Mevzuat yetersiz, denetim eksik, havuzlar için acil önlem çağrısı

Tarih: 16 Temmuz 2022 Cumartesi 12:50

Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Tulay, sıcaklıkların artmasıyla havuzlarda gereken önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Mersin'de sıcaklıkların artmasıyla kullanımı artan havuzlarda gereken önlemlerin alınmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, havaların ısınmasıyla birlikte havuz gibi ıslak alanlara ilginin arttığını dile getiren uzmanlar, artan kullanıcı ve kullanım sıklığı ile ıslak alanlarda düzenli bakımlar ve güvenlik önlemlerinin dikkate alınmadığı zaman insan sağlığı için tehdit oluşmasına neden olduğunu bildirdi.

Elektrik Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Tulay, her yıl yaz aylarında, park, bahçe ve meydanlarda bulunan süsve  yüzme havuz işleten tesislerde elektrik kaynaklı ölümcül kazaların yaşandığına dikkat çekerek, "Havalarının ısınmasıyla serinlemek ve eğlenmek için havuzlara yönelik ilgi artarken, yürürlükteki Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`nin eksiklerinin giderilmemesi nedeniyle özellikle belediyelerin sorumluluğundaki süs havuzları tehlike saçmaya devam etmektedir. Elektrik çarpması sonucunda ölümlere neden olan kazalar, büyük ölçüde standartlara uygun olarak yeterli önlem alınmaması ve elektrik tesisatlarının denetlenmemesinden kaynaklanmaktadır. Öncelikle can ve mal güvenliğinin sağlanması için elektrik tesislerinin uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından projelendirilmesi ön şarttır. Tesisin yapımında standartlara uygun malzeme seçilmelidir. İşletmeye alırken tesisat kontrolü; bilgi sahibi ve deneyimli elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yerine getirilmelidir. Elektrik tesisatının periyodik kontrolleri de düzenli olarak uzman elektrik-elektronik mühendisleri tarafından yapılmalıdır. Kontroller sonucu oluşturulan raporlar sıradan evraklar gibi raflara kaldırılmamalıdır. Bu raporlarda tespit edilen eksiklikler ve hatalar hızla giderilmelidir" dedi.
STANDARDA UYGUNLUK SAĞLANMALI
Başkan Tulay, Hemen hemen her yaz, çok sayıda çocuğun serinlemek için girdiği süs havuzlarında hayatını kaybettiğini vurgulayarak, "Uzun yıllardır yaptığımız uyarılar göz ardı edildiği için bu yaz da çocuklarımızın hayatı risk altındadır. Bu konudaki temel sorun, EMO tarafından ulusal ve uluslararası standartlara uygun olarak güncellenen ve yayınlaması için Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`na 31 Mayıs 2005 tarihinde gönderilen Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`nin aradan geçen 17 yıla rağmen yayımlanmamasıdır. Yürürlükteki yönetmelikte başta süs havuzları olmak üzere tüm havuzlarının, 'TS HD 60364-7-702 Binalarda Elektrik Tesisatı Bölüm 7- Özel Tesisat veya Mahaller için Kurallar Kısım 702-Yüzme Havuzları ve Diğer Havuzlar' standardına uyumu acilen sağlanmalıdır. Başta belediyeler olmak üzere bu tesislerin sorumluluğunu üstelenen tüm kurum ve kişiler, havuzlara yönelik ek tedbirleri almak zorundadır. Kablolama sistemi, donanım seçimi ve montajı, priz, armatür seçiminde standarda uyulmalı, elektriksel donanım ve cihazlarda direk veya dolaylı temasa karşı koruyacak şekilde önlem alınmalıdır. Belediyeler, önlem alınmayan süs havuzlarındaki enerjiyi keserek, kullanılmalarına engel olmalıdır. Yeni yapılacak tesisler için yönetmelik hükümleri yeterli kabul edilmeyerek, standartta uygunluk aranmalıdır" diye konuştu.
EMO GÖREVE HAZIR
Başkan Uğur Tulay, elektrik tesislerinin düzenli olarak bakımının yapılması ve periyodik olarak kontrol edilmesinin hayati önem taşıdığını kaydederek, "Özelikle havuzlarda su altında çalışan elektrik tesisatı acilen denetlenmelidir. Ölümlü kazaların önlenmesi adına EMO olarak, havuzlarının denetlenmesi ve eksiklerin giderilmesi için göreve hazır olduğumuzu, kamuoyuna duyurmak isteriz. Odamız, can güvenliği için alınacak önlemleri 'kaynak israfı' olarak gören anlayışa karşı uzun yıllardır mücadele etmektedir. Yurttaşlara, bina yöneticilerine, işletmecilere, hastane, yurt ve okul yönetimlerine "hayati önem taşıyan bu konuda" ek önlem alma çağrımızı yeniliyoruz. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı`nı ise bir kez daha göreve çağırarak, Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği`nde değişiklik yaparak, önlem alınmasını zorunlu hale getirme çağrımızı yeniliyoruz" ifadesini kullandı.


Etiket: Mersin, EMO; Uğur Tulay, yüzme havuzları,


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

 
 
 
  GÜNCEL
 
 
  HAVA DURUMU
 
 
 
  FACEBOOK
 


 
 
 


 
 
 

 

Mersin Post | Siteden yararlanırken yayın politikamızı okumanızı tavsiye ederiz. mersinpost.com.tr © Copyright 2024 Tüm hakları saklıdır.
İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz. Mersin Post basın ve yayın meslek ilkelerine uyar.

URA MEDYA