Dünyca ünlü Eğriçayır balı üreticisi Arıcı Celal Çay, organik balın önemine dikkat çekti.
Türkiye'de organik bal üretim yerlerinin başında gelen Toros Dağları'nda Kontrollü Arıcılık Sistemi (KONAR) ile vatandaşlara organik üretim ulaştırılırken sahte balında önüne geçiliyor. Ucuz olması nedeni ile sahte bal piyasada kol gezerek sağlığı tehdit ederken binbir zahmetle sofraya gelen gerçek bal da ise organik logonunun mutlaka aranması gerekiyor.
Kış aylarında artan bal tüketiminde, gerçek bal yemek isteyenlere önerilerde bulunan dünyca ünlü Eğriçayır balı üreticisi Arıcı Celal Çay, organik balın önemine dikkat çekiyor. Kontrollü Arıcılık Sistemi, KONAR’ın kurucusu ve 300 yıllık bir arıcılık geleneğinin temsilcisi Arıcı Celal çay, Toros Dağları’nın zirvesinde 2500 rakımında yer alan Eğriçayır Yaylası’nda Organik bal üretimi yapıyor. Organik bal üretiminin sıkı bir denetimden geçtiğine dikkat çeken Arıcı Celal Çay, "Organik bal kovandan kavanoza kadar organik tarım yönetmeliğine uygun şekilde üretilen denetlenen ve sertifikalandırılan bala organik bal diyoruz. Bölgemiz, Aydos Yaylası’ndan Eğriçayır Yaylası’na kadar organik bal üretimi için çok uygun. Çünkü bu bölgede tarım arazileri yok, yaylalarda sadece kır çiçekleri var. Organik tarım yönetmeliğine göre, organik bal üretilecek alanın sadece kır bitkilerinden oluşması gerekiyor. Toroslar o yüzden organik bala çok uygun" dedi.
Neden Organik Bal Tüketilmeli?
Organik bal üretiminin her aşamasının denetlendiğine dikkat çeken organik bal üreticisi arıcı Celal Çay, "Çünkü organik bal, kovandan kavanoza kadar çok sıkı bir denetim gerektiriyor. Ve burada üreticiye hata yapma şansını bırakmıyor. Eğer tüketiciler yüzde yüz gerçek bir bal tükettiğinden emin olmak istiyorlarsa organik bal tüketebilirler. Çünkü organik bal kovandan kavanoza kadar çok sıkı denetleniyor, numuneler alınıyor ve emin olduktan sonra ‘organik bal’ adı altında satılabiliyor" dedi.
Organik Bal Nasıl Anlaşılır?
Organik bal üretimine sahip olanlar harici logoyu kullanamayacağını ifade eden Arıcı Celal Çay, "Satılan her bal organik bal değildir. Üzerinde mutlaka organik tarım logosunu görmeleri gerekiyor ve organik ifadesinin yazılı olması gerekiyor. Sertifikası olmayan ürünlerde bu logo konulamıyor. Aynı zamanda organik bal ifadesi üzerine yazılamıyor" dedi.
Organik Ballardan Hangisi Tavsiye Ediliyor?
Organik balda polifloralı balı tavsiye eden arıcı Celal Çay, "Organik bal üretici olarak, tüketicilere polifloralı organik çiçek balını tüketmelerini tavsiye ediyorum. Poliflorala, çok bitki içeren bal demek. Özellikle Toros yaylarında, kışın karlı olması sebebiyle, bol miktarda çiçek var. Bu bölgede üretilen ballara, polifloralı yani çok çiçekli bal diyoruz. Tüketicilerimize bu tür balları tüketmelerini tavsiye ediyorum" diye konuştu.
|