Sahne ışıkları bu kez deprem bölgesini aydınlatacak

Tarih: 15 Şubat 2023 Çarşamba 13:55

Mersin’de yaşayan tiyatro sanatçısı, yönetmen ve oyun yazarı Ali Pehlivan, tiyatro sahnesinden söktüğü aydınlatma ve ışık sistemlerini gece karanlığında arama-kurtarma çalışmalarına faydası olabileceği düşüncesiyle deprem bölgesine gönderdi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem Kilis, Diyarbakır, Adana, Osmaniye, Şanlıurfa, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Hatay'ı da vurdu. 10 ilde bir haftadır arama-kurtarma çalışmaları sürerken, Türkiye bu faciayla birlikte adeta tek yürek oldu. Ülkenin dört bir yanından tüm yurttaşlar ellerinden gelen yardımı bölgeye gönderirken Mersin’de yaşayan tiyatrocu, yönetmen ve senarist Ali Pehlivan, her türlü yardımlaşmaya ihtiyaç olduğu bu acı günlerde deprem bölgesine yaptığı sahne ışığı bağışıyla büyük bir duyarlılık örneği sergiledi.
“SAMANDAĞ’DA GÖRDÜKLERİM BENİ ÇOK ETKİLEDİ”
Hatay’ın Samandağ ilçesinde doğan ancak 50 yıldan fazla bir süredir Mersin’de yaşayan Ali Pehlivan, sahne ışıklarını deprem bölgesine gönderme fikrini Tanık Haber’e anlattı. 1965 yılında tiyatroya başladığını, bu sürede sayısız oyun yazıp yönettiğini söyleyen Pehlivan, “Samandağlıyım, oralarda gördüğüm görüntüler beni çok etkiledi. Mersin’e döndüğümde acaba ne yapabilirim diye düşündüğümde aklıma tiyatromdan söktüğüm sahne ışıklarını bölgeye göndermek geldi. Çünkü kurtarma ekipleri gece-gündüz demeden çalışıyorlar ve birçok yerde elektrik yok. Mezitli ilçesinde yaşadığım için Mezitli Belediyesi’nin bölgeye yardım malzemeleri ve ekip gönderdiğini biliyorum. Belediye ile görüşerek kurtarma çalışmalarında kullanılabilmesi için bu ışıkları deprem bölgesine götürüp götüremeyeceklerini sordum. Onlarda sağ olsun hemen gelip sahne ışıklarımı aldılar. Eğer ki bir tek can bu ışıkların aydınlığıyla kurtulursa ben dünyanın en mutlu insanı olacağım” ifadelerini kullandı.
ALİPEHLİVAN KİMDİR?
Hatay Samandağ’da doğdu. 1965 yılında Tiyatro sanatıyla Adana’da tanışan Ali Pehlivan, çalışmalarını Adana, Mersin ve Antakya’ da sürdürdü. 1973 yılında Mersin’in bağımsız, bağlantısız tiyatrosunu kurdu. (ÇUKUROVA SANAT TİYATROSU) Bu tiyatro topluluğuyla sayısız oyun sahneledi. Bu arada oyun yazarlığına başladı. Bu güne kadar sayısız oyun yazdı. Oyunları yurt içinde ve yurt dışında sahnelendi. Sayısız sosyal projelere imza attı. Mersin Gençlik ve Spor Müdürlüğü, Mersin SHÇEK İl Müdürlüğü, Devlet Hastanesi Beyaz Melekler, Mersin İl Kültür Müdürlüğü, Halk Eğitim Müdürlüğü, Mersin Valiliği ve İl Emniyet Müdürlüğü madde bağımlılığı ile ilgili ‘Yenigün’ projesine oyunlar yazdı sahneledi.
Bu proje 6 yıl sürdü ve binlerce genç ile oyunları buluşturdu.  ‘Baba türkülerimi söyle’ adlı oyunu Devlet Tiyatroları Genel repertuar havuzuna alındı. Oyunlarının çoğu eğitsel tema olarak;  Sokak Çocukları, Kadına Şiddet, Doktorlara Şiddet, Otistik Çocuklar, Alzeheimer, Veremle Savaş, Kurtuluş Savaşı, Obezite, Madde Bağımlılığı, Orman Sevgisi, Hayvan Sevgisi içermektedir.
Başbakanlık TİKA sponsorluğunda Kosova’da dört oyunu sahnelenen yazar, Son oyunu Sarı Gelin’in galasına katılmış ve Balkanlardaki tiyatro çalışmalarına eşlik etmiştir.  Mersin Valiliği Yeni Gün projesine madde bağımlılığı konulu 7 Oyun yazdı ve 6 yıl süren projede yer alan polis oyuncuları eğitti, sahneye çıkardı. Türkiye turnesi yapıldı. Şu anda Mersin’de proje uygulama ve senaryo üretim merkezi olarak özel atölyesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Ali Pehlivan iki kız çocuğu babası olup, kitap olmaya hazır 3 roman, 40 tiyatro oyunu ile çekime hazır 10 dizi film senaryosu, 7 uzun metrajlı film senaryosu bulunmaktadır.  Yazarın yayımlanan ‘Sokakların Çatısı Yok’ adlı bir romanı da defalarca baskı yaptı.


Etiket: mersin, kahramanmaraş, hatay, antakya, deprem,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA