İyilik Gemisi Gazze için yola çıktı

Tarih: 7 Mart 2024 Perşembe 18:07

Mersin’den, 31 farklı bağışçı ve sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla hazırlanan 2 bin 737 tonluk insanı yardım malzemesini Gazze halkı için yola çıktı.

 

Türk Kızılay'ın koordinesinde Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) başta olmak üzere, 31 farklı bağışçı ve sivil toplum kuruluşunun katkılarıyla hazırlanan 2 bin 737 tonluk insanı yardım malzemesini Gazze halkına ulaştıracak olan ve bugüne kadar gönderilen yardımların en büyüğünü taşıyan 7'nci iyilik gemisi, Uluslararası Mersin Limanı'ndan Mısır'a uğurlandı. 
Liman yerleşkesindeki gemi uğurlama töreninde Kızılay Türk Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı hazır bulundu. Gazze'ye bugüne kadar 12 uçak ve 6 insanı yardım gemisinin gönderildiğini belirten Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, Gazze'de şu an büyük bir insanlık dramının yaşadığını belirterek, "Gazze biliyoruz ki hepimizin gönlünde bir yara. Gözümüzü kapatıyoruz gözümüzün önünde oradaki çocukları görüyoruz, kadınları görüyoruz. Bir şeyler yapmak istiyoruz, oraya ulaşabilecek miyizin endişesini yaşıyoruz. Tabi ki yapabildiklerimiz yapamadıklarımız var. Ateşkesin olması için kuvvetli bir şekilde savunuculuk işini devam ettirmekle birlikte bugün Gazze’nin en fazla temel ihtiyaç maddelerine ihtiyaç duyduğunu bildiğimiz bir günde en büyük gemimizi uğurlamanın heyecanını yaşıyoruz. Bugüne kadar 12 uçak gitti Türkiye’den, 6 tane gemi gitti. Bugün arkamızda gördüğünüz uğurlamaya hazırlandığımız gemi bugüne kadar ki yardımların belki en büyüğünü ifade edecek. Çünkü 2 bin 700’ü tonu aşan kapasiteye sahip bu gemi. İçinde çok kıymetli emanetlerimiz var. Burada MÜSİAD Başkanımız var kendisi anlatacaktır ama MÜSİAD Ramazan öncesi anlamlı bir kampanya başlattı ve ramazanda hazır gıda ile  yüklü paketleri göndermekle ilgili bir yüklü bağış gerçekleştirdi. O emanetlerimiz var içeride. 110 bin gıda kolimiz, 620 ton un, 14 tırlık bir su maden suyu, kıyafetler, mobil mutfaklarımız var. Bu mobil mutfaklarımız 5 bin kişiye sıcak yemek çıkartma kapasitesine sahip mobil mutfaklarımız. Ve burada aslında arkada gördüğünüz büyük branda da gördüğünüz 31 farklı kurumsal bağışçı ve sivil toplum kuruluşunun emanetini taşıyor bu gemi. Bu gemi Kızılay’ın gemisi değil bu gemi bir iyilik gemisi, bu gemi Türk halkının şefkatini, yardımseverliğini, duasını, iyiliğini taşıyor. Ve bizler de bu iyiliğin emanetçileri olarak gözümüz gibi bakarak üç günde ilk önce Mısır El-Ariş Limanı’na oradan tırlara yüklenerek Gazze’ye bu emanetlerin ulaşmasını sağlayacağız" dedi. 
Prof. Dr. Meriç, aynı geminin yeniden Gazze'ye yardım ulaştıracağına dikkat çekerek, "Bir güzel haberim daha bu yardımların da tabi ki uzun süreli ve sürekli yapılması son derece önemli. Bu gemi gidip boşaldıktan sonra aynı gemi yani en büyük kapasitedeki gemi tekrar yüklenecek ve tekrar gönderilecek. Ben burada Mısır Büyükelçimizin selamıyla bir mesaj vermek istiyorum. Mısır Büyükelçimiz diyor ki bakın bizim gözümüzün önünde inanılmaz büyük bir trajedi yaşanıyor. Siz