rahat çözeriz”
Bu projede birçok kurum ve kuruluşla iş birliği içerisinde olduklarını hatırlatan Seçer, “Birlikten güç doğar. Biz de birçok kurumla, sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği yaparak proje üreten bir kurumuz. Katılımcı demokrasi tam da budur. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği, Halk Eğitim Merkezi, MTSO, Milli Eğitim, MERYAP, GİŞKAD, ESOB’da bu projenin içinde. Kadınlar sertifikalarını aldıktan sonra, bu kuruluşların kadınların istihdam alanlarında katkıları olacak. Bir arada ve birlik içinde olursak, kentin dinamikleriyle ortaklaşırsak, birçok sorunu da daha rahat çözme imkanına sahip oluruz” diye konuştu.
Büyükşehir bünyesinde faaliyet gösteren MERCEK’in önemli bir misyonu olduğunu ve tam da bu amaca hizmet ettiğini ifade eden Seçer; Tırmıl, Yenişehir, Hal ve Halkkent olmak üzere 4 MERCEK meslek edindirme kurslarının olduğuna ve Tarsus’a da bir tane açacaklarına değindi. MERCEK’lerde bugüne kadar toplam 224 kursun olduğunu belirten Seçer, bu kurslardan da bugüne kadar 4 bin 122 kursiyerin verilen eğitimlerden faydalandığını ifade etti. Meslek edindirme kursları çerçevesinde MERCEK Hal Şubesi’nde Avrupa Birliği ile birlikte yürütülen MERTUSEG projesinin devreye girdiğini söyleyen Seçer, bu proje ile turizm sektörüne eleman kazandırmayı hedeflediklerini belirtti.
“Büyükşehir Belediyesi, halkın gözünü boyamak için değil, netice almak için iş yapar”
Büyükşehir Belediyesi olarak kadına bakış açılarının toplumun tüm kesimleri tarafından iyi bilindiğini aktaran Seçer, Türkiye’nin ilk Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’nin kendisinin Başkan olmasının ardından Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulduğunu hatırlattı. Bu daireyi kurmaktaki amaçlarının; kadınların, çocukların ve ailelerin sorunlarıyla ilgilenen, özellikle onlara ait bir birim olması olduğunu vurgulayan Seçer, “Bu işi daha ciddi, derinlemesine ve etkin yapalım istedik. Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin hiçbir işi günü kurtarmak için değildir. Mersin Büyükşehir Belediyesi yaparsa en iyisini, en kalitelisini yapar. Halkın gözünü boyamak için değil, netice almak için yapar” diye konuşarak, kadınların yaşamın her alanında daha fazla rol almaları için çalıştıklarını ve bundan sonra da bu yönde çalışmaya devam edeceklerini kaydetti.
“Kalbimizle sizlerin sevgisiyle çalıştık”
Mersin Büyükşehir’in kentte yaşayan herkesin belediyesi olduğunu vurgulayan Seçer, yapılan hizmetlerin de halkın vergisiyle yapıldığını belirterek, “Biz emanetçiyiz. Sizlerin vergilerinden gelen payı sizler için harcamakla mükellefiz. Şimdi seçimlere gidiyoruz. Çalıştıysak seçimin neticesi belli ve kazanacağız demektir. Biz güveniyoruz. Çünkü gece gündüz kalbimizle, sizlerin sevgisiyle ve memleket aşkıyla çalıştık. Önümüzdeki 5 yıl da yine sizlerin desteğiyle, sizleri kalpten severek ve sizlere saygı duyarak hizmet etmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Kış: “Bu tarz projelerin Türkiye’nin birçok belediyesi tarafından örnek alınacağını düşünüyorum”
CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış, 8 Mart’ın ruhuna yakışır bir etkinlikte bir arada olduklarını vurgulayarak, Başkan Seçer’in 5 yılda Mersin’e çok önemli yatırımlar yaptığından söz etti. Kış, “Her yatırım, her proje değerlidir ama bazı yatırımlar, bazı projeler vardır ki çok daha değerlidir ve kalıcıdır. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımızı diğer belediye başkanlarından farklı kılan da budur. Başkanımız belediyenin kaynaklarını kullanırken bir yandan insana ve eğitime yatırım yaptı, bir yandan da gençlerimize ve kadınlara meslek öğreten projelere öncülük yaptı” dedi. Kış, “Kadın Ustalar Projesi’nin ve bu eğitimlerin Mersin ile sınırlı kalmayacağını ve Türkiye’nin birçok belediyesi tarafından da örnek alınacağını düşünüyorum” diye konuştu.
Bingöl: “Diğer belediyeler örnek almalı”
Konuşmasına 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak başlayan CHP Ankara Milletvekili Tekin Bingöl ise uzun süredir siyasetin içerisinde birisi olarak ilk kez bir belediyenin kadınlar için torna tesviye, kaynak, marangoz gibi ağır olarak nitelendirilen iş kollarında kurs açtığını gördüğünü söyledi. Diğer belediye başkanlarının bunu örnek alması gerektiğini dile getiren Bingöl “Kadın istihdamı için bu çok önemli” diyerek projede emeği geçenlere teşekkür etti.
Meral Seçer: “Kadınların her yerde olduğunu gösteren bu proje için teşekkür ediyorum”
Mersin’den Kadın Kooperatifi Başkanı Meral Seçer, tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutlayarak, “Bu merkeze daha önce gelmiştim ve bir kadın kursiyerimiz vardı. Kadın kursiyerimiz bayağı heyecanlıydı. Kendini tek gibi hissediyordu ama arkasından birçok kadın burada kursa başladı. Bir kadın olarak; kadınların sadece ev işinde, yemekte ve temizlikte olmadığını gösteren, kadının her yerde olduğunu gösteren bu proje için Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve bunu gerçekleştiren tüm ekibine çok teşekkür ediyorum” dedi.
Maya: “Mersinli Kadın Ustalar Projemiz’de kadınlara fırsat eşitliği yönünde destek sunduk”
Proje sunumunu gerçekleştiren Mersin Büyükşehir Belediyesi MERCEK Koordinatörü Gül Kadem Maya, ‘Kadınız her işe hakkımız var’ diyerek çıktıkları bu yolda sağlam zeminler oluşturarak ilerlediklerini vurgulayarak, “Mersinli Kadın Ustalar Projemiz’de kadınlara; kadın istihdamı ve fırsat eşitliği yönünde destek sunmayı hedefledik. ‘Kadınlar sadece teknik ofislerde ve hizmet sektöründe çalışır’ düşüncesinin dışına çıkarak sahada ve şantiyede kadınların çok güzel iş çıkaracağını hepimiz biliyoruz ve gördük. Kadınlar her yerde, elinin değdiği her şeyde kendi farkını yaratırlar. Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak kadının hakkını vereceği her işte eğitimli ve belgeli olması desteğiyle kadınları istihdama yönlendiriyoruz” diye konuştu.
Kursiyerden ‘memnuniyet’ sesleri yükseldi
Mersinli Kadın Ustalardan İnşaat Boyacısı Kursiyeri Nazlı Özer de Mersin Büyükşehir tarafından hayata geçirilen ‘Mersinli Kadın Ustalar Projesi’nde yer almaktan dolayı duyduğu gururu ifade ederek, bu projede yer almanın da bir ayrıcalık olduğunu kaydetti. Özer, Büyükşehir tarafından kursa gelebilmeleri için kendilerine sağlanan ulaşım imkânı için de teşekkür ederek, “Çok çalıştık, öğrendik ve usta kadınlar olduk. Mustafa Kemal Atatürk’ün her fırsatta dile getirdiği kadın-erkek eşitliği, Türk kadınının her an başarılı olabileceğini kanıtlamamıza vesile olduğu için Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Vahap Seçer’e teşekkürü bir borç bilirim” ifadelerini kullandı.
Sağlam: “Bu proje kadınları yüreklendiriyor”
Alçı-Sıvacı Kursiyeri Sağlam da, bu kursu Büyükşehir’in Teksin uygulamasından gördüğünü anlatarak, köy evinde tamirle ilgili yaşadığı sıkıntılara değindi ve bu sıkıntıları gidermek için kursa başlama kararlılığı gösterdiğini anlattı. Sağlam, “Eğitim sonunda istihdam garantisi sağlanacak olması da öğrendiklerimizi ekonomik kazanca çevirebilmek adına çok önemli ve kadınları daha da fazla yüreklendiriyor. Eğitim ve gelişim kurslarının çoğalarak daha fazla kadına ulaşacağını, fayda sağlayacağını umut ediyoruz” dedi.
Önyargılar bu projeyle birer birer kırıldı
Mobilya Kursiyeri İpek Harma ise evde hobi olarak başladığı işleri Büyükşehir’in MERCEK’lerinde yer alan kursa gelerek daha da genişlettiğini anlattı. Harma, “Bu kursa gelip makine kullanmayı öğrenince, ortaya güzel ürünler çıkartınca çok mutlu oldum. Aslında buraya gelirken ön yargılıydım. Çünkü kadınların bu sektörde ne kadar başarılı olabileceği konusunda kuşkularım vardı. Bu kuşkularımdan ve ön yargılarımdan MERCEK ekibi ve öğretmenlerimiz sayesinde tamamen kurtuldum. Siz kadınlar aklınıza koyduğu her şeyi yapabilecek güçtesiniz, gününüz kutlu, yarınlarınız umutlu olsun” diye belirtti.
