ADA-74 Mersin ve yavru vatanı birbirine bağlayacak

Tarih: 3 Mayıs 2023 Çarşamba 16:39

Mersin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında haftada 3 gün düzenli olarak sefer yapacak olan ADA-74 gemisi törenle suya indirildi.

 

Mersin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasındaki ulaşım her geçen gün güçlendirilirken haftada 3 gün düzenli olarak sefer yapacak olan ADA-74 gemisi ilk seferi için törenle denize indirildi. 

Mersin Limanı'nda yapılan törene Hazine ve Maliye Bakanı Nureddinn Nebati, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Fuat Gedik, KKTC Başkonsolosu Zalihe Mendeli, kent protokolü katıldı. 

Törende konuşan KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Arıklı, Kıbrıs Türkleri'nin Türkiye'de yapılacak olan seçimleri büyük merak içinde takip ettiğini belirterek, "Türkiye seçmeninin kararlarına elbette saygılıyız.  Biz Türkiyesiz Doğu Akdeniz isteyenlere dur diyecek iktidarın devamını arzuluyoruz. Biz dış politikada asla geri adım atılmasını istemiyoruz. Özellikle Kıbrıs meselesinde federasyonu terk edip iki devletli politikaya yelken açmışken tekrar masaya oturup Rumlarla federasyon konuşulmasını istemiyoruz. Bizler Afrin'e, Kuzey Irak'a girerken Amerika'dan Rusya'dan izin almayacak bir iktidarı istiyoruz" dedi.

Ardından söz alan Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin, tarih boyunca Türkiye için çok büyük bir öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, "Gerek ortak tarihimiz gerekse ortak hedeflerimiz bu önemi daha da arttırmaktadır. Bu bakımdan, kültürel ve kardeşlik bağımızın sarsılmayacak derecede güçlü olduğuna vurgu yapmak istiyorum. Kıbrıs aleyhine uluslararası alanda uygulanmakta olan ambargo ve kısıtlamalara rağmen Kıbrıs’a olan desteğimizi her daim diri tuttuk, tutmaya da devam edeceğiz.  İktisadi ve Mali İş Birliği Anlaşmaları ile iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendirmek için çalışmalar yaptık, yapıyoruz. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, hem coğrafi hem de stratejik açıdan deniz ulaşımı ve ticareti için çok önemli bir konumda. Kıbrıs’ımızın bu stratejik önemi, denizcilik alanında büyük başarılara imza atmasına ve bu alanında yaptığı yatırımlarla her geçen gün sektörde büyük bir oyuncu olma yolunda emin adımlarla ilerlemesine zemin oluşturuyor. Türkiye olarak bizler de Kıbrıs’ın denizcilik alanındaki gelişimine katkı sağlamak hem de iki ülkenin ulaştırma alanında bağlantılarının artırılması için çaba sarf etmeyi sürdürüyoruz. Bunun için bildiğiniz gibi halihazırda Mersin – Gazimağusa arasında haftada 3 gün düzenli olarak feribot seferleri gerçekleştiriyoruz.  Yılda sayısı 300’e varan bu seferlerde yolcu, yük ve araç taşıma gibi hizmetleri vatandaşımıza sunuyoruz" diye konuştu. 

Geminin faaliyete geçmesiyle birlikte hem vatandaşların hem de Kıbrıslı Türklerin ve seyahat eden turistlerin, konfor içinde yolculuk yapmasını sağlanacağını ifade eden Bakan Nebati, "4,5 milyon avro kaynakla desteklediğimiz bu yatırımın her iki ülkeye hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ediyorum. Gelişmiş ekonomilerin elinde bulundurduğu asıl güçlerden birisinin de denizcilik alanında yürütülen faaliyetler olduğunun farkındayız. Bu noktada denizlerdeki faaliyetlerimizi artırmak için elimizden geleni yapıyor; gemi filolarımızın gelişmesi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bugün Türkiye denizlerde, dünyada eşine az rastlanır bir sondaj filosuna sahip olduğu gibi TCG Anadolu da ortak gurur kaynağımızdır. Türkiye Yüzyılı’mız, doğru zamanda doğru adımları atarak, denizlerdeki gücümüzü her geçen gün daha da artırdığımız bir dönem olacaktır" ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından ADA-74 denize indirilmesinin ardından Bakan Nebati ve beraberindeki gemiye çıkarak incelemelerde bulunup yetkililerden bilgi aldı.  


Etiket:


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA