Tarsuslu Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, ’Avrupa’nın Üstün Başarılı Yöneticisi’ seçilerek Türkiye’ye ve Mersin’e büyük bir gurur yaşattı.
Türk satrancının son 10 yılda sergilediği başarı grafiğinin mimarı olan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Uluslararası Satranç Federasyonu (FIDE) tarafından düzenlenen “Satrançta Yılın Kadınları Ödülleriönde 'Üstün Başarılı Yönetici' dalında aday gösterilen isimlerden biri oldu.
Avrupa, Asya, Afrika ve Amerika kıtalarının en iyilerinin belirlendiği ödül programında, TSF Başkanı Tulay, satranç sporunun yaygınlaştırılması için hayata geçirdiği projeler ve başarılı çalışmaları nedeniyle 'Avrupa Kıtasının Üstün Başarılı Yöneticisi' ödülüne layık görüldü. Kıtaların yarıştığı FIDE’nin 'Satrançta Yılın Kadınları Ödülleri'nde en fazla ödülü Türkiye kazandı. TSF Başkanı Tulay’ın yanı sıra iki Türk kadın satranççısı da ödüllendirildi.
Türkiye’nin ilk Kadın Uluslararası Satranç Ustası Nilüfer Çınar Çorlulu, 'Avrupa’nın Öne Çıkan Satranç Eğitmeni' olarak ödül aldı. Satranç milli takım sporcusu Handenur Şahin de 'Avrupa’nın Mücadeleci Ruhuyla Öne Çıkan Engelli Kadın Oyuncusu' oldu.
En başarılı yönetici, en iyi oyuncu, en iyi antrenör, en iyi eğitmen, en çok kadın bulunan federasyon gibi çeşitli kategorilerde çok sayıda adayın yarıştığı ödül programında, uluslararası satranç dünyasından ünlü isimlerin yer aldığı FIDE jürisi, oluşturulan kriterlere göre titiz bir değerlendirme yaptı. Jüri değerlendirmesinde kendi kategorisindeki adaylar arasından sıyrılan Tulay, büyük ödülün sahibi oldu. Tulay, Hindistan'ın Chennai kentinde 5 Ağustos'ta 44'üncü FIDE Satranç Olimpiyatı’nda düzenlenen törenle ödülünü aldı.
FIDE Başkanı Arkady Dvorkovich ile birlikte birçok yıldız ismin bulunduğu ödül töreninde, FIDE Başkan Vekili Bachar Kouatly’dan ödülünü alan Tulay, bu başarıyı 'Bu Türk satrancının üstün başarı ödülü' olarak niteleyerek, Ne mutlu ki her geçen gün daha ileri giden, yıldız sporculara sahip olan ve göz kamaştıran başarılara imza atan Türk satrancının geldiği noktayı artık dünya da takdir ediyor. Bu ödülü bireysel bir takdirden ziyade Türk satrancının dünyadaki yerinin bir yansıması olarak görüyorum ve Türk satrancında yeni başarıların habercisi olarak değerlendiriyorum. Bir Türk kadını olarak bu ödüle layık görülmek gerçekten heyecan verici. Türk sporu adına, Türk satrancı adına, Türkiye adına onur duydum. Türk kadınları, satranç başta olmak üzere hayatın her alanında, büyük bir başarıyla, cesaretle, özgüvenle daha yaşanabilir bir dünya için, aydınlık yarınlar için mücadelesine devam edecek" dedi.
TÜRK SATRANCININ BAŞARISI AVRUPA’DA ÖRNEK OLDU
TSF Başkanı Gülkız Tulay yönetiminde Türk satrancı son 10 yılda büyük bir atılım yaptı. Federasyonun çabalarıyla satranç sporu okullardan kahvelere, kütüphanelerden sokaklara hayatın her alanında var olurken, futbol, basketbol, voleybol, hentbol gibi en popüler sporlar arasında öne çıktı. Bu başarı grafiği Avrupa ve dünya şampiyonlukları getirdi ve en parlak sporculardan oluşan, binden fazla ismin yer aldığı bir milli takım havuzu kurulmasını sağladı.
Türkiye’nin 81 ilinde sayısız projelerle, 7’den 70’e herkes satranç ile tanıştı. Rekor katılımlı şampiyonalar, turnuvalar, çok sayıda uluslararası organizasyon ve sayısız proje düzenlendi. Okullarda satranç sınıfları açıldı, 'Yeni Hayata Bir Hamle', 'Doğru Hamlede Buluşalım', 'Sevgi Evleri', 'Satranç Eğitimini Geliştirme', 'Satranç ile Mutlu Yarınlar', 'Kale Gibi Gelecek', 'Gören Eller' gibi başarıyı getiren pek çok proje düzenlendi.
Üretilen projeler, sadece Türkiye’de değil, uluslararası alanda da ses getirdi. Türk satrancının yaşadığı dönüşüm Avrupa’da örnek ‘başarı modeli’ olarak gösterilmeye başlandı Hızla 1 milyonun üzerine çıkan lisanslı satranç sporcusu ile rekor kırıldı. 580 madalya kazanıldı. 2012 yılına kadar sadece 5 'büyük usta' varken, bu sayı hızla yükseldi. Bugün 13 büyük usta, 1 (kadın) uluslararası usta ve 3 kadın büyükusta Türk satrancı için büyük başarılara imza atıyor. Türkiye 2016 yılında, olimpiyatlarda altıncı olarak Türk satranç tarihinin en önemli derecesini elde ederken son 10 yılda dünyada sayısız başarıya, madalya ve kupaya sahip oldu.
Son olarak '2022 Avrupa Okullar Satranç Şampiyonası'nda genç milliler, 5 altın, 6 gümüş, 5 bronz olmak üzere toplam 16 madalya kazanırken, Avrupa şampiyonu olan Türkiye ayrıca 'En başarılı ülke ödülü'nü de almayı başardı. TSF, sporcularının başarılarının yanı sıra ulusal ve uluslararası organizasyon yeteneğiyle de dünya kamuoyunda adından söz ettiren bir federasyon oldu. Türkiye, uluslararası turnuvalarda ev sahipliğinden memnuniyet duyulan ülkelerin başında geldi. Kız çocuklarının satranç sporunda olmasına özel önem veren Gülkız Tulay yönetimindeki TSF sayesinde 10 yıl önce 47 bin 332 olan lisanslı kadın sporcu sayısı 2022 yılı itibariyle 368 bini geçti. Bu sayede satranç sporu, lisanslı kadın sporcu sayısı açısından tüm branşlar arasında zirveye yerleşti.
|