Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Güney Afrika’nın Mersin’in potansiyelini tanıdıkça ticaret hacminin de aratacağını söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) düzenlenen ‘Güney Afrika Cumhuriyeti Ülke Tanıtım Toplantısı’nda konuşan G. Afrika Ankara Büyükelçisi H.E. Ms. Bertha Dipuo Letsatsi-Duba, Mersin’in stratejik konumundan faydalanıldığı proje yatırımlarla, kentin ve iki ülke arasındaki ticaretin gelişmesine katkı sağlamak istediklerini söyledi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) Mersin ve Güney Afrika arasındaki ekonomik ilişkileri geliştirmek adına ‘Güney Afrika Cumhuriyeti Ülke Tanıtım Toplantısı’ düzenlendi. Mersin iş dünyasından firmaların katıldığı toplantıda, iki ülke arasındaki ticaret hacmi, ekonomik ilişkiler ve işbirliği yapılması gereken sektörler masaysa yatırıldı.
Toplantıya; G. Afrika Ankara Büyükelçisi H.E. Ms. Bertha Dipuo Letsatsi-Duba, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nden Siyasi Müşavir JF Frank Steyn, Güney Afrika Cumhuriyeti Mersin Fahri Konsolosu Numan Olcar ve Güney Afrika Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği’nden Ticareti İlişkilerden Sorumlu Büyükelçilik Personeli Sultan Onacak katıldı.
Büyükelçi: Mersin’in stratejik konumundan faydalanmak istiyoruz
G. Afrika Ankara Büyükelçisi H.E. Ms. Bertha Dipuo Letsatsi-Duba, toplantıda yaptığı konuşmasında, Mersin’in stratejik konumundan faydalanarak birlikte geliştirilebilecek proje yatırımlarla, hem kentin hem de iki ülke arasındaki ticaretin gelişimine katkı sağlanabileceğini söyledi. Büyükelçi, Güney Afrika’yı daha yakından tanıttıkları bu tarz ziyaretler ve toplantılarla, var olan ticaret hacmini geliştirerek ve çeşitlendirmek istediklerini kaydetti.
Güney Afrika ekonomisinin Afrika kıtasındaki en gelişmiş ülke ekonomisi olduğuna dikkat çeken Büyükelçi, rakamsal verilerle ülke ekonomisi hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Ticareti daha kolay hale getirmek için yaptıkları antlaşmalardan bahseden Büyükelçi, Afrika Kıtasal Serbest Ticaret Antlaşması ile ihracat potansiyelini artırdıklarını belirtti. Güney Afrika’ya yatırım yapmanın Afrika’yla ticaret yapmak anlamına geldiği ifade eden Büyükelçi, “Nasıl ki Türkiye, Ortadoğu’nun Avrupa’ya açılan kapısı ise, Güney Afrika da Afrika’ya açılan ilk kapıdır” dedi.
Güney Afrika’da, Türkiye’deki gibi serbest bölgelerin mevcut olmadığını ancak Özel Ekonomi Bölgeleri’nin bulunduğuna değinen Büyükelçi, Afrika’nın ana üretim merkezi olarak gösterilen Güney Afrika’nın canlı, gelişen bir pazara sahip olduğunu söyledi. Çok uluslu şirket varlığı, genç dinamik insan gücü ile yatırımcılara küresel pazarlara erişim sağladığına işaret eden Büyükelçi, doğal kaynak bolluğu, ileri finans hizmetleri ve bankacılık sektörü ile de ticarette kolaylık sağlandığını kaydetti.
Sektörlerin yapısına bakıldığı zaman yeşil ekonominin ön plana çıktığını aktaran Büyükelçi, rüzgar enerjisi, enerji depolama alanlarında Mersinli şirketlerin yatırım yapabilecekleri alanlar olduğunu ifade ederek, “Kaynak tabanlı endüstriler maden, tarım, deniz ekonomisi gibi, servis sektörü petrol ve doğal gaz, gemi yapımı onarımı, film gibi, üretim alanında otomotiv, deri ve ayakkabı, hazır giyim tekstil, kozmetik ve çabuk tüketim geliyor. İleri teknolojik üretimde ise plastikler, elektronikler, beyaz eşya ve havacılık geliyor” şeklinde konuştu.
Çakır: Güney Afrika Mersin’in potansiyellerini tanıdıkça, ticaretimiz artar
Mersin ve Güney Afrika’nın her iki tarafı da memnun etmeyen bir ticaret hacmine sahip olunduğuna dikkat çeken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, toplamda yaklaşık 10 milyon dolarlık bir ticaret hacmi ile karşılıklı hiç yatırımın olmadığını bildirdi.
Ancak iki ülke arasında samimi ilişkilerin ve dostluğun olduğuna da değinen Çakır, “Güney Afrika Mersin’in potansiyellerini tanıdıkça, Mersin de Güney Afrika’nın potansiyellerini tanıdıkça karşılıklı yatırımlar artar, ticaretimiz artar” dedi.
Mersin’in, Afrika’nın Kuzey Yarım Küreye ulaşmasında önemli bir köprü olabilecek lojistik imkanlara sahip olduğunu söyleyen Çakır, “Mersin, yumuşak iklimi, su kapasitesi ve bereketli toprakları ile önemi bir tarım-gıda kentidir. Yükselen güçlü bir sanayi kentidir. Ham maddeyi işleyebilen, nitelikli insan gücüne ve teknolojiye sahiptir. Dış Ticarette İstanbul’dan sonra en büyük ikinci bölgedir. Akdeniz’de Türkiye’nin büyük limanıdır” diye konuştu.
|