Olba tarihi yeniden yazılır mı?

Tarih: 14 Ağustos 2023 Pazartesi 19:03

Mersin’in Silifke ilçesinde 2010 yılından bu yana kazı çalışmaları devam eden kazı çalışmalarında 2’inci yüzyıla ait heykeller bulunurken arkeolojik çalışmalara yeniden ışık tutması bekleniyor.

 

Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Silifke ilçesine bağlı Ören Mahallesi'nde bulunan Olba Antik Kenti'nde incelemelerde bulunurken kazı sırasında bulunan eserler bölge tarihinin yeniden değelendirilebileceği söyleniyor.
Vali Ali Hamza Pehlivan, Silifke ilçesinde Ören Mahallesi'nde bulunan Olba Antik Kentinde incelemelerde bulundu. İncelemede Vali Pehlivan'a; Silifke Kaymakamı Abdullah Aslaner, Silifke Belediye Başkan Vekili Eyüp Arslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Arif Abalı ile Akdeniz Kent Konseyi Başkanı ve Eğitime Destek Platformu Akdeniz Bölge Sorumlusu Mustafa Erim eşlik etti. Vali Pehlivan, anıtsal çeşme içerisinde bulunan kazı çalışmalarına bir süre de eşlik etti ve sürdürülen kazı ve restorasyon çalışmaları hakkında Doç. Dr. Yavuz Yeğin'den bilgiler aldı.
Vali Pehlivan, yapmış olduğu incelemenin ardından yapmış olduğu açıklamasında; "Şu anda Silifke İlçemizin Ören Mahallesi'nde bulunan Olba Antik Kenti'ndeyiz. Burada uzun süreden beridir devam ettirilen çalışmalar hakkında kazı başkanımız ve ekibinden bilgiler aldık. İlimiz genelinde 1.642 tescilli kültür varlığı bulunmaktadır. Tescilli varlıklar içerisinde arkeoloji sit alanları da önemli bir yer tutuyor. Nitekim 841 ayrı tescilli arkeolojik sit alanımız var. Bunların 10’unda fiilen kazı çalışmaları yürütülüyor. Şu anda içinde bulunduğumuz ve Uzuncaburç Antik Kentinin yanında bulunan Olba Antik Kenti de bunlardan birisidir. Silifke İlçemiz, tarihi arkeolojik sit alanlarıyla da ön planda olan bir ilçemizdir. Olba Antik Kentinde geçtiğimiz günlerde yapılan kazılar neticesinde milattan sonra 2. yüzyıla ait heykeller bulundu. Bu heykellerden biri giyimli bir kadın figürüne ait. Aynı zamanda; üzerinde bir savaşa uğurlama anının ve başka bir anın canlandırılmasının bulunduğu 2 adet daha friz parçası bulundu. Ayrıca bu kazılarda sütun başları ve diğer yapısal unsurlar tespit edilerek ortaya çıkartıldı" dedi.
Olba Antik kentinde 2010 yılından bu yana kazı çalışmalarının devam ettiğini belirten Vali Pehlivan, "Öncelikle, tiyatro yapısının olduğu alanda yoğunlukla kazı çalışmaları sürdürülmüşken, son dönemde arkamızda bulunan anıtsal çeşmede kazı çalışmaları başladı ve şu anda da devam ediyor.  Buralardan ortaya çıkarılan tarihi eserlerin ilk önce laboratuvarlara sevki sağlanıyor. Eserler üzerinde gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra, eserleri korumaya ve konservasyonlarına yönelik çalışmalar yapılıyor.  Devamında da eserlerin restorasyonunun projesi hazırlanarak, bu projelerin kuruldan geçmesi sağlandıktan sonra da sergilenir hale geliyor. Ayrıca verdikleri desteklerinden dolayı Kültür ve Turizm Bakanlığımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu. 
Vali Pehlivan, Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de sayısız tarihi eserlerin bulunduğunu kaydederek, "Bunlarla ilgili çalışma yaparak bunların gün yüzüne çıkartılmasını sağlamak, yerli ve yabancı ziyaretçiler tarafından buraların tanınmasını, bilinmesini, öğrenilmesini sağlamak da hepimize düşüyor. Bir yandan bilimsel çalışmalar, bir yandan da buraların gün yüzüne çıkartılması ve tanıtılmasıyla ilgili tanıtım çalışmaları bundan sonra sürdürülecek. Biz de bütün paydaşlarımızla birlikte Mersin Valiliği olarak bu çalışmaların yakından takipçisi olacağız. İğneyle kuyunun kazılmasındaki gibi hassasiyet gerektiren bu ve benzeri çalışmalarda emeği geçen hem akademisyenlerimize hem görev alan herkese ayrı ayrı teşekkür ediyorum" ifadesini kullandı.


Etiket: mersin, silifke, olbaantikkenti,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA