Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Almanya’da yaş meyve sebze pazarında yeni ihracat köprüleri kurmayı sürdürüyor.
Türkiye’nin 3 milyar doları aşan yaş meyve sebze ihracatında yüzde 41 pay ile lider konumda olan Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Almanya’nın başkenti Berlin’de 87 ülkenin katılımıyla düzenlenen Uluslararası Meyve, Sebze Ticaret Fuarı’nda (FRUIT LOGISTICA 2022) 12,2 milyar dolarlık yaş meyve ve sebze ithal eden Almanya başta olmak üzere tüm Avrupa pazarında yeni ihracat köprüleri kurmak için verimli görüşmeler yapılmasını sağladı. Akdeniz İhracatçı Birlikleri (AKİB) Koordinatör Başkanı Nejdat Sin, hedeflerinin Türkiye’nin yıllık ortalama 56,7 milyon tonluk yaş meyve ve sebze üretimini ihracata daha fazla yansıtmak ve küresel pazarlarda yeni fırsatlar yakalamak olduğunu söyledi.
Başkan Nejdat Sin, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği'nin dünya yaş meyve sebze sektörünün kalbinin attığı FRUIT LOGISTICA’ya 19’uncu kez milli katılım organizasyonu gerçekleştirdiğini anımsattı. Messe Berlin’de tam anlamıyla Türkiye rüzgârı estiğini ifade eden Başkan Sin, "Avrupa’nın en büyük, dünyanın ise sayılı yaş meyve sebze fuarlarından olan FRUIT LOGISTICA’da toplam 786 metrekarelik alanda oluşturulan Türkiye milli katılımında taze meyve ve sebze, narenciye, organik meyve-sebze ve paketleme sektörümüzden 27 firmamızın temsilcileri tanıtımlar yaptı." dedi.
130 ülkeden alıcı Berlin’de buluştu
Başkan Nejdat Sin, 130 ülkeden 40.000 üzerinde alıcı tarafından ziyaret edilen fuarda, yaş meyve sebze, kuru meyveler, kabuklu meyveler, baharatlar, organik ürünler, taze kesilmiş hazır meyveler, bitkiler, çiçekler, paketleme-etiketleme makineleri, paketleme malzemeleri, dondurulmuş meyve-sebze ve baharatlar, tohum ve fidanlar, kalite kontrol sistemleri, soğutma-ürün izleme sistemleri, meyve sebze işleme-yıkama sistemlerinin sergilendiğini ifade etti.
Üreticiden satış noktasına kadar meyve ve sebzenin tüm değer zincirinde yer alan şirketlerin fuara olan ilgisinin sevindirici boyutta olduğunu anlatan Başkan Sin, "Düzenlenen konferans ve panellerde yetiştirme, paketleme ve nakliyede sürdürülebilirlik, iklim krizinin üreticiler üzerindeki etkileri ve tarımın dijitalleşmesi tartışıldı. Fuarda, Rusya-Ukrayna savaşının küresel meyve ve sebze ticareti üzerinde etkileri, tedarik zincirlerinin baskı altında olması, uluslararası meyve ve sebze ticaretiyle ilişkili diğer konular da ele alındı." diye konuştu.
“Yeni iş bağlantılarının kapıları aralanacak”
Başkan Nejdat Sin, dünyanın dört bir yanından Berlin’e akın eden sektör temsilcileriyle yapılan görüşmelerin olumlu sonuçlarının yakın bir zamanda ortaya çıkacağına inandığını vurgulayarak, şöyle konuştu: " İnovasyon ve bilgi için en iyi platformları sunan FRUIT LOGISTICA Fuarı ile Avrupa'da ve başka pazarlarda yeni iş bağlantılarının kapılarını aralayacağız. Böylece değişen ve artan tüketici taleplerine cevap verme noktasında başarılı işlere imza atacağız. Diğer bir hedefimiz ise geçen yıl 943,2 milyon dolarlık ihracat yaptığımız Avrupa Birliği’nin lider ülkesi Almanya’da gücümüzü artırmaktır."
Rusya bazı ürünlerde yasakları kaldırdı
Sektörün gündemindeki bir başka konunun ilaç kalıntısı sorunu olduğunu dile getiren Başkan Sin, AKİB olarak Rusya'nın uyguladığı yasakların kaldırılması noktasında gösterdikleri çabanın da olumlu sonuç verdiğini açıkladı. Başkan Sin, "Rusya’ya yönelik yaş meyve ve sebze ihracatında, bitkisel hastalık ve zararlılarla mücadelede kullanılan ilaç kalıntılarıyla ilgili yaşanan sorunların çözümü amacıyla Rusya Halk Sağlığı ve Tüketici Koruma Kurumu’ndan gelen teknik heyeti ağırlamamızın ardından, biber, nar, taze üzüm, portakal ve greyfurt ürünlerindeki genel yasaklama kararları 6 Nisan 2022 tarihinden itibaren kaldırıldı." diye konuştu.
|