Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Türkiye genelindeki meslek liselerine katkı sunmaya hazırlanıyor.
MTSO, başta Mersin’in olmak üzere Türk sanayisinin değişen ihtiyaçlarını karşılayıp topyekun güçlenmesi adına çalışma başlattı. Hedef, sanayicinin ihtiyaç duyduğu, yeni teknolojiye hakim, nitelikli ara eleman ihtiyacının karışlanması. Bu kapsamda oda bünyesinde kurulacak Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi’nde elektrik, elektronik ve otomasyon konusunda uygulamalı eğitimler verilecek. Başta yurt genelindeki 150 meslek lisesi öğretmenin bilgilerinin güncellenmesi ile başlayacak çalışmaya eğitimciler ve özel sektör temsilcileriyle devam edilecek.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) bünyesinde faaliyet gösteren Atölye1886 çatısı altında kurulacak Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi düzenlenen toplantı ile kamuoyuna tanıtıldı. Proje ve merkez hakkında bilgi veren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Oda olarak iş dünyasının değişen ihtiyaçlarına katkı sunacak çalışmalara büyük önem verdiklerini vurguladı. Hazırladıkları projede teknolojik değişimin temelden başlayabileceği inancıyla eğitime ağırlık verdiklerine işaret eden Kızıltan, teknolojideki gelişime uyum sağlayabilecek, endüstri 4.0’a uyumlu teknolojiyi kullanabilecek personel yetişmesi düşüncesiyle hareket ettiklerini söyledi. Endüstri 4.0’a geçişin Eğitim 4.0 ile mümkün olabileceğine işaret eden Kızıltan, MTSO olarak çalışmalara bu düşünceyle yön verdiklerini anlattı. Fabrikaların otomasyona geçtiğini ancak bu otomasyonu kullanabilecek personel bulmakta zorlandıklarını hatırlatan Kızıltan, nitelikli elemanların yetişmesi için Milli Eğitim Bakanlığı ile birlikte çalışıp meslek lisesi öğretmenlerine yöneldiklerini açıkladı.
Hazırladıkları proje kapsamında Atölye 1886 çatısı altında kurulan Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi’nde bu doğrultuda eğitimler verileceğini bildiren Kızıltan, oluşturulan Endüstri 4.0 uyumlu mini fabrika ile eğitim alacak kişilerin bir ürün üretilirken ihtiyaç duyulan tüm aşamalar konusunda bilgilendirileceğini aktardı. Kızıltan şunları söyledi:
“Kurulan bu küçük fabrikada üretimden tüketime tüm süreç uygulamalı olarak anlatılacak. Özellikle üretimin bazı aşamalarında bilinçli arızalar oluşturulup bu arızaların nasıl giderileceğine dair eğitimler de verilecek. Bu çalışma ile otonom ve otomasyon sistemlerinde nitelikli bireylerin yetiştirilmesi sağlanacak. Teknoloji hızla gelişiyor. Gelişen teknolojiyi kullanacak nitelikli personelin bugünden yetiştirilmesi hedefindeyiz.”
“Teknoloji yerleşkesi kuracağız”
MTSO bünyesinde faaliyet gösteren Atölye1886’nın başta sanayiciler olmak üzere teknolojik gelişime ihtiyaç duyan her sektöre hizmet verdiğini hatırlatan Kızıltan, iş dünyasının istek ve taleplerine göre hizmet alanını güncelleyip geliştiren esnek bir yapı oluşturduklarını söyledi. Önümüzdeki süreçte tüm bu hizmetleri tek çatı altında toplayıp bir teknoloji yerleşkesi kurmak istediklerini kaydeden Kızıltan, “Gerek Atölye’de verdiğimiz hizmetleri gerek Tırmıl Sanayi Sitesi’ndeki Test ve Ar-Ge Laboratuvarımızı bu yerleşkeye taşıyacağız. Orada bir de üst düzey teknolojik eleman yetiştirecek teknik kolej planlıyoruz. Dediğim gibi teknolojinin ucu bucuğu yok. Teknoloji ile birlikte koşmamız gerekiyor. Yarıştan kopmamak gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Türk sanayisine katkı sunulacak
Proje kapsamında kurulacak Sektörel Yetkinlik Geliştirme Merkezi’nde ilk olarak yurt genelinde Edirne’den Silopi’ye kadar tüm illerde hizmet veren 150 meslek lisesi öğretmenine son teknolojiler konusunda eğitimler verilecek. Önümüzdeki ay Milli Eğitim Bakanlığı’nın yurt genelinde çağrıya çıkıp talepleri toplamasıyla başlayacak süreç Bakanlığın projeye katılacak 150 eğitmeni MTSO’ya bildirmesiyle devam edecek. Mersin’de ağırlanacak 150 öğretmene elektronik teknolojileri, elektrik teknolojileri ve otomasyon teknolojileri laboratuvarlarında 15 günlük eğitim verilecek. Eğitimin ardından görev yaptıkları illere dönen öğretmenler bir taraftan bu bilgileri öğrencilerine aktarırken diğer taraftan o kentin sanayicileriyle geliştirecekleri ortak projelerle Türk sanayisine katkı sunacak.
|