Artık: “Ben bir kadın olarak ve bir Mersinli olarak çok gururluyum”
Makine Bakım-Onarım Kursiyeri Selcan Artık ise Kazanlı’dan kursa geldiğini ifade ederek, kursa gelirken ulaşım anlamında da hiçbir sorun yaşamadığından söz etti. Artık, “Evde eşimin ve oğlumun sohbetinde süreki ‘tamir’ konusu vardı. Ben de; ‘Neden ben makine bakım onarımcı olmayayım?’ dedim. Ben de olmayı istedim ve başardım. Sanki burada yıllarca çalışmış gibiyim. Her zaman Vahap Başkanımız sayesinde yolumuzun açık olacağına inanıyorum. Her zaman başarısının devam etmesini istiyorum” dedi.
Öz: “Hikâyemin bütün kadınlara cesaret vermesini istiyorum”
Tırmıl MERCEK Kaynak Kursu’ndan mezun olan Sevgi Öz projeyi kızının öğretmenlerinden duyduğundan bahseden Öz, “‘Neden benden de kaynakçı olmasın?’ dedim ve MERCEK’e başvurdum. Sadece bir ‘erkek işi’ değil, ‘kadın işi’ de olabileceğini düşünerek bu yola çıktım. Bazı önyargılarım vardı ve çevreden gelebilecek eleştiriler beni tedirgin ediyordu. Benim kaynak kursuna katacağımı öğrenen çevredeki bazı kişiler, bu kursun erkeklerin işi olduğunu ve benim başaramayacağımı söyleyerek bunu dalga konusu bile yaptılar. Kararlılığımı görenler, sonunda beni takdir ettiler. Aslında ben bu yaştan sonra bir meslek sahibi olabileceğimi pek düşünmüyordum. Ama ‘iyi ki gelmişim, iyi ki öğrenmişim ve bu mesleğe sahip olmuşum’ diyorum” dedi.
Mersin Büyükşehir’de işe başladığından ve Büyükşehir’in ilk kadın kaynak ustası olmanın da gururunu yaşadığından bahseden Öz, “Hikâyemin bütün kadınlara çok cesaret vermesini istiyorum. Yapabilirsiniz. Toplumlar kadınları yanına aldığı sürece daha güçlü olacaktır. Her alana hatta dünyaya kadın eli değmelidir. Mustafa Kemal Atatürk’ün çok güzel bir sözü vardır; ‘Yeryüzündeki her yere kadın eli değmeli.’” İfadelerini kullandı.
Boğa: “Kadınlar çok güçlü, isterlerse her işi yapabilirler”
Kursların kendilerinin gelişmesine çok büyük katkıları olduğunu kaydeden kursiyer Katibe Boğa, “Kadınlar isterse her işi yapabilir. İstihdam garantili kurslar olduğu için kurs sonrası iş bulma konusunda endişelenmiyorum” diyerek Mersinli kadınlara “Kadınlar çok güçlü, isterlerse her işi yapabilirler” dedi. Boğa, destekleri için de Başkan Seçer’e teşekkür etti.
Demirkaya: “Mesleğin cinsiyeti olmaz”
Üniversitede iç mekan tasarımı okuduğunu kaydeden kursiyer İnci Demirkaya, “Başkanımızı ve sevgili eşi Meral hanımın yaptığı çalışmaları özellikle kadın ve çocuklar için yaptığı çalışmaları çok onaylıyor ve tasvip ediyorum” diyerek, kursları güvenilir bir ortam olduğu için tercih ettiğini kaydetti. Meslekte cinsiyet ayrımı olmayacağını kaydeden Demirkaya, “Hem zeka hem de yetenek işidir. Kabiliyeti olan varsa kendine güveniyorsa gelsinler. Bence kendinize bir güvenin. Kendinizi karşınızdakinden asla küçük görmeyin” sözlerine yer verdi.
Konuşmaların ardından Başkan Seçer ve eşi Meral Seçer, kadınların eğitim aldığı ve birer usta olarak ayrıldığı eğitim merkezini inceleyerek, eğitim gören kadınlarla bir araya geldiler. Program, toplu fotoğraf çekimin ardından sona erdi.
|