Mersin Üniversitesi Mut Meslek Yüksekokuluna ait arazi için imzalanan protokolle kayısı çeşitlerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilecek ıslah ve adaptasyon çalışmaları yapılacak.
Türkiye'nin sofralık kayısı üretiminin yüzde 85'inin üretildiği Mut ilçesinde, Mersin Üniversitesi Mut Meslek Yüksekokuluna ait arazi; Erdemli Alata Araştırma Enstitü Müdürlüğü, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Odası Başkanlığı arasında imzalanan protokol ile kendi kayısı çeşitlerini geliştirmek amacıyla gerçekleştirilecek ıslah ve adaptasyon çalışmaları için tahsis edildi.
Prunus türünden olan kayısının agranomik özellikleri sayesinde çevresel faktörlerden yüksek oranda etkilendiği için ıslah çalışmalarının kayısıların gerçek performanslarının gözlemlenebilmesi açısından üretimi yapılan bölgelerde gerçekleştirilmesine dikkat çeken yetkililer, "Sofralık kayısının en erken hasat edildiği, en fazla üretimin yapıldığı Mut ilçemizde yerli kayısı çeşitlerimizi geliştirmek üzere Mut Meslek Yüksek Okuluna ait araziye yerli ve yabancı kayısı çeşitleri ile bahçe kurulacak. Bu bahçede ıslah çalışmaları ve adaptasyon çalışmaları yapılacak." ifadelerini kullandı.
Mersin Üniversitesi Mut Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Kasım Pınar da yapılacak çalışmanın uzun bir dönemi kapsadığını belirterek, "Bu iş birliği Mut için çok önemli. Bütün dünyada bu tür çalışmalar üretimin yapıldığı bölgelerde gerçekleştiriliyor. Sofralık kayısı üretiminde ülkemizde en büyük paya sahip olan ilçemizde bu çalışmanın yapılacak olması bizlere büyük avantaj sağlayacak." dedi.
Mut Kayısısı adıyla coğrafi tescil de alan üründen ilçede; 55 bin dekar arazide, 1 milyon kayısı ağacı varlığıyla ortalama 200 bin ton üretim gerçekleştiriliyor.
|