Mersin’de ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü iş birliğinde öğrencilere yönelik verilen ‘Çevre, Deniz ve İklim’ eğitimlerinden 2500 öğrenci yararlandı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı ile ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü iş birliğinde öğrencilere yönelik verilen ‘Çevre, Deniz ve İklim’ eğitimlerinin 2023 dönemi başladı. 2019’dan bu yana devam eden eğitimlere, yaklaşık 2 bin 500 öğrenci katıldı.
Çocukların çevre bilinci ile büyümesi, farkındalık kazanması, yaşadıkları gezegene ve çevreye duyarlı olmaları için verilen eğitimler, her yıl Kasım ayında başlıyor. Kentin farklı okullarından öğrenciler, ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’ne gelerek eğitim alıyor. Tarsus’ta bulunan Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri ile başlayan eğitim, her Çarşamba yapılacak ve yıl sonuna kadar sürecek.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün konusunda uzman hocaları, araştırma görevlileri ve genç araştırmacıları tarafından verilen eğitimlerde, öğrenciler eğlenerek öğreniyor. Eğitimden çok güzel dönüşlerle ayrılan öğrenciler; deniz biyolojisi, iklim değişikliği, küresel ısınma, iklim değişikliğinin gezegene verdiği zararlar gibi birçok konuda detaylı bilgi sahibi oluyor.
Bitir: “Etkileşimli bir şekilde eğitim vermeye özen gösteriyoruz”
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde Araştırma Görevlisi ve doktora öğrencisi Betül Bitir, etkileşimli bir şekilde eğitim vermeye özen gösterdiklerini söyleyerek, “Öncelikle deniz biyolojisi ile başlıyoruz. Ardından burada koruma çalışmaları yaptığımız deniz kaplumbağaları, daha sonra iklim değişikliği ve deniz kirliliği üzerine atölyeler yapıyoruz. Uygulamalı deneylerle, onların daha iyi öğrenmesini sağlamaya çalışıyoruz” dedi. Çocukların eğitimleri çok sevdiğini kaydeden Bitir, “Çok güzel dönüşler oluyor. Aslında bu kadar kısa bir sürede böyle dönüşler olması bizi gerçekten şaşırtıyor. Gitmek istemeyenler oluyor, tekrar gelmek isteyenler oluyor. İlk başta ‘bilim insanı olamayız’ gibi düşünüp, daha sonra ilgilendiğini söyleyenler oluyor. Hem bizim, hem onlar için keyifli geçiyor” dedi.
Demir: “İklim değişikliğinin sonuçlarını deneylerle anlatmaya çalışıyorum”
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde doktora öğrencisi olan Yağız Demir, küçük deneylerle akılda kalıcı bilgiler verdiklerini belirterek, “Eğlenceli deneylerle çocukların ilgisini bilime çekmeye, onları merak ettirmeye yönelik çalışmalar yapıyorum. Gösterime başlamadan önce, ‘Aranızda bilim insanı olmak isteyen var mı?’ diye soruyorum. Başta çok fazla parmak kalkmasa da, gösterinin sonunda en azından birkaç bilim insanı olmak isteyen öğrenciyi görmek, onları biraz teşvik etmek mutlu ediyor” diye konuştu.
İklim değişikliğinin sonuçlarını deneylerle anlatmaya çalıştığını belirten Demir, “Küresel ısınmanın okyanuslara etkisi, okyanus sıcaklığının artmasıyla dünya nasıl etkilenecek? gibi soruların cevaplarını, eğlenceli bir şekilde anlatmaya çalışıyorum” dedi.
Savaş: “Eğitimlerimiz hem bilimsel, hem de toplumu bilinçlendirme amaçlı”
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nde Araştırma Görevlisi İrem Yeşim Savaş, seminer ve etkinliklerle ilgili bilgi vererek, “Türkiye denizlerini, buradaki endemik türleri ve deniz kaplumbağalarını tanımak, deniz kirliliğini anlamak gibi birçok farklı konuda hem seminerlerimiz, hem de küçük etkinliklerimiz oluyor. Buradaki eğitimlerimiz denizle alakalı, hem bilimsel hem de toplumu bilinçlendirme amaçlı yapılan eğitimler” ifadelerini kullandı.
Arslan: “Yıl sonuna kadar 150 öğrenciye eğitim verilecek”
Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı’nda proje uzmanı olarak çalışan Ayşenur Arslan, projenin 2019 yılından beri devam ettiğini söyledi. Arslan, “Eğitimlerle; deniz ve deniz canlılarını tanıtma, iklim değişikliğinin deniz canlıları üzerindeki etkisiyle ilgili farkındalık oluşturmayı, denizi koruma ve deniz kirliliğini önleme konusunda çocuklarda olumlu davranışlar geliştirmeyi planlıyoruz. Aralık ayı sonuna kadar 6 haftada 150 öğrenciye eğitim verilmesini planlıyoruz” dedi.
Arslan, Büyükşehir Belediyesi olarak çocuklara eğitim materyalleri hediye ettiklerini de belirterek, “Eğitim materyalleri olarak; çantalar, kitapçıklar, kalemlikler, laboratuvar önlükleri hazırladık. Bir de onların ulaşımlarını ve kumanya desteğini sağlıyoruz” diye konuştu.
“Çöp atanları görürsek onları nazikçe uyarmalıyız”
Eğitime katılan 8. sınıf öğrencisi Seyfullah Yıldızhan, eğitimde yaptıklarını anlatarak, “Kumsalı gezdik. Deneyle ilgili bilgiler, memeli ve memesiz hayvanları, en büyük balinanın mavi balina olduğunu, bazılarının yüzeye çıkıp nefes aldığını öğrendik” derken, aldığı eğitimden sonra insanları çevreye karşı duyarlı olmaları için uyaracağını söyleyerek, “Çöp atanları görürsek onları nazikçe uyarmalıyız. Yerde çöp görürsek biz gidip atmalıyız. Deodorant, parfüm gibi şeyler sıkmamalı ve fosil yakıtları kullanmamalıyız” dedi.
“Çok faydalı ve eğlenceli bir eğitim oldu”
Eğitimi çok sevdiğini söyleyen 8. sınıf öğrencisi Elif Nur Altay, “Öncelikle çok fazla şey öğrendim. Mesela deniz canlılarını öğrendik. Onların iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğini, iklim değişikliğini, geri dönüşümü ve çevre kirliliğini nasıl önleyebileceğimizi öğrendik. Deniz canlılarını tanıdık, çok faydalı ve eğlenceli bir eğitim oldu” ifadelerini kullandı. Altay, iklim değişikliğine karşı herkesi uyarmaya çalışacağını da söyleyerek, “Çünkü önlem alınmadığında, çok kötü sonuçlar doğurabiliyor. Herkesi bilinçlendirmeye çalışacağım” dedi.
“Çok güzel şeyler deneyimledim”
Sıla Akkış da eğitim alan öğrenciler arasındaydı. Eğitimin güzel geçtiğini söyleyen Akkış, “Bence çok eğlenceliydi, çok güzel şeyler deneyimledim. Buraya ilk defa geliyorum ve çok güzel bir yer olduğunu gördüm” dedi.
“Yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı”
Okuldakinden daha detaylı eğitim gördüklerini söyleyen Deniz Tekin de, “Herkesin bilinçli olması gerektiğini, bilinçli olanların olmayanları uyarması gerektiğini düşünüyorum. İklim krizini önlemek için, yenilenebilir enerji kaynakları kullanılmalı” ifadelerine yer verdi.
|