bunu kameralarda görürken dayanamıyorsunuz biz gerçeğine dayanamıyoruz. Ben devletimden, Türk halkından en az 15 günde bir gemi bekliyorum buraya diyor. Buranın ihtiyacı çok fazla oraya tüm giden emanetlerinizin de sonuna kadar takipçisi olacağımızdan lütfen şüpheniz olmasın. Büyükelçimizle beraber Kızılay ekiplerimiz orada bu gemiyi karşılayacaklar, tırlara yüklenecek ve Refah Kapısı’ndan içeriye kadar uğurlayacaklar. Yine 1995’ten beri Gazze’deyiz biz aslında biz Türk Kızılay’ı olarak. Orada delegasyonumuzdan kalan yerel personelimiz var 5 tane. Günlük bin sıcak yemek çıkarıyorlardı. Ramazan itibariye bunu 5 bine çıkartıyoruz kapasite olarak. Hem yardımlarımız hem yemeklerimiz dağıtılmaya devam edilecek. Ben şunu vurgulamak istiyorum. Ramazan’ın başındayız ramazan yardımlaşma ayı ramazan iyilik ayı ramazan birbirinin yoksunluğunu yokluğunu anlama ayı. Biz burada iki büyük temel operasyonu birlikte yürüteceğiz. Bütün halkımızla beraber. Bunlardan biri deprem bölgesi. Gemiyi uğurladıktan sonra Hatay’a gideceğiz. Hatay’da belki de sizlerin katılımıyla ramazan kampanyamızı başlatacağız. Deprem bölgesindeki ihtiyaçlar çok farklı, Gazze’deki ihtiyaçlar çok farklı. Biz aslında başımızda bir devletin olmasının ne kadar önemli olduğunu görüyoruz bu Gazze olayında tekrar tekrar. Gazze’de şu an insanlar açlıktan ölüyor, Gazze’de şu anda insanlar suya ilaca ulaşamıyorlar, yaşam mücadelesi veriyorlar. Biz bir taraftan deprem bölgesindeki vatandaşlarımızın elini bırakmayacağız, orada yine sofralar kuracağız, büyük iftar sofraları, şenlikli ramazan geceleri, sahur geceleri yaşayacağız. Ama bir taraftan da Gazze’ye de biz sizi unutmadık demeye, en azından yardımlarımızı göndermeye devam edeceğiz. Ve bir taraftan da çok yüksek sesle diyeceğiz ki yeter! Bir savaşında onuru olması lazım, uluslararası insani hukuka uygun olarak yürütülmesi lazım, sivillerin, kadınların, çocukların hedef alınmaması lazım. Dolayısıyla biz bu dram devam ettiği müddetçe ilk olarak bu gemilerle insani yardım malzemeleri ama kalıcı ateşkes sağlandıktan sonra gazze’nin yeniden imarı noktasında tüm mazlumlara kucak açan bir ülkenin evlatları olarak orada hizmet etmeye devam edeceğimizi ifade etmek istiyorum" diye konuştu. 
MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı da, Gazze'ye bir iyilik gemisini uğurlamanın mutluluğunu yaşadıklarını kaydederek, "Gazze'de hakikaten yaşanan sorun, sadece İslam dünyasını değil, insanlığın vicdanını, insan olan herkesin vicdanını kanatan çok büyük bir trajedi çok büyük bir dram yaşanıyor. Bizler Türkiye' deki yaşayan bütün insanlar, inanıyorum ki bu dram karşısında büyük bir acı yaşıyorlar, büyük bir belki de oraya bir şeyler yapamamanın hüznünü, ezikliğini yaşıyorlar. Bizlerde MÜSİAD'lı iş adamları olarak, Kızılay Başkanımızla bir kontak kurarak, Gazze'ye bir yardım noktasında bir gıda kolisi hazırlamak istediğimizi ilettik. Sağ olsunlar onlarda kabul ettiler. Çok şükür bugün bu gemide 75 binin üzerinde, paketin olduğu ve her paketin içinde de 28 tane hazır ürünün olduğu, hazır pişmiş,  içinde çorba, nohutlu pilav, bulgur pilavı, etli kuru fasulye, çeşitli Türk mutfağının gıdalarının olduğu ki bunlar Gazze'deki kardeşlerimizin yemesine uygun şartlarda hazırlandı ve açılıp hazır bir şekilde tüketilmeye, hiç ısıtmaya gerek kalmadan pişirilmeye gerek kalmadan tüketilmeye hazır, ürünler var içerisinde dolayısıyla bu 75 bin gıda kolisinin, inşallah, devamını da yine bu ayın sonlarına doğru gidecek sekizinci iyilik gemisinde, en az 75 bin gıda kolisini de hazır edeceğimizi, tekrar burada vurgulamak istiyorum. Ayrıca yine o gemide iki tane tam donanımlı Ambulans da koymak istiyoruz" ifadesini kulllandı.
MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, iyilik kervanına herkesimden insanın katılması çağrısında bulunarak, "İyiliği çoğaltmamız lazım. Orada gerçekten, çok büyük bir dram, bir trajedi yaşanıyor. Ben sizlerin vesilesi ile bütün duyarlı iş adamlarımıza yardım kuruluşlarımıza seslenmek istiyorum. Dolayısıyla orayı dualarımızda unutmuyoruz. Oradaki kardeşlerimize destek maiyetinde şu anda gıda gidiyor yarın belki inşallah barış, ateşkes sağlanır. Bölgeye huzur güvenlik gelir. Ondan sonra da oranın inşası noktasında da yardımlarımızı arttırarak devam ettirelim, hep birlikte ettirelim. Bu arkamızda ki gemide asılı pankartta ismi yazılı bütün yardım kuruluşlarına ben de çok teşekkür ediyorum. Allah da onlardan razı olsun. İnşallah bu geminin vesilesi ile keşke bu gemide benimde yardımım, bağışım, gıda kolim olsaydı diyenlere, şimdiden duyuralım bu geminin devamı gelecek inşallah, Kızılay'ımız en az ayda bir belki on beş günde bir yardımların gelişlerine bağlı olarak bu gemiler hareket etmeye devam edecek. Burada da bütün hayırsever iş adamlarını bu gemiye, iyilik gemisine birer koli en azından bırakmalarına ben tavsiye ediyorum. Bu vesile ile teşvik ediyorum. Ramazan ayı geliyor ramazan inşallah huzur, barış getirsin diyorum. Ramazan ayı iyilik ayı, paylaşma ayı, bölüşme ayı inşallah oradaki kardeşlerimizin yüzü bir nebze olsun güler çok büyük acılar yaşıyorlar, hepimiz çok üzülüyoruz. İnşallah bu vesileyle yaptığımız bu mütevazi katkı onların yaşamlarını bir nebze olsun kolaylaştırır. Ben tekrar Müsiad'ımıza güvenip bu kampanyaya destek veren bütün bağışçılarımıza, huzurlarınızda şükranlarımızı sunuyorum. Son olarak şunları da söylemek istiyorum bazı kafa karışıklıkları var. Biz yaklaşık bir ay evvel Kızılay başkanımızın katıldığı bir Müsiad'da bir yemek programı yapmıştık orada, Türkiye Cumhuriyeti Kahire Büyük Elçisi de katıldı. Dolayısıyla burada giden yardım kolileri evet maalesef İsrail'in denetiminden geçiyor. Ama o denetimde sıkıntı olmayan ürünler gidiyor zaten. Kızılaymızı çok iyi biliyor hangi ürünler ürünleri alıyorlar, almıyorlar. Dolayısıyla buradan giden tüm gıda kolileri sorunsuz bir şekilde Gazze'ye giriş yapıyor, bununda hem Büyük Elçimizden hem de Kızılay başkanımızdan teyit aldık. Dolayısıyla, belli bir kontrolden geçerek Gazze'nin içine giriyor. Ben tekrar Ramazan ayı vesilesi ile oradaki kardeşlerimize bir an önce barış, huzur dolu günler diliyorum" şeklinde konuştu. 


Etiket: mersin, kızılay, müsiad,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA