Rahip Krallar diyarında pekmez zamanı

Tarih: 8 Ekim 2023 Pazar 14:39

Mersin’in Silifke ilçesine 30 kilometre, kent merkezine uzaklığı ise 104 kilometre olan Rahip Krallar diyarı olarak bilinen tarihi ve turistik Uzunçaburç’ta ’Kırsal Mahalle Buluşmaları’ kapsamında gezi düzenlenirken, katılımcılar köylülerin pekmez yapma şölenine tanıklık etti.


 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı tarafından düzenlenen ve merkezde yaşayan kadınlarla kırsalda yaşayan kadınları buluşturan ‘Kırsal Mahalle Buluşmaları’ nın bu haftaki gezi durağı, tarihi ve doğal güzellikleriyle dolu Silifke ilçesi oldu. Uzuncaburç Mahallesi’nde önce üzüm hasadına eşlik eden kadınlar, yöre halkının üzümden geleneksel yöntemlerle elde ettiği pekmez yapımını izledi. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi’ne bağlı üretici stantlarının da yer aldığı etkinlikte; üzüm, pekmez, ceviz, kekik ve el emeği ürünler sergilenerek satışa sunuldu. Bölgeye özgü doğal lezzetleri inceleyen ve tadına doyamayan kadınlar, hem tarihi hem doğal güzelliğiyle Silifke’ ye hayran kaldı.
SERT: BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ OLARAK KADININ ELİNDEN ÜRETİMİ DESTEKLİYORUZ
‘Kırsal Mahalle Buluşmaları’ kapsamında merkezden gelen kadınlarla, Silifke’nin Uzuncaburç Mahallesi’nde bir araya geldiklerini dile getiren Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı görevlisi Burcu Sert, "Mersin'den ve Tarsus'tan otobüslerle misafirlerimiz geldi. Uzuncaburç Mahallesi’nde üzüm hasadı yaptık. Hasattan sonra, geleneksel yöntemlerle pekmez yapım atölyesine geçtik. Misafirlerimizin birçoğu pekmez atölyesini ve pekmez yapımını ilk kez gördüler" diye konuştu.
Etkinlikte kadın üretici stantlarının da bulunduğunu kaydeden Sert, "Büyükşehir Belediyesi olarak hem kadının elinden üretimi destekliyoruz, hem de geziler düzenleyerek köyde yaşayan vatandaşlarımızın el emeği ile ürettiği ürünleri tanıtıp satışını ve onlara mali kaynak yaratma imkânı sağlıyoruz. Bu şekilde projelerimiz devam edecek" dedi.
PEKMEZ YAPIMINI İZLEYEN KADINLAR, DOĞAL ÜRETİMİN TADINA DOYAMADI
Geziye katılan kadınlardan Pınar Ateş; Silifke’nin havasının da, doğasının da, insanının da güzel olduğunu belirterek, "Burada pekmez yapımını izledik. Hepsi doğal ürün. Şehirden de bu ürünleri alıyoruz, ama bu tarz yerlerde daha doğal ve daha organik oluyor. Bu ürünlerin tanıtımının yapılmasının daha iyi olacağını düşünüyorum. Güzel ve keyifli bir gezi oldu" dedi. 
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın düzenlediği etkinliklere sık sık katıldığını ifade eden Nurcan Akbaş, "Geçen yıldan beri, bizleri gezilecek yerlere götürüyorlar. Harika bir şey. Başkanımız Vahap Seçer’le tanışmamış olanlar bile, O’na karşı büyük bir sempati duyuyor. Başkanımıza teşekkür ediyorum" dedi. 
Daha önce pekmez yapımını hiç görmediğini belirten Akbaş, “Bize her sene Toroslar’ dan pekmez geliyor, ama nasıl yapıldığını görmemiştim. Bugün benim için ilk oldu. Harika bir deneyimdi. Pekmezler de çok güzeldi, tadı damağımızda kaldı. Bu tür etkinliklerle, birebir üreticiyle muhatap olmak, direkt ürünleri onların elinden almak ve tatmak çok özel şeyler. Bunların karşılığı parayla ödenemez. Muazzam bir değer" şeklinde konuştu.
İLK KEZ GÖRDÜ
30 senedir Tarsus’ta yaşayan ve ilk kez Silifke’de kırsal mahalleleri gezdiğini söyleyen Zühal Çetin, "Ben de köylüyüm, ama pekmez yapımını ilk kez gördüm. Bağımız olmadığı için, daha önce televizyonda görmüştüm. Bana çok değişik geldi, güzeldi. Büyükşehir Belediyesi gerçekten harika. Yalnızca Tarsus halkı değil, Mersin halkı da çok mutlu" ifadelerini kullandı.

TARİHİ
Diokaesareia Kenti Seleukos İmparatorluğu döneminde bir tapınak merkezi ve Olba Tapınak Devletinin parçasıydı. Kent Roma İmparatorluğu eline geçtikten sonra, MS 72 yılında İmparator Vespasianus (69-79) kenti Olba devletinin 4 kilometre uzaklıktaki merkezinden ayırarak ayrı bir kent haline getirdi. Kentin kendi parasını basma hakkı vardı. Roma İmparatorluğunda Hristiyanlık kabul edildikten sonra ise kentteki Helenistik tapınakların bir bölümü kilise haline getirildi ve kent bir piskoposluk merkezi oldu. Kilikya bölgesinin Arapların eline geçmesinden sonra kent terk edildi. Osmanlı İmparatorluğu döneminde örenlerin hemen doğusunda yeniden bir yerleşim yeri oluştu ve bu beldeye ören yerindeki Helenistik kuleden esinlenerek "Uzuncaburç" adı verildi. Günümüzde Uzuncaburç hem beldenin hem de ören yerinin adıdır. 


Etiket: mersin, silifke, uzuncaburç,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA