Mersin’in Tarsus ilçesinde vatandaşlar tarafından bulunan ve uçmayan Kerkenez, görevliler tarafından teslim alınarak koruma altına alındı.
Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarsus Doğa Parkı’nda, yaban hayvanları da şifa bulmaya devam ediyor. Tarsus merkeze bağlı Kırklarsırtı Mahallesi’nde bitkin halde bulunan ve yırtıcı bir kuş türü olan Kerkenez, Tarsus Doğa Parkı’nda koruma altına alındı.
Vatandaşlardan ihbar geldi
Kırklarsırtı Mahallesi’nde ağaçlık alanda yerde yatan Kerkenezi bitkin vaziyette gören vatandaşlar, durumu Büyükşehir Belediyesi İtfaiye ekiplerine bildirdiler. İtfaiye ekipleri ise söz konusu alana giderek, bitkin haldeki Kerkenezi alıp kafes içerisine koyarak, Tarsus Doğa Parkı’nda bulunan veteriner kliniği personellerine teslim ettiler.
Güngör: “Doğaya bırakmak üzere beslemelerimizi yapacağız”
Tarsus Doğa Parkı Veteriner Sağlık Teknikeri Ümit Güngör, “Kırklarsırtı Mahallesi’nden gelen ihbar üzerine, İtfaiyeci arkadaşlarımızın bize hızlı bir şekilde ulaştırmış olduğu Kerkenezimiz, uzun süre aç ve susuz kalmasından dolayı bitkin bir halde bize ulaştırıldı. Yapmış olduğumuz kontrollerde herhangi bir yaralanma, darbe veya farklı bir bulguya rastlanılmadı. Güzel bir şekilde besledikten sonra, tekrar doğal ortamına bırakmak üzere kısa bir süre misafirimiz olacak” dedi.
Kerkenez
Kerkenez, gündüz yırtıcı kuşları takımından Doğangiller familyasına ait Doğan cinsi kuş türlerinden bazılarını kapsayan kuşlara verilen ortak isimdir. Tüm Eski Dünya'da bulunan Kerkenez, en yaygın gündüz yırtıcısıdır. İnsanların bulunduğu ortama uyum gösterdiğinden, dağlardan kırlara ve kentlerin ortasına kadar hemen her yere yuva yaparlar. Geniş bir alanı aralıksız tarar ve av bulmak için keşif uçuşuna çıkar; çok sayıda böcek ve kemirgeni avladığından avcı kuşların en yararlılarından biri sayılır. Kerkenez’in Afrika'da yaşayanları varsa da, Türkiye'de yaşayanlar çoğu yerli kuşlardandır.
|