Mersin’in coğrafi işaret almış ürünlerinde şefler ve şairler buluştu

Tarih: 2 Temmuz 2023 Pazar 12:25

Farkındalık yaratmak için düzenlenen ’Mersin’in Coğrafi İşaret Almış Ürünlerinde Şeflerle Şairlerin Buluşması’nda renkli görüntüler yaşandı.

 

Organizasyonunu Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi'nin yaptığı ve Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası, Tarsus Ticaret Borsası, Mersin Turizm Mezunları Derneği, Tarsus Aşçılar Derneği, Ekinci Kültür Sanat Derneği iş birliği ve destekleriyle düzenlenen 'Mersin'in Coğrafi İşaret Almış Ürünlerinde Şeflerle Şairlerin Buluşması' adlı etkinlik düzenlendi.
Mersin'in Coğrafi İşaretli Ürünleri için farkındalığı artırmayı hedefleyen etkinlik Marde Otel'de gerçekleşti. Oldukça coşkulu geçen etkinliğe Mersin Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, Mersin İl Kültür ve Turizm Müdür Yardımcısı Emel Gökbel, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meclis Başkanı Hamit İzol, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Uysal Yenipınar ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Yarış, Mersin Üniversitesi Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Öğr. Gör. Yazbahar Çetin Doğan, Mersin Turizm Mezunları Derneği Başkanı Öğr. Gör. Erdem Daşçı, İçel Sanat Kulübü Başkanı Fatih Alkar, akademisyenler, şefler, şairler ve konu ile ilgilenen vatandaşlar katıldı.

Farkındalığı artıran bu organizasyonun çok önemli olduğunu aktararak konuşmasına başlayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet İsmail Yağcı, "Bu tür etkinlikleri çoğaltmamız gerekiyor. Ben de Mersinliyim. Mersin'de büyüdüm. Coğrafi işaret almış bu ürünleri tüketerek büyüdüm. Kültür mirasımıza sahip çıkmamız gerekiyor. Bu etkinliği gerçekleştiren başta Turizm fakültemizin Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy'a ve tüm çalışma arkadaşlarını tebrik ediyorum." dedi. 

Ardından söz alan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, "Kendine bu yöreye ait hisseden biri olarak bu farkındalığı artıracak bu etkinlikten çok memnun oldum. Mersin'de yaşayan bizler böyle organizasyonlarla kentimizi daha da görünür kılmak zorundayız. Mersin bunu hak ediyor. Bu sıra dışı organizasyonlar bizi ulusal ve uluslararası platformlara taşıyacak. MTSO olarak Mersin Üniversitesi Turizm Fakültesi'yle ve dekanımızla uyumlu çalışmalar gerçekleştirdik, gerçekleştireceğiz. Bu kente hizmet eden herkesin yanındayız. Bu buluşmayı gerçekleştiren öncelikle dekan hocamıza ve tüm ekibe teşekkür ediyorum." dedi.

Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy da, "Turistik yer ve ürünlerimizi şiirlerle tanıtmak amacıyla fakültede şairlerimiz ile bir araya geldik. 'Şiirin Şehri Mersin' grubunu oluşturduk. Şu anda Mersin’de 344 turistik yer ve ürüne şiirler yazıldı, yazılıyor. Bu etkinliğin yapılmasında elimizi güçlendiren ilk şey şairlerimizden gelen şiirlerin çok kaliteli olmasıydı. Bu şiirlerden cesaret aldık. Bu şehrin marka ürünlerini bu şehre yaraşır bir şekilde, böyle bir organizasyonla yapmaya karar verdik. Sahip olduğu coğrafi konum ve iklimsel özellikleriyle; coğrafi işaretli ürünlerin gelişmesine avantaj sağlayan Mersin, şanslı bir ildir. Kaynağını Mersin’den alan coğrafi işaretli ürünlerimiz; çevresi, tarihi, sosyal ve kültürel değerleri ile bir birikimimin ürünüdür. Mersin’in kültürel değer ve ürünlerinin yumağı olan coğrafi ürünler açısından giderek Mersin markalaşmakta ve bu ürünler yöremize, bölgemize hatta ülkemize bir değer katmaktadır. İşte bu değerlerimizin tanıtılması ve yaşatılması gerektiğine inandığımız için buradayız." ifadelerini kullandı.

Bu etkinliğin bir diğer amacının da coğrafi işaretli ürünler konusunda genç nesillerin bilgilenmesi ve farkındalığın arttırılması olduğunu aktaran Prof. Dr. Atasoy, "Biliyoruz ki değişik yeni pazarlama uygulamasıyla, satın alma kararlılığı ve tutumu etkilenmekte. Mersin’in coğrafi işaretli ürününün markalaşma algısına yer veren işletmeler ve müşteriler arasındaki duygusal bağlantı sağlanmaya başlandı. Buna ilaveten, coğrafi işaret tescilli ürünler katma değer yaratarak tüketici satın alma kararlılığını da etkiliyor. Kültür basamağımızın girişi, mutfakla, Türk mutfağı ile başlar. Türk mutfağının en özel sanatlarından birisi de Mersin mutfağıdır. Mersin mutfağı, Akdeniz, Ortadoğu ile Yörük ve Türkmen kültürlerinin kişiliğini yansıtır. Güneşi dört bir yandan alan Mersin mutfağı coğrafi işaretli ürünleriyle de dikkat çekiyor. İşte mutluluğumuzu paylaşmak için, Mersin’in coğrafi işaretli ürünlerinde şef ve şair buluşmasında bir araya geldik. Amacımız; coğrafi İşaretli ürünlere olan bağlılığımızı çeşitli şekillerde başarıya dönüştürmek, işi hiç bitmeyen çiftçimizin soluğu olmak, şairlerin sözleriyle coğrafi işaretli ürünler konusunda toplumu aydınlatmak, coğrafi işaretli ürünlerimize yenilerin katılmasını sağlamak, marka ürünlerinin sayısını çoğaltmak, herkesin geldiği bir Mersin destinasyonunu oluşturmak, kimsenin yabancılık çekmediği ve lezzetlerin paylaşıldığı bir rota oluşturmak. Bu gibi çoklu sebeplerle bir araya geldik." dedi. 

'MERSİN'İN KÜLTÜR KAİDELERİ, NİTELİKLİ TURİZMİN BİR PARÇASI OLMALIDIR'

Mutfak dendiğinde akıllara hemen yemeğin geldiğini, çoğu insanın yemeğini tabakta bir sanat eseri olarak beklediğini sözlerine ekleyen Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Atasoy, "Mersin’e değer kazandıran coğrafi işaretli ürünler, Mersin’in kültür birikiminde oluşmaktadır. Mersin’in bu kültür kaideleri, nitelikli turizmin bir parçası da olmalıdır. Nitelikli bir turizm asla tesadüfi değil, ancak akıllı bir gayretin sonucu ile ortaya çıkar. Unutulmamalıdır ki; bilimsel birikimi olan şehirler, turistik şehirler ağına dahil olurlar. Turizm destinasyonuna dahil olmak için Mersin’de kreatif yaklaşımlarla turizm planlamasının yapılmasına ihtiyaç vardır.  Mersin’in coğrafi işaretli ürünlerinde şef-şair buluşması, aslında coğrafi işaretli ürünleri en etkin bir biçimde değerlendirme çabasıdır. Çabamız, çırpınışımızın temel sebebi; Mersin’de bir Kültür Gecesi’nin temellerini atmaktır. Yakın bir gelecekte destinasyonlar silsilesine Mersin’in de girmesiyle, Mersin’de sürdürülebilir turistik kültür faaliyetlerine ihtiyaç duyulacaktır. İşte bu organizasyonun amaçlarından biri de 'Mersin Kültür Gecesi’ni şimdiden başlatmaktır. Bu etkinliğin kazanımları; Mersin’in coğrafi işaretli ürünlerini tanıtmak ve sayıca çoğalmasını sağlamak, tur rotalarına girmiş ve ticarileşmiş bir 'Mersin Kültür Gecesi’nin temellerini atmak, Mersin’in Coğrafi İşaretli Ürünleri Festivali'nin yapılmasını sağlamaktır." ifadelerini kullandı. 


Etiket: mersin,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA