Çektiği fotoğraf adını literatüre yazdırdı

Tarih: 25 Ocak 2024 Perşembe 16:55

Mersin’in Anamur ilçesinde Coğrafya Öğretmeni Nezvat Çağlar, fotoğraf çekme tutkusu ile çıktığı doğa gezisinde fotoğrafladığı bölgeye özgü ters lale ile adını literatüre ’Fritillaria Nevzatcaglari’ yazdırırken bilimsel makalelere konu olup, bölgenin endemik tür sayısına da katkıda bulundu.

 

Mersin'en Anamur ilçesinde yaşayan Coğrafya Öğretmeni Nevzat Çağlar, geçtiğimiz yıl mart ayında doğaya fotoğraf gezisine çıktı. Gezisi sırasında bölgeye özgü Anamur Lalesi'nin fotoğraflarını çekti. Ev döndüğünde fotoğraflarını flora grubunda paylaştı. Fruptaki fotoğrafı gören Ege Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Hasan Yıldırım, bunun yeni bir bitki olabileceğini belirterek, Nevzat Çağlar'a tavsiyede bulunup yeniden araziye giderek bitkiye ait örnekler toplamasını istedi. Bunun üzerine Nevzat Çağlar, bitki örneklerini toplayarak Prof. Dr. Hasan Yıldırım ile irtibat kurdu. Prof. Dr. Yıldırım'da örnekleri ters lale türleri konusunda uzman olan Aksaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehtap Tekşen'e göndermesini istedi. Bitkiyle ilgili bilimsel yayın Prof. Dr. Mehtap Tekşen, Resimli Türkiye Florası Bilim Editörlerinden Aşkın Öykü Çimen ve Prof. Dr. Hasan Yıldırım tarafından 22 Ocak 2024'de Taxonomik Botanik Dergilerinden Annales Botanici Fennici'de "Fritillaria Nevzatcaglari" ismi ile yayınlanarak bilim dünyasına yeni bir terslâle türü olarak tanımlamasını sağladı. 
Anamur Lalesi, Fritillaria nevzatcaglari ilgili yaşadıklarını sosyal medya hesabından paylaşan Nevzat Çağlar, şunları söyledi:
"Geçtiğimiz yıl mart ayında fotoğrafını çektiğim bir terslale türü bitkinin fotoğraflarını Flora grubunda paylaştım. Fotoğraflarımı inceleyen Ege Üniversitesi’nden sayın Prof. Dr. Hasan Yıldırım hocamız, bunun yeni bir bitki olabileceğini belirtmesi ve kendisinin tavsiyeleri ile araziye tekrar giderek bitkiye ait örnekler topladım. Bitkiye ait örnek ve fotoğrafları Hasan hocamızın yönlendirmesiyle ters lale türleri konusunda uzman olan Aksaray Üniversitesi’nden sayın Prof. Dr. Mehtap Tekşen’e gönderdim. Bitkiyle ilgili bilimsel yayın Prof. Dr. Mehtap Tekşen, Resimli Türkiye Florası Bilim editörlerinden Aşkın Öykü Çimen ve Prof. Dr. Hasan Yıldırım tarafından 22 Ocak 2024’de taxonomik botanik dergilerinden Annales Botanici Fennici'de "Fritillaria Nevzatcaglari" ismi ile yayınlanarak bilim dünyasına yeni bir terslâle türü olarak tanımlanmıştır. Bitkiye ismimi vererek beni gururlandıran kıymetli hocalarımıza teşekkür ederken, emeklerine sağlık diyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Anamur Lalesi, doğup büyüdüğüm Anamur’a ve ülkemiz florasına hayırlı olsun"


Etiket: mersin, nevzatçağlar,